fbpx
Categorieën
Bewegen Leefstijl Ontspannen Vitaliteit Voeding

5 Tips voor een vitaler leven

Een goede vitaliteit is wat mij betreft een goede balans tussen onze fysieke gesteldheid (voeding, voldoende beweging en voldoende rust/herstel) en onze mindset (positief denken, omgaan met stress en onze relaties). In een ideale wereld zijn deze onderdelen met elkaar in balans. De werkelijkheid laat echter zien dat er vaak één of meer onderdelen niet helemaal zijn zoals we graag zouden willen. Vandaag deel ik je mijn top 5 tips die ik al een aantal jaar met succes toepas waardoor ik veel lekkerder in mijn vel zit.

1. Leg de lat niet te hoog

Jezelf veel dingen opleggen en veel van jezelf moeten, zorgt voor enorm veel stress. Van wie “moet” je deze dingen doen? Is dit omdat je dit zelf zo belangrijk vind of omdat je denkt dat anderen dit van je verwachten of is het er door de jaren heen ingeslopen? Bepaal kritisch voor je zelf wat belangrijk is in je leven en waar je je energie aan wil besteden en waaraan niet. Stel je zelf iedere keer weer de vraag “Krijg ik hier energie van of kost me dit energie”? Kom je vaak tot de laatste conclusie? Vraag jezelf dan af of je hiermee door moet gaan of wat je anders zou kunnen doen.

2. Relax

Het inbouwen van voldoende rust momenten is écht noodzakelijk. Topsporters kunnen ook niet op hun top presteren zonder voldoende rustmomenten tussen de trainingen door dus waarom zou jij dag in dag uit van ‘s ochtends tot ’s avonds van hot naar her moeten rennen en vliegen om alles voor elkaar te krijgen? Een tip die mij enorm heeft geholpen: neem tussen iedere activiteit die je doet een rustmoment. Dit kan 5 minuten zijn of langer als je hier behoefte aan hebt, maar neem dat momentje. Ga zitten en doe even niks (dus ook niet op je mobiele telefoon swipen). In het begin voelt het misschien wat onwennig, maar je zult zien dat je je energie hierdoor beter kan verdelen en dus ook minder moe bent aan het einde van de dag.

3. Beweeg dagelijks

Misschien een open deur, maar het is echt zo belangrijk. Door te bewegen maak je gelukshormonen aan, je versterkt je immuunsysteem en je spieren (wat weer bijdraagt aan je vetverbranding), je bloed stroomt weer waardoor je dat gezonde kleurtje op je wangen krijgt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je hoeft echt niet in de sportschool aan de gewichten te hangen. Als je zorgt dat je iedere dag zo’n 30 minuten matig (verhoogde hartslag) tot intensief beweegt (licht tot matig zweten) is dit voldoende. Neem de trap in plaats van de lift, ga op de fiets in plaats van met de auto, zet de muziek aan en dans in je woonkamer, ga stofzuigen of tuinieren. Het maakt niet zo veel uit wat je doet, als je maar beweegt.

4. Wees bewust wat je in je mond stopt

Dat gezond eten gelijk staat aan meer vitaliteit is een feit, maar wat is dan gezond eten? Je hoeft echt niet de hele dag op smoothies, slablaadjes en humus te leven. Zelf hou ik de 80/20 regel aan. Dit doe ik trouwens met bijna alles in mijn leven, maar vooral met voeding. Als Voedingsadviseur weet ik maar al te goed wat onder de noemer gezond valt en wat niet, maar ook ik eet zo nu en dan een taartje als ik daar zin in heb en als ik uit eten ga let ik echt niet op wat ik eet, maar de rest van de tijd wel. Dan kies ik voor natuurlijke producten, dus geen pakjes, zakjes en kant en klaar maaltijden. Ik drink lauwwarm water of kruidenthee, eet voldoende fruit en groente en matig mijn inname van zuivel en brood omdat dit voor mij werkt. Voeding is heel persoonlijk en daarom is er geen standaard format voor iedereen, maar het is wel zo dat frisdranken, fastfood, suiker en andere bewerkte en kant- en klaar producten niet bijdragen aan het vergroten van je vitaliteit.

5. Geef aandacht aan de mensen die belangrijk voor je zijn

We zijn van nature sociale wezens. We floreren bij menselijk contact en dan met name wanneer dit betekenisvol en ondersteunend is voor ons. Het gaat hierbij dan niet alleen om liefdesrelaties, maar ook om vriendschappen, collega’s, buren etc.

Geef de mensen die belangrijk voor je zijn je volle aandacht en maak hiervoor tijd vrij in je drukke agenda. Hoe vaak laten we ons niet afleiden door mobiele telefoons, Netflix en andere ingeslepen patronen van activiteiten die ons geen energie geven? Je vitaliteit gaat met sprongen vooruit, je voelt je geliefd en zoveel prettiger als je je echt richt op menselijk contact. Er gaat namelijk niks boven een knuffel als je verdrietig bent en de warmte, steun en vertrouwen die je krijgt wanneer je bent met de mensen die belangrijk voor je zijn en om je geven.

Wil je jouw vitaliteit ook verbeteren of je huidige leefstijl aanpassen om je zo fitter en energieker te voelen? Plan dan hier een gratis intake gesprek.