fbpx

Hi! Ik ben Ellen

In 2013 ontdekte ik dat een gezonde zwangerschap niet altijd vanzelfsprekend is. Dit, en mijn fascinatie voor voeding en alles wat met ons lichaam te maken heeft, bracht me op het pad van onze hormonen.

Nooit heb ik me écht gerealiseerd hoe belangrijk mijn hormonen en mijn cyclus zijn voor mijn gezondheid. Hoe kan dat ook want er is niemand die je dat leert. De basics wist ik wel. Wil je zwanger worden dan moet je op het juiste moment seks hebben met je partner. Maar soms werkt het niet zoals het moet.

Ik ontdekte dat mijn hormonen niet alleen enorm veel invloed hebben op mij en hoe ik me voel (hallo PMS, moodswings, eetbuien,
vermoeidheid etc). Maar veel interessanter nog vond ik dat ik, met alles wat ik doe, invloed heb op mijn hormonen en
daarmee ook mijn gezondheid en vruchtbaarheid.  

De laatste jaren heb ik honderden vrouwen mogen begeleiden om weer lekker in hun vel te zitten zonder geplaagd te worden door vervelende hormonale klachten en problemen. Al deze kennis zet ik nu in om vrouwen te begeleiden naar een gezonde, natuurlijke zwangerschap.

Mijn eigen zwangerschap liep niet zoals gepland

In 2013 werd ik moeder van Noah. Problemen om zwanger te worden had ik niet, maar een gezonde zwangerschap volbrengen was een ander verhaal. Rond de 20 weken zwangerschap bleek dat er iets niet helemaal in orde was en met 32 weken bleek dat Noah een heel stuk kleiner was dan zou moeten. Ook viel het op dat hij weinig bewoog en dat de voeding via de navelstreng alles behalve optimaal was.

Noah lag in stuit en omdat hij erg klein was werd er met 39 weken een keizersnede gepland. Eenmaal ter wereld bleek er inderdaad iets niet helemaal in orde te zijn. We hebben in dat eerste jaar tientallen artsen gesproken, periodes in diverse ziekenhuizen doorgebracht, diverse therapieën uitgeprobeerd en het heeft nog een jaar geduurd voordat een redelijk zeldzame spier/zenuw aandoening werd geconstateerd.

Mijn wereld stortte in elkaar. Tijdens de zwangerschap was ik nog enigszins in ontkenning en dacht dat het allemaal wel goed zou komen, maar dat eerste jaar was een rollercoaster aan emoties, nog los van de postnatale emoties die er sowieso al waren. Had ik geweten wat ik nu weet over voeding, hormonen en stress dan was mijn zwangerschap misschien wel heel anders gelopen.

Alles is mogelijk

Had ik dit kunnen voorkomen door bepaalde dingen in mijn leven aan te passen? Misschien niet, maar met de kennis die ik inmiddels heb over ons hormonale systeem had ik in de aanloop naar de zwangerschap wel een aantal dingen heel anders aangepakt.

Ik had bijvoorbeeld een langere periode genomen tussen stoppen met de pil en de zwangerschap zodat mijn eigen hormonale systeem zich beter had kunnen herstellen. Ook had ik meer aandacht besteed aan mijn voeding zodat mijn lichaam alle voedingstoffen had voor een gezonde zwangerschap. Voedingstoffen die door gebruik van de pil flink waren uitgeput. Volgens Nederlandse standaard at ik gezond, maar ik weet inmiddels dat dit absoluut niet toereikend was voor een gezonde zwangerschap.

Een gezonde zwangerschap is niet altijd vanzelfsprekend en als moeder weet ik hoe sterk de wens voor een kindje kan zijn en ik gun iedere vrouw om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Inmiddels weet ik dat dit absoluut mogelijk is en dat hormoontherapieën en IVF vaak helemaal niet nodig zijn.

3 quick facts...

Neus in de boeken

Op school vond ik leren maar niks, maar sinds ik mijn opleiding tot Natuurvoedingsadvies heb gevolgd, ben ik alleen nog maar aan het leren. Ik vind het ge-wel-dig en wil graag weten hoe alles werkt. Ik ben die ene persoon die altijd vraagt “Waarom?”. Waar anderen een romannetje of goede scy-fi lezen, lees ik vooral boeken over hormonen, ons brein, darmgezondheid, persoonlijke ontwikkeling en the law of attraction.

Op de tennisbaan

Als kind heb ik altijd getennist. Best op hoog niveau ook, maar vanwege allerlei blessures moest ik opgeven. Eigenwijs als ik ben wilde ik niet extra oefeningen doen om mijn blessures te voorkomen. Ruim 3 jaar geleden heb ik het tennis weer opgepakt en ik vind het stiekem nog leuker dan vroeger. Wijsheid komt met de jaren dus ik ben sinds ik weer ben begonnen ook twee keer per week in de sportschool te vinden om blessures te voorkomen.

Lekker eten

Ik hou van lekker eten en voeding is mijn ultieme passie. Ik denk niet zo zeer in goed of fout, gezond of ongezond. Wel hou ik rekening met wat voedend is voor mijn lichaam. Meestal is dat een zelf klaargemaakte maaltijd met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Soms is dat een pizza, met een colaatje en een ijsje toe. It’s all about balance wat mij betreft. 

Mijn kijk op vruchtbaarheid

Ik vind het niet vreemd dat steeds meer stellen moeite hebben met zwanger worden of het volbrengen van een zwangerschap. We leven in een wereld die onze voortplanting flink tegenwerkt. We zijn omgeven door hormoon verstorende stoffen, er worden diëten en voedingsadviezen gegeven die voor tekorten van essentiële voedingstoffen zorgen en dat in combinatie met de chronische stress die we allemaal hebben, zorgt dit ervoor dat zwanger worden een heuse uitdaging is.

Helaas zie ik veel te vaak dat stellen een IVF of vruchtbaarheidstraject starten zonder dat ze hun eigen leefstijl onder de loep hebben genomen. Ook huisartsen en gynaecologen hebben hier te weinig aandacht voor. Vaak is er namelijk geen medische oorzaak van het niet zwanger kunnen worden, maar komt het omdat je lichaam ondervoed en gestrest is. En vergis je niet, ik heb al veel vrouwen geholpen die dachten dat ze gezond aten en helemaal niet zoveel stress hadden.

De bekende diëten zoals keto, koolhydraatarm, veganistisch eten of intermittent fasten zijn NIET goed voor je hormoonhuishouding, leveren stress op voor je lichaam en zijn in 9 van de 10 gevallen de oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen. Ik kies voor voeding met een hoge voedingswaarde zoals dierlijke eiwitten, fruit uit het seizoen en gezonde vetten zoals roomboter. Bij plantaardige olie blijf ik ver uit de buurt. 

Ellen

Typisch Ellen

Ik ben iemand van tegengestelden. Ik ben van nature lui, maar heb ook een enorme drive. Ik hou van gezelligheid, maar ben ook graag op mezelf. Geld kan ik uitgeven als water, maar ik kan ook krampachtig kan doen over een tientje.

Ik ken geen problemen, alleen uitdagingen. “Lukt niet” komt dan ook niet vaak voor bij mij. 

Rondreizen door Australië en Nieuw Zeeland staat in mijn top 3 beste dingen in mijn leven. Inmiddels is het alweer 15 jaar geleden, maar het is nog steeds een absoluut hoogtepunt.

Vooral praktisch en down to earth, maar ik geloof ook wel dat er meer is tussen hemel en aarde. Noem het spirituele nuchterheid. 

Groot fan van the Law of Attraction, mindset en Human design (voor de kenners: ik ben een intuïtieve manifestor met een 5/3 profiel)

Ik heb een lichte fobie voor opgeblazen ballonnen. Vooral het onvoorspelbare of ze wel of niet gaan klappen is echt zenuwslopend. 

Mijn achtergrond

In 2016 heb ik de HBO opleiding tot Natuurvoedingsadviseur bij Sonnevelt opleidingen gevolgd. Het jaar erop heb ik de Mental Coach opleiding gevolgd en ben ik de Stress & burn-out coach opleiding gestart. Ik ben Orthomoleculair therapeut en bekend met de Hormoonfactor training. Daarnaast heb ik diverse cursussen van Amerikaanse en Engelse experts op het gebied van hormonen gevolgd.

Omdat de wereld van hormonen relatief nieuw is zijn er weinig aanvullende opleidingen dus om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen zit ik met mijn neus in de boeken of spit ik wetenschappelijke databanken zoals PubMed, the Lancet of Harvard door.

Ik lees veel, vooral Amerikaanse en Engelse boeken over hormonen, vruchtbaarheid, voeding, darmgezondheid, epigenetica en andere relevante onderwerpen. Vooral in America zijn ze veel verder op het gebied van onderzoek en informatie dan hier in Nederland.

Afgelopen jaar ben ik samenwerkingen aangegaan met diverse laboratoria waarbij ik verschillende goede hormoontesten kan laten uitvoeren (onder andere DUTCH test, Grow Baby DNA test, diverse hormoontesten en vitamine en mineralen testen).

En jij? Wie ben jij?

Ik ben oprecht heel benieuwd. Wie ben jij? Welke hormonale problemen houden je in hun greep waardoor
zwanger worden niet lukt zoals je zou willen?

Vertel me waar je tegen aan loopt en dan kijk ik graag met je mee hoe je dit kunt oplossen. 

Hopelijk hoor ik snel van je. Als je je gegevens hieronder achterlaat dan reageer ik zo snel mogelijk! 

“A strong woman looks a challenge in the eye and gives it a wink”