fbpx
Categorieën
Leefstijl Recept Vitaliteit Voeding

Pompoen risotto met spinazie

De herfst staat voor de deur en brengt heerlijke geuren en nieuwe smaken met zich mee! Dit is de tijd van de knolgroenten en champignons. En laten deze 2 nou net de show stelen in dit heerlijke recept. Dit kun je met recht echt soulfood noemen en je van binnenuit verwarmen. 

Het recept is voor 4 personen, maar ook makkelijk te halveren. De bereidingstijd is ca 30 tot 40 minuten en is ook heel goed een dag van te voren klaar te maken of de volgende dag mee te nemen als lunch. Ik gebruik minder rijst dan bij een traditionele risotto. De pompoen geeft namelijk niet alleen smaak, maar ook vulling waardoor je 2 vliegen in 1 klap hebt: meer groente op je bord en een heerlijke volle smaak doordat je de pompoen roostert. 

Ingrediënten

1 flespompoen
250 gram kastanjechampignons of gemengde paddenstoelen naar keuze (shitake, chantarellen of bospaddestoelen)
400 gram spinazie
1 ui
2 teentjes knoflook
200 gram risotto rijst
500 ml tuinkruidenbouillon
25 gram parmezaanse kaas (optioneel)
1 flinke theelepel gedroogde tijm
klontje roomboter en olijf- of rijstolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht of 220 graden boven- en onder warmte. Schil ondertussen de pompoen, verwijder de pitten en snij in blokjes van ca. 1 x 1 cm. Leg de pompoenblokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 1 eetlepel olie en wat zout en peper. Schuif in de oven en rooster ca. 30 minuten. Tussendoor een keer omhusselen. 
  2. Snipper de ui, snij de champignons in plakjes en schil de knoflook. Fruit de ui in een eetlepel olie kort aan en doe dan de champignons erbij. Bak deze tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de tijm toe en pers de knoflook in de pan uit. Bak deze een paar minuten mee. 
  3. Voeg dan de risotto rijst toe en laat deze een paar minuten meebakken totdat deze glazig is. Giet 1/4 deel van de bouillon toe en roer zachtjes door. Laat op laag vuur stoven tot het vocht bijna helemaal opgenomen is. Herhaal dit tot de bouillon op is of de rijst gaar is. 
  4. Voeg de spinazie (in delen) toe en laat deze slinken. Haal ondertussen de pompoen uit de oven en roer deze door de risotto als de spinazie geslonken is en het vocht grotendeels verdampt. 
  5. Zet het vuur uit en roer de parmezaanse kaas en een klontje boter door de risotto en laat 5 minuten rusten met de pan op de deksel. Roer nog 1 keer goed door en serveer de risotto samen met een groene salade. 

Variatietips

Varieer met champignons en paddenstoelen die voorhanden zijn. 

Vervang de parmezaanse kaas door 2 tot 4 eetlepels edelgist en laat de boter achterwege voor een compleet vegan gerecht.

Probeer eens een ander soort pompoen zoals de hokaido, kabocha of “gewone” oranje pompoen en kijk welke je het lekkerste vindt. 

Vervang de spinazie door boerenkool of boontjes voor de nodige afwisseling. 

Vervang een deel (100 ml) van de bouillon door witte wijn voor een nog vollere smaak. 

 

Eet smakelijk!