fbpx
Categorieën
Leefstijl Ontspannen Vitaliteit

Tijdgebrek bestaat niet

Tijd vrijmaken voor jezelf is een keuze. De tijd zelf is namelijk niet te regelen. We hebben allemaal 24 uur in een dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar. Dat is een gegeven. Wat je wel kunt beïnvloeden is jezelf en hoe jij met deze tijd omgaat.

Voldoende rustmomenten inbouwen is essentieel voor je lichamelijk en geestelijke herstel. Als mens kunnen we alleen goed presteren als inspanning en ontspanning in balans zijn. Ook topsporters kunnen niet continu op top niveau presteren en plannen bewust hun herstelmomenten is dus waarom jij niet?

Tijdgebrek is een veel gehoord iets. Wellicht vervelend dan ook om nu te lezen dat de grootste veroorzaker van stress (en tijdgebrek) jijzelf bent… We maken allemaal keuzes in ons leven en dus ook hoe en waaraan we onze tijd besteden.

Ervaar jij veel stress of heb je constant het gevoel achter de feiten aan te lopen en geen grip te hebben over jouw dagindeling? Dan is het nu tijd om de balans eens op te maken en te kijken waar je jouw tijd aan besteed. Een paar belangrijke vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn:

  • Krijg ik hier energie van of kost me deze activiteit energie?
  • Heb ik voldoende rustmomenten door de dag om mezelf op te laden?
  • Op welke manier kom ik echt tot rust?
  • Geef ik duidelijk mijn grenzen aan of laat ik anderen bepalen waar ik mijn tijd aan besteed?
  • Stel ik de juiste prioriteiten?

Keuzes maken is hierbij onvermijdelijk, maar wanneer maak je nu de juiste keuze? Ons brein houdt niet van verandering dus op het moment dat jij beslist om de dingen anders te gaan doen zul je met zekerheid weerstand bij jezelf ervaren. Dit is niet erg, integendeel! Het is een teken dat je aan het ontwikkelen bent. Accepteer dit en motiveer jezelf om door te gaan en jouw pad te volgen.

Om te bepalen of iets de juiste keuze is zul je even tot bezinning bij jezelf moeten komen. Bovenstaande vragen helpen hierbij en zorgen ervoor dat je helder krijgt waar jouw hart sneller van gaat kloppen, waardoor jouw ogen weer gaan stralen en waar jij gelukkig van wordt. Op het moment dat jij doet waar jij gelukkig van wordt vergroot je niet alleen je vitaliteit, maar je zult ook merken dat je makkelijker met druk van buitenaf om kunt gaan. Je moet eerst een keus maken, daarna volgt de rust vanzelf en niet andersom.

Om datgene te doen waar jij gelukkig van wordt zul je dus regelmatig even bij jezelf moeten checken of je nog op de goede weg zit. En je raad het al, dit kost tijd. Plan dus regelmatig een moment in om even te bezinnen en bovenstaande vragen te beantwoorden. Wanneer je doet waar je echt gelukkig van wordt dan zul je weinig tot geen stress meer ervaren. Stress ervaar je wanneer je dingen doet die je eigenlijk niet wilt doen, waar je niet volledig achter staat.

Heb je helder waar de pijnpunten zitten? Mooi! Dan is het nu een kwestie van focus, plannen en volhouden. Zorg dat je helder hebt wat je op een dag te doen hebt (inclusief je rustmomenten en tijd voor jezelf), focus je op deze taken, laat je niet afleiden en hou je aan je planning. Overzicht geeft rust en duidelijkheid en ook al is het in het begin misschien even wennen, je zult zien dat je op deze manier meer grip krijgt op je dagindeling en de activiteiten die je wel of niet doet.

Een tip die ik ooit heb gekregen en die me nu nog altijd erg helpt is om tussen iedere activiteit een rustmoment in te plannen. Een momentje van 5 minuten rust tussendoor kan er al voor zorgen dat je je energie niveau veel beter kunt reguleren gedurende de dag. Zorg ervoor dat dit ook echte ontspanning is. Je telefoon checken of op social media actief zijn is namelijk geen ontspanning, maar veroorzaakt juist een stress reactie. Ga even ergens rustig zitten, kijk naar buiten en focus je op je ademhaling, lees een paar bladzijden in een goed boek, blader door een tijdschrift, maak een (korte) wandeling, luister naar muziek of doe iets anders waarmee je echt even tot jezelf kunt komen.

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je graag zelf aan de slag en gaan doen waar jij gelukkig van wordt en je stress verminderen? Plan dan nu een gratis ontwikkelgesprek in.