fbpx

Op een strandbedje op Malta vond ik het ontbrekende puzzelstukje! Het verklaarde waarom ik me, ondanks gezonde voeding, sporten en goed slapen, nog steeds niet helemaal topfit voelde.

Ik ontdekte dat mijn hormonen en cyclus veel invloed hadden op hoe ik me voelde en door meer volgens mijn eigen bioritme te leven hielp me om weer lekker in mijn vel te zitten. Inmiddels is het mijn missie om deze ontdekking met jou te delen zodat ook jij het leven kunt leiden dat je wilt. Zonder vervelende hormonale klachten die je in de weg zitten. 

In mijn zoektocht naar antwoorden kwam ik bij mijn huisarts niet veel verder. Omdat ik wist dat voeding een grote rol speelt in hoe je je voelt ben ik me eerst daarop gaan richten. 

Ik besloot om een HBO opleiding voor Natuurvoedingsadviseur te volgen en daarna volgden nog talloze opleiding op het gebied van stressmanagement en burn-out, hormonen en mental coaching. 

Zo’n 2 jaar geleden ontdekte ik dus de verborgen wereld van het vrouwelijke bioritme en omdat hier in Nederland nog niet veel informatie beschikbaar was ben ik verder gaan kijken. Ik kwam uit bij vrouwen die in Amerika en Engeland al wel veel van deze informatie deelde. Ik heb hun cursussen gevolgd, boeken gelezen en veel wetenschappelijke artikelen doorgespit. 

Ik vind het heerlijk om al deze kennis in me op te nemen, te ontdekken hoe het allemaal met elkaar in verbinding staat. Mijn grootste drijfveer hierin is om te weten te komen waarom dingen werken zoals ze werken om dit vervolgens weer heel praktisch in mijn leven te integreren. Zo ontdek ik wat wel werkt en wat niet. 

“Je hebt een prachtig intern kompas dat je de weg wijst
en dat is jouw eigen unieke bioritme”

Het leven gaat niet altijd over rozen en vaak moet je het doen met de dingen die op je pad komen. Het geheim ligt erin om je eigen veerkracht te vergroten, te vertrouwen op je innerlijke weten en gebruik te maken van je vrouwelijke energie. 

Ik heb nooit het idee gehad dat ik een zwaar of ingewikkeld leven heb gehad. Het ging me over het algemeen wel makkelijk af. Daarbij heb ik me nooit gerealiseerd dat ook ik de nodige hobbels heb meegemaakt totdat ik mijn verhaal vertelde aan een coach met wie ik samenwerkte. Ik deel het vandaag ook graag met jou om je te laten weten dat je niet de enige bent die het af en toe tegenzit, maar vooral ook om je te laten zien dat je het jezelf een stuk makkelijker en prettiger kan maken. 

Toen ik 14 was zijn mijn ouders uit elkaar gegaan. Ouders die uit elkaar gaan is natuurlijk nooit leuk, maar ik had ook zo mijn eigen uitdagingen tijdens de puberteit en dat maakte het er niet makkelijker op. Ik werd in ieder geval vrij plotseling “volwassen” en op mijn 20e ben ik gaan samenwonen en ik werkte en studeerde tegelijk. Het was allemaal prima en ik was ook blij met het leven dat ik voor mezelf gecreëerd had. 

Zo’n 7 jaar later eindigde de relatie en, achtervolgd door een “is dit het nou” gevoel, ben ik gaan reizen. In eerste instantie naar Australië, daarna Nieuw Zeeland en tot slot Oostenrijk. Tijdens het rondreizen ontdekte ik veel over mezelf en ook de invloed van voeding op mijn lijf. Ik kwam zo’n 6 kilo aan en ontwikkelde voedselintoleranties. Ik had regelmatig een 4 uur middagdip, hoofdpijn en kon de hele dag door wel eten. 

In Oostenrijk ontmoette ik, mijn inmiddels ex, de vader van mijn zoon Noah die nu 8 is. We wisselden mooie winters in Oostenrijk af met lekkere zomers in Nederland. Op papier het perfecte leven, maar de realiteit was toch echt anders. De relatie was niet de meest stabiele, maar we hielden van elkaar en in 2013 werd onze zoon geboren. De zwangerschap verliep niet helemaal zoals zou moeten en al langer hadden we het vermoeden dat er iets niet klopte. Dit werd bevestigd toen Noah geboren werd. Hij heeft een aangeboren beperking, een vrij zeldzame aandoening, waardoor hij zeker in het begin de nodige zorg nodig had. 

Dit, samen met de druk die mijn ex voelde voor het continueren van het familiebedrijf, zette onze relatie flink onder druk en in 2016 hebben we er een punt achter gezet. Ik was ineens een alleenstaande moeder van een kleuter van twee. Na bijna 10 jaar grotendeels in het buitenland te hebben gewoond moest ik in Nederland weer helemaal opnieuw beginnen. Ik was mezelf tijdens deze relatie kwijtgeraakt en het was tijd om mijzelf weer te vinden. 

Altijd heb ik al een fascinatie voor voeding en menselijk gedrag gehad, maar nooit echt wat mee gedaan. Nu was mijn tijd om mijn eigen dromen werkelijkheid te laten worden. Nadat ik weer een vaste baan had gevonden ben ik gaan studeren, boeken gaan lezen en gaan doen waar ik echt blij van werd. Het leven volgens mijn eigen bioritme, luisteren naar de signalen die mijn lichaam me geeft en het weer leren vertrouwen op mijn intuïtie hebben mij geholpen om te komen waar ik nu ben om te doen wat ik nu doe: 

Andere vrouwen begeleiden om meer in lijn met hun eigen bioritme te leven zodat ook zij een gelukkiger, gezonder en leuker leven kunnen leiden zonder vervelende hormonale klachten. 

Dit moet iedere vrouw weten!

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb het grootste deel van mijn leven helemaal niet zo stil gestaan bij mijn cyclus en de invloed die mijn hormonen op mij hebben. 

Tuurlijk had ik ook dagen waarop ik me “on top of the world” voelde en dagen waarin ik niet vooruit te branden was of mijn frustratie botvierde op iedereen die maar in de buurt kwam. Maar nooit heb ik dit bewust gelinkt aan mijn cyclus.  

Hoe kon ik ook? Waar of van wie zou ik dat geleerd moeten hebben?

Mijn “a ha” moment was toen ik op Malta op een strandbedje bij het zwembad lag. Ik las een artikel in een wetenschappelijk maandblad dat vertelde over de cyclus van de vrouw, het bioritme dat bij een vrouw anders is dan bij een man en hoe de verschuiving van hormonen tijdens je cyclus van invloed zijn op hoe je je lichamelijk, mentaal en emotioneel voelt. 

Ik voelde me euforisch en een beetje teleurgesteld tegelijk. Wat ik las klonk allemaal zó logisch! Maar waarom wist ik dit niet? Waarom had ik dit niet op school geleerd? 

Nieuwsgierig als ik ben, heb ik me ondergedompeld in de wereld van de vrouwelijke biologie.

Al snel ontdekte ik dat je een uniek innerlijk kompas bij je draagt dat je op ieder moment vertelt wat je te doen hebt. Waar je ja of nee tegen mag zeggen en hoe je jezelf het beste kan ondersteunen om zo een leuker, makkelijker en vooral leuker leven kunt leiden zonder dat je hormonen of je eigen lichaam je tegenhouden. 

Ik ging direct wat ik ontdekte op mezelf toepassen en was verbaasd over het snelle resultaat. In plaats van humeurschommelingen of korte lontjes werd mijn energie en humeur ineens een stuk stabieler. Ik ging mijn dagen anders inplannen waardoor ik productiever werd en met veel meer plezier aan het werk was. Ook thuis veranderde er het nodige. Ik kon beter mijn grenzen bewaken, maakte keuzes op basis van mijn behoeftes en niet op basis van wat “moest” of “verwacht werd”.

De fun facts uit mijn leven

  • Al sinds ik kind ben vind ik de geur van koffie helemaal geweldig! Mijn ouders dronken filter koffie en ik wilde altijd koffie zetten zodat ik eerst met mijn neus in de bus gemalen koffie kon duiken.

Koffie ben ik zelf pas gaan drinken toen ik in Australië rond reisde. Ik was toen 26 ofzo. Toen waren het latte macchiato’s met karamel smaak, maar tegenwoordig drink ik graag een goede cappuccino. Koffie is voor mij geen must dus ik drink het alleen wanneer ik weet dat het écht lekkere koffie is en dan het liefst met een koekje erbij. 

  • Douchen doe ik altijd ‘s avonds. Het is zelfs een beetje obsessief want zolang ik me kan herinneren ben ik niet zonder douchen naar bed gegaan…

Het is onderdeel van mijn avondritueel (voor zover ik die heb) en ik vind het heerlijk om al na het avondeten te douchen en dan mijn comfortabele joggingbroek aan te trekken. 

Mijn levensverhaal is misschien wat zware kost om te lezen, maar gelukkig zijn er veel meer dingen die juist fun, licht en een beetje gek zijn. 

  • Ik ruik echt óveral aan. Iedere kamer die ik in kom, persoon die ik ontmoet, eten dat ik eet of kleding die ik aantrek. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit of ik laat me leiden door mijn neus. Klinkt misschien een beetje gek, maar mijn neus is mijn barometer en heeft het eigenlijk altijd bij het juiste eind. 
  • Vanaf mijn 8e tot mijn 17e heb ik vrij fanatiek getennist. Een paar jaar geleden ben ik weer gaan tennissen en ik ben nu fanatieker dan toen. Ik vind het een geweldig spel waarin ik zowel fysiek als mentaal uitgedaagd wordt. Mijn favoriet is mixen (man en vrouw tegen man en vrouw) en natuurlijk daarna even gezellig na kletsen in de kantine. 

En jij? Wie ben jij?

Ik ben oprecht heel benieuwd. Wie ben jij? Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Welke hormonale problemen houden je in hun greep of belemmeren je om vol te kunnen leven?

Als er op dit moment ook maar iets is waar je tegen aan loopt of vragen over hebt en je het idee hebt dat ik je hierbij kan helpen, vul dan het formulier hieronder in.

Vertel me waar je tegen aan loopt en dan kijk ik graag met je mee hoe je dit kunt oplossen. 

Mijn missie is om iedere vrouw te helpen om weer lekker in haar vel te zitten zodat ze het leven kan leiden dat ze graag wil, zonder dat haar hormonen haar belemmeren. En als ik het gevoel heb dat ik niet de juiste persoon ben om je verder te helpen dan vertel ik je dat ook en ik verwijs je dan graag door naar iemand die dat wel kan. 

Hopelijk hoor ik snel van je. Als je je gegevens hieronder achterlaat dan reageer ik van maandag tm vrijdag zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 2 dagen!