Categorieën
Leefstijl Vitaliteit Voeding

De perfecte havermout

Havermout is een van de meest veelzijdige producten, het is goedkoop en zit boordevol goede voedingsstoffen zoals magnesium, calcium, forsfor, koper, ijzer, zink en B vitamines. Het is van nature glutenvrij, heeft langzame koolhydraten en is erg voedzaam. Het heeft een goede verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten, maar in verhouding weinig calorieën waardoor het lang verzadigd.

Het is vanwege de oplosbare vezels goede voeding voor onze darmbacteriën en heeft een positief effect op ons cholesterol en bloedsuikerspiegel. Om je darmbacteriën nog blijer te maken bevat havermout ook veel resistent zetmeel. Dit is een onverteerbare zetmeel die niet verteert wordt in je maag en dunne darm en daardoor in je dikke darm als waardevolle voeding voor je darmflora fungeert. Hiervoor dien je de havermout rauw te eten, bij voorkeur wel geweekt in water. Zet dit de avond ervoor alvast klaar, eventueel met wat chiazaad erin, en je hebt de volgende dag een zeer voedzame basis voor je ontbijt.

De perfecte havermout heeft even tijd nodig om klaar te maken. Meestal doe ik dit dan ook de avond ervoor, als ik al aan het koken ben. De volgende dag is het een kwestie van een paar minuten opwarmen waardoor ik in de ochtend een snel en zeer voedzaam ontbijtje heb.

Het recept voor de perfecte havermout: (2 tot 4 porties)

1 cup havermout (ca 100 gram)
4-5 x zoveel vocht (bij voorkeur water, maar ik gebruik vaak  2 delen plantaardige melk en 3 delen water)
2 a 3 vijgen of ander gedroogd fruit zoals abrikozen, rozijnen, vijgen of pruimen

1 theelepel kurkuma (optioneel)
1 theelepel anijs zaadjes (optioneel)
1 tot 1 theelepel vanille extract (optioneel)

*varieer met specerijen. Zo kun je ook 2 a 3 hele kardemompeulen, 1 theelepel kaneel, verse gember of speculaaskruiden toevoegen. Dit geldt ook voor andere ingrediënten zoals geraspte wortel, pompoen of courgette (heb je meteen een portie groente te pakken) of kokos, chiazaad en lijnzaad. 

Meng alles in een pan door elkaar en laat ca 30 minuten weken. Zet het vervolgens ca 20 tot 30 minuten op een middelhoog tot laag vuur en laat zachtjes gaarkoken. Het is gaar wanneer de haver zacht is en het meeste vocht opgenomen is. Het blijft redelijk vochtig/vloeibaar. Zet het vuur uit en bewaar tot de volgende ochtend in de koelkast. Neem de volgende ochtend de gewenste hoeveelheid uit de pan en verwarm nog kort door of eet koud als je dit lekker vind. Voeg eventueel nog wat plantaardige melk of water toe als het te droog is. Lekker met vers fruit, gehakte noten of andere toppings naar keuze.

Door de havermout van te voren te weken en ook na te garen door het een nacht in de koelkast te bewaren, is de havermout beter verteerbaar. Ook het gebruik van plantaardige melk of water in plaats van dierlijke melk zorgt ervoor dat de havermout beter verteerbaar is.