fbpx
Categorieën
Leefstijl Vitaliteit Voeding

5 voordelen van mealpreppen

Besteed jij ook veel tijd aan boodschappen? Ben je het zat om iedere dag weer te bedenken wat je moet eten? Kies vanuit tijdgebrek of gebrek aan de juiste ingrediënten voor snelle ongezonde kant en klaar producten of gooi je veel eten uiteindelijk weg omdat je het uiteindelijke niet hebt gebruikt?

Dan is mealpreppen misschien wel de oplossing! Het is een uit Amerika overgewaaid begrip vanuit de fitness wereld, maar is zeker niet alleen voor superatleten een uitkomst. Het betekend niets anders dan je maaltijden voorbereiden waardoor je diverse voordelen hebt.

1. Mealpreppen bespaart tijd

Doordat je meerdere dingen tegelijk klaarmaakt bespaar je tijd. Het maakt namelijk niet zoveel uit of je 1 portie rijst of pasta kookt of 10. Je hoeft niet meer iedere dag na te denken over wat je zult eten en je hoeft ook niet meer iedere dag boodschappen te doen. Twee dingen die je veel tijd zullen besparen. Bij het bereiden van je maaltijden zul je ook minder tijd nodig hebben omdat deze (grotendeels) als zijn voorbereid. Dat levert weer een dikke tijdswinst op.

2. Je eet gezonder

Doordat je van te voren plant ben je bewuster bezig met datgene wat je de komende dagen/week gaat eten. Doordat je je maaltijden van te voren klaarzet en voorbereid zul je minder snel verleid worden om te gaan snacken of voor een broodje kroket in de kantine te gaan. Je hebt immers al een complete gezonde maaltijd bij je.

3. Mealpreppen bespaart geld

Onderzoek wijst uit dat 1 of 2 keer per week boodschappen doen voordeliger is dan dagelijks je boodschappen doen. Wanneer je dagelijks je boodschappen doet, bijvoorbeeld na je werk, ben je geneigd om meer mee te nemen dan je eigenlijk nodig hebt. Zeker als je met trek door de supermarkt loopt zul je hoogstwaarschijnlijk meer (ongezonde) boodschappen meenemen.

Kiezen voor seizoensproducten en aanbiedingen bespaar je ook nog eens flink op de kosten.

Doordat je goed bent voorbereid zul je minder snaaimomenten gedurende de dag hebben waardoor je minder snel geneigd bent om je geld aan snacks uit de kantine of de snoepautomaat uit te geven. Heb je wel trek tussendoor dan heb jij een gezonde snack bij je. Niet alleen goedkoper, maar ook nog een stuk gezonder.

4. Je hebt minder stress

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar iedere keer weer bedenken wat ik nu weer moet eten levert mij wel eens de nodige stress op. Als ik, bijvoorbeeld in het weekend, even de tijd neem om hier op een rustig moment over na te denken dan heb ik vaak in no-time een heel weekmenu bedacht. Moet ik dit a la minute bedenken dan is de inspiratie vaak ver te zoeken en kies ik toch voor een snelle, vaak ongezondere, variant. Mealpreppen op een rustig moment zorgt er dus voor dat ik vervolgens de hele week geen (keuze) stress meer heb van het bepalen van wat ik eet.

5. Mealpreppen zorgt voor minder verspilling

Je loopt door de supermarkt en ziet allerlei lekkere dingen. Omdat je geen plan hebt laad je je kar vol en zie je thuis wel weer wat je uiteindelijk gaat maken. Eenmaal thuis blijkt dat je veel te veel hebt gekocht of dat je net niet dat product hebt gekocht wat je nodig hebt om een complete maaltijd te maken. Aan het einde van de week moet je een hoop weggooien omdat het inmiddels verpietert is. Dat is niet alleen zonde van het eten, maar ook van je portemonnee. Doordat je van te voren plant weet je precies wat je nodig hebt en zo voorkom je verspilling.

Wil je meer tips over mealpreppen? Kijk dan ook eens hier