fbpx

Moeiteloos moederschap

Het lijkt soms wel of het moederschap direct verbonden is met schuldgevoel. In het Engels hebben ze er zelfs een naam voor: mom-guilt. Waar is het misgegaan? Wanneer hebben we geleerd dat we ons hier schuldig over moeten voelen?

DSC_5618++

De wereld van het internet en dan met name alle prachtige perfecte plaatjes op social media hebben hier zeker een grote rol in, maar ook de overtuiging dat we het als vrouw allemaal moeten doen en hebben. We moeten de perfecte moeder, partner, werknemer of dochter zijn. En in de huidige maatschappij is het toch ook wel een beetje not done als je eens een keer niks doet of aangeeft dat je het je niet lukt.

Het perfecte plaatje

We willen de beste moeder zijn, ook al gaat dat ten koste van onszelf en onze gezondheid, maar hoe kan dit nou ooit het beste voor je kind zijn? Als jij niet goed voor jezelf zorgt, welk voorbeeld geef je je kind dan? Als jij niet lekker in je vel zit, hoe goed kun je dan voor je kind zorgen? Als jij van hot naar her rent om alles maar te kunnen doen, hoe kun je dan volle aandacht aan je kind geven?

Dit perfecte plaatje en de druk om alles ook prefect te kunnen doen zorgen voor enorm veel stress en uiteindelijk raak je compleet opgebrand. Het is namelijk een utopie om te denken dat je altijd maar alles kunt doen en dat het dan ook nog eens perfect is. Want wat is perfect?

Ik zie veel vrouwen het moederschap met een bijna extreme vorm van perfectionisme aangaan waarmee ze vooral proberen te voorkomen dat dingen fout gaan of dat ze zich schuldig voelen omdat ze het niet perfect hebben gedaan. Perfectionisme werkt echter verlammend en is ontzettend inflexibel en dat is nou juist wat het leven en moederschap zo leuk maakt. Die onverwachte momenten, die spontane acties en de ruimte om het er allemaal maar te laten zijn.

Uiteindelijk leidt dit perfectionisme juist tot depressie, gevoelens van schuld, onrust, stress of een ongezonde fixatie op je kind. Het is doodvermoeiend en dat heb ik zelf ook mogen ervaren. Ik gebruikte perfectionisme ook in een poging om de dingen onder controle te kunnen houden en ik wilde het vooral allemaal goed doen, falen was geen optie. Ik kan je vertellen dat ik daarmee juist het tegenovergestelde kreeg van wat ik wilde.

Moederschap is niet zomaar wat

Het moederschap zorgt voor drastische wijzigingen in je brein. Je wordt letterlijk een ander persoon. Vooral de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor empathie, het kunnen zorgen voor een ander en het reguleren van je emoties ondergaan de grootste veranderingen. Dit gebeurd niet zonder reden. Op deze manier zorgt de natuur ervoor dat jij goed voor je pasgeboren baby kunt zorgen, dat je je verbonden voelt met hem of haar en dat jij er alles aan doet om dit babytje in leven te houden. Een heel mooi en niet te vergeten essentieel biologisch mechanisme dat ervoor zorgt dat wij als soort overleven, maar soms kan je brein hierin wat doorslaan.

Het afstemmen op je cyclus en dit ritme toepassen op het moederschap helpt je om in te tunen op je innerlijke wijsheid zodat je keuzes kunt maken op basis van je gevoel, hart en intuïtie en niet alleen maar op basis van je hoofd (zoals bij perfectionisme het geval is).

Je hoeft namelijk niet alles tegelijk te doen en je hoeft je ook niet iedere dag hetzelfde te voelen of te gedragen. Er is, zeker voor vrouwen, een tijd en een plaats voor al je activiteiten, ook die als moeder. Je voorkomt hiermee ook dat je weer het perfectionisme ingezogen wordt en door te doen wat je in iedere fase het beste kunt ben je uiteindelijk productiever, energieker en daardoor ook een leukere en gelukkigere moeder.

Leven vanuit je vrouwelijke energie

Wat je juist wilt in deze hectische tijd is meer leven vanuit je vrouwelijke energie. Alleen zo kom je in contact met je intuïtie, creativiteit en ben je in staat om te verbinden en te onthaasten. Dit geldt overigens niet alleen voor vrouwen, maar ook mannen zouden er goed aan doen om deze vrouwelijke energie wat meer te gebruiken. We hebben namelijk ALLEMAAL de beschikking over beide energieën, zie het als Yin en Yang. Beide zijn nodig voor balans. Zonder mannelijke energie zouden we bijvoorbeeld niet vooruitkomen of doelen behalen.

Door meer af te stemmen op je vrouwelijke energie breng je als vanzelf je hormonen meer in balans én wordt je juist productiever, creatiever en krachtiger, zowel thuis als op je werk. En het mooie is dat deze energie al gewoon aanwezig is in jou en tijdens je cyclus! Je hoeft het alleen maar de ruimte te geven om er te mogen zijn

Intunen op de vier fases van je cyclus

Je cyclus kent 4 fases die ik graag vergelijk met de seizoenen omdat er zoveel overeenstemming is met de natuurlijke seizoenen. Daarnaast kun je je cyclus ook zien als een periode van voornamelijk mannelijke energie waarbij je klaar bent voor actie, doelen halen, analyseren, denken, beslissingen nemen en geven en eentje van voornamelijk vrouwelijke energie waarbij je juist veel beter in staat bent om te reflecteren, te vertragen, te creëren, je intuïtie te volgen en te ontvangen.

Je innerlijke winter
Je cyclus start met je innerlijke winter, een periode van rust en herstel. Een gelukkige moeder heeft voldoende tijd voor zichzelf en deze fase is hiervoor de meest geschikte. Je hebt namelijk een natuurlijke drang naar rust en je lichaam is bezig met het afstoten en weer opbouwen van je baarmoederslijmvlies, een proces dat energie kost. Logisch dus dat jij het tijdens deze fase wat rustiger aan wilt doen. Misschien heb je geen keus als je krom ligt van de pijn of geveld wordt door die vervelende hormonale migraine. Tekenen aan de wand dat jij en je hormonen uit balans zijn!

 • Laat je deze periode dus extra ondersteunen door je partner of regel, net als ik, wat extra oppas bij opa en oma of wat extra speelafspraakjes bij een vriendje of vriendinnetje. Zo krijg jij wat meer tijd en ruimte om te doen waar jij nu behoefte aan hebt. Doe dan ook echt iets voor jezelf, iets dat je graag wilt doen of waar je heel blij en ontspannen van wordt.
 • Tijdens deze fase kun je je kinderen ook heel goed leren om zichzelf te vermaken en bezig te houden. Dit is een heel waardevolle vaardigheid om te hebben en tegelijk leren zo op zichzelf te vertrouwen, hun eigen creativiteit te benutten en de wereld op hun eigen manier te ontdekken. Tegelijkertijd geef je ze het voorbeeld dat het ok is om af en toe tijd voor jezelf op te eisen en dat dat helemaal niet vervelend hoeft te zijn.
 • Heb je een heel aanhankelijk of jong kind of is dit zo nieuw voor jullie beiden dat er wat gewenningstijd nodig is dan is dat ook helemaal prima. Kijk dan of je samen alleen kunt zijn. Zo kan je kind bijvoorbeeld vlak bij jou spelen terwijl jij een boekje leest. Dat werkte bij mij, zeker toen Noah nog jong was, echt heel goed en gaf ons beiden rust en ontspanning.
 • Zijn er opvoedzaken die de aandacht behoeven dan kun je je nu door je intuïtie laten leiden. Deze is nu het sterkst aanwezig en doordat je beter in contact met jezelf, je gevoelens en behoeftes staat, kun je nu ook beter bepalen welke weg het beste past.

Je innerlijke lente
Na je menstruatie beland je in je innerlijke lente. Je energie is nu aan het terugkomen en jij voelt je waarschijnlijk ook meer jezelf en hebt weer zin om je onder de mensen te begeven of er op uit te trekken. De lente staat voor een nieuw begin, nieuwsgierigheid, ontdekken en speelsheid.

 • Die nieuwsgierige aard stelt je nu perfect in staat om leuke dingen met je kinderen te doen en nieuwe dingen te ontdekken. Ga dus eens iets doen wat jullie nog nooit gedaan hebben of naar plekken die jullie nog niet kennen.
 • Wijk ook eens af van de regels en de gebaande paden. Laat spontaniteit en plezier wat meer de boventoon voeren. Zo eten wij bijvoorbeeld aan de salontafel terwijl we een filmavond houden in plaats van dat we aan de eettafel zitten zoals we dat normaal zouden doen. We doen spelletjes of stoeien meer met elkaar tijdens mijn innerlijke lente en ik probeer meer open te staan voor initiatieven van Noah. Zeg dus niet altijd meteen nee als je kind een, voor jou, vreemd verzoek heeft. Misschien is het wel hartstikke leuk, leer je er nog eens iets van en grote kans ook dat je enorm met elkaar verbonden bent op die manier.
 • Dit is ook de tijd om plannen te maken voor in en om het huis. Wat wil je graag gedaan hebben de komende periode, welke grote klussen zijn er nu of wat mag er opgeknapt worden. Maak plannen hiervoor en betrek ook vooral de rest van je gezin. Kinderen vinden het vaak heel leuk om hierover mee te denken en doordat je het plant worden ze ook voorbereid op eventuele wijzigingen en kunnen ze meedenken over hun eigen rol hierin. Zo wordt het geen project dat jij helemaal volledig hoeft te managen, maar kunnen jullie het gezamenlijk doen.

Je innerlijke zomer
Na je lente staat je innerlijke zomer voor de deur. De fase van je ovulatie. Een periode waarin je je waarschijnlijk heel energiek en goed voelt, alsof je in flow zit en alles leuk is en lijkt te lukken. Je hebt zin om leuke dingen te doen en onder de mensen te zijn.

 • Maak gebruik van deze energie en plan leuke activiteiten met je gezin of met vriendinnen en hun kinderen. Het is ook de meest geschikte fase voor familiediners en bezoekjes aan je schoonouders. Je bent communicatief en sociaal heel sterk en je vindt het nu makkelijker om jezelf wat lager op de prioriteitenlijst te zetten. Het geven aan anderen lijkt nu een natuurlijk iets dat je makkelijk afgaat dus besteed wat extra tijd aan je kind(eren) door bijvoorbeeld een 1 op 1 activiteit te plannen. Ga lekker samen shoppen, een nachtje overnachten in een hotel of airbnb, naar een museum of iets anders dat je kind graag met jou wil doen.
 • Vanwege je vermogen om er voor de ander te zijn en je versterkte sociale en communicatieve vermogen is het nu ook een goed moment voor de diepere gesprekken met elkaar. Zijn er conflicten dan zou je nu eens kunnen kijken of je op een speelsere manier die conflicten aan kunt gaan of er een andere draai aan kunt geven dan boos worden.

Je innerlijke herfst
Na je zomer beland je in je innerlijke herfst. Een fase waarin je de energie van de lente en zomer achter je laat en waar je meer naar binnen gekeerd en op jezelf bent gericht. Je vindt het nu lastiger om te geven aan anderen en raakt al snel geïrriteerd als anderen je toch claimen. Weten wanneer jou herfst aanbreekt en waar je behoeftes liggen tijdens deze fase zorgen ervoor dat niet alleen jij weet wat er aan de hand is, maar je kunt het nu ook delen met je gezin. Leg uit waar je behoefte aan hebt en waar de grens ligt. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en kun je dus ook makkelijker afspraken met elkaar maken en elkaars grenzen respecteren.

 • Tijdens je herfst kun je je goed focussen en richten op detailzaken. Een uitgelezen fase dus om je to-do lijstjes af te werken, projecten af te ronden of je huis eens grondig op te ruimen of schoon te maken. Betrek vooral ook je kinderen en partner hierbij, je hoeft het namelijk niet allemaal alleen te doen (tenzij je dat natuurlijk echt graag wilt). Zo vindt ik het heerlijk om tijdens deze fase de boel eens grondig schoon te maken of mijn kasten uit te ruimen. Plan samen een moment om het speelgoed te sorteren of de kleding die te klein is geworden weg te doen.
 • Kinderen voelen heel goed aan dat jouw energie veranderd en zijn, zeker als je hier open en eerlijk over bent, meer geneigd om je hierin tegemoet te komen. Vaak zien we het als zwakte als we ons zo voelen of deze gevoelens zouden moeten delen, maar het creëert juist zoveel meer duidelijkheid en begrip bij de mensen om je heen dat het zonde is om het niet te doen.

Na je herfst start je cyclus weer opnieuw wanneer je weer ongesteld wordt. Door de vier fases van je cyclus ook in het moederschap toe te passen creëer je meer rust, ruimte en mogelijkheden voor jezelf en je gezin. Als je goed kijkt naar de verschillende fases en de activiteiten die hier het beste bij passen dan zie je dat er eigenlijk geen enkele fase is waarin je je volledig afsluit van je gezin of je kinderen.

Het tegendeel is zelfs waar. Iedere keer is er namelijk verbinding en ruimte voor aandacht en samenzijn, maar dan wel net op een andere manier en vanuit een andere energie. Dat is de kracht van het moederschap volgens je cyclus toepassen.

Wil je meer weten over je leven volgens je cyclus? Download dan mijn gratis E-book of meld je aan voor een van mijn gratis masterclasses.

Vond je dit een interessant artikel?
Je helpt mij enorm door dit te delen met andere vrouwen die ook gebaat zijn bij deze informatie.

Volg me ook op Instagram voor nog meer inspiratie en voorbeelden van leven volgens je cyclus.