fbpx

Stem af op je cyclus voor meer energie

We groeien op met het idee dat onze menstruatie vervelend is, een noodzakelijk kwaad, maar wat als je je maandelijkse cyclus vóór je zou kunnen laten werken in plaats van tegen je?

Wat als jouw cyclus een cadeau zou zijn in plaats van een last? Zou dat niet geweldig zijn? Door beter af te stemmen op je maandelijkse cyclus kan dit. Meer energie, daadkrachtiger beslissingen nemen, beter voor je zelf zorgen en minder last hebben van stemmingswisselingen, lichamelijke kwalen en meer gebruik maken van jouw creativiteit zijn maar enkele voordelen.

Mede door de emancipatie (en onwetendheid) hebben de meesten van ons, inclusief vrouwen, de opvatting dat de menstruatie vooral een ongemak is, iets wat je als vrouw nou eenmaal maar te doorstaan hebt en waar je nou eenmaal mee te dealen hebt. Vooral niet zeuren en doorgaan en als je er wat over zegt dan wordt dit vaak als aanstellen gezien. Het is nog altijd een taboe, klachten worden niet serieus genomen of gebagatelliseerd. In sommige culturen wordt het als onrein gezien en worden vrouwen de rug toegekeerd of mogen ze niet eens in hun eigen huis verblijven, het eten koken of de dieren verzorgen. Allemaal omdat ze het eten kunnen laten bederven of de dieren ziek maken omdat ze ongesteld zijn (!). Ik blijf dit heel bijzonder vinden. Zeker omdat de menstruatie een noodzakelijk natuurlijk proces is dat nodig is voor onze voortplanting. 

Dus hoe zou het zijn als je beter op je cyclus zou kunnen afstemmen en
daardoor minder last van de ongemakken hebt en misschien nog wel veel belangrijker:
juist veel productiever, energieker en prettiger in je vel gaat zitten?! Als je, door je cyclus
en het proces erachter beter te begrijpen, juist voordelen uit kunt halen?

Ik leg je uit hoe dit werkt!

De kracht van onze hormonen

Er wordt steeds meer duidelijk over onze hormonen en één ding dat zeker is, is dat ze een enorme invloed hebben op tal van processen in ons lijf. De maandelijkse menstruatie cyclus is misschien wel het meest bekende (en beruchte) proces, maar wat dacht je van onze slaap, stress en ontspanning, geluk, eetlust, temperatuurregulatie, humeur, libido, stofwisseling, spijsvertering en groei om er maar een paar te noemen? Ook hier spelen onze hormonen een cruciale rol. Je kunt dus begrijpen dat wanneer je hormonen verstoord zijn, ook deze processen in de war raken. 

Is het je wel eens opgevallen dat er een patroon in je gedrag, gevoelens, energieniveau, daadkracht of creativiteit zit? Dat je soms enorm veel behoefte hebt aan gezelschap, feestjes en leuke dingen doen terwijl je daar op een ander moment niet aan moet denken en veel liever met een boek op de bank kruipt? Dit is vaak onder invloed van je hormonen tijdens je cyclus. De menstruatiecyclus kent 4 perioden die, onder invloed van hormonen, alle vier hun eigen invloed hebben op je.

Door in sync met je cyclus te leven weet je precies wanneer je op je creatiefst bent, wanneer je het beste beslissingen kunt nemen, barst van de energie en dus nieuwe dingen kunt starten of juist even pas op de plaats moet maken. Dit voorkomt een hoop frustratie en onzekerheid en zorgt ervoor dat je juist meer energie hebt en met meer gemak kunt leven.

"Je menstruatiecyclus is een directe
graadmeter van je algehele gezondheid. "

De 4 fasen tijdens de cyclus

De menstruatiecyclus telt volgens de boeken gemiddeld 28 dagen. Dit kan echter van vrouw tot vrouw (sterk) verschillen. Er zijn 2 hoofdfasen:

De folliculaire fase welke start op de 1e dag van je menstruatie en de luteale fase, welke start op het moment van ovulatie (eisprong). Deze 2 hoofdfasen worden vervolgens weer ingedeeld in 4 periodes en worden ook wel met de 4 seizoenen aangeduid: winter, lente, zomer en herfst.

Qua energie en op meer spiritueel gebied heeft de cyclus veel overeenkomsten (daar zo meer over). Sommige vrouwen hebben een heel regelmatige cyclus en kunnen hierop de klok gelijk zetten. Voor anderen is het misschien wat minder duidelijk, maar ook dan kun je je voordeel doen met de tips die ik je hieronder geef.

Period_power_cyclechart

Bron: Masie Hill – Period power 

Winter (menstruatiefase)

Deze fase start op de 1e dag dat je menstrueert en duurt gemiddeld circa 3 tot 7 dagen en wordt ook wel aangeduid met de winter. Je hormonen zijn in deze fase op hun laagste niveau en dat zorgt ervoor dat je minder energie hebt. Dit is dus hét moment voor wat me-time en zelfliefde. Het is ook een spirituele fase, een waarin je een direct lijntje hebt met je intuïtie. Een periode van reflectie en nieuwe inzichten. Dit is ook een goed moment om een intentie te zetten voor de komende periode.

Sociaal           
Kies voor jezelf en plan vooral niet te veel activiteiten of gezellige uitjes aangezien je hier gewoonweg minder zin in en energie voor hebt. Plan juist wat meer me-time in en ga lekker in bad of kruip met een goed boek op de bank.

Voeding             
Je verliest meer ijzer en vocht. Kies vooral voor verwarmende voeding die dit weer aanvult zoals stoofpotten, lauwwarme salade en soep met spinazie, vette vis en schaaldieren, zeewier, pompoenpitten, avocado, bieten, boerenkool, bessen en peulvruchten. IJzer wordt beter opgenomen als je dit combineert met vitamine C welke je onder andere vindt in citrusvruchten, paprika en kiwi. Veel van deze producten bevatten magnesium en helpen je zo om te ontspannen en minder last te hebben van bijvoorbeeld krampen. Andere producten met magnesium zijn noten en zaden, groene bladgroenten, rauwe cacao, broccoli, volkoren granen en tempeh.

Beweging         
Doe het vooral rustig aan tijdens deze dagen als het kan. Kies voor minder belastende vormen van beweging zoals wandelen of yoga. Spaar je energie. Deze fase kost de nodige energie en je wilt niet uitgeput de lente (de volgende fase). De lente en zomer zijn namelijk de periodes waar je kunt shinen en het beste uit jezelf naar boven komt. 

Lente

Deze fase duurt ca 7 tot 10 dagen en wordt ook wel gezien als de lenteperiode. De hersenen geven het follikel stimulerend hormoon (FSH) af. Dit zorgt er voor dat er in de eierstok een follikel (eicel) rijpt. Je oestrogeen gehalte begint langzaam weer te stijgen waardoor je je energie weer terug krijgt. Je creativiteit viert hoogtij en dit is dan ook een goed moment om hier gebruik van te maken. Start bijvoorbeeld een nieuw project, brainstorm, onderneem iets nieuws of ga lekker creatief aan de slag. Je hebt een groot probleem oplossend vermogen en je kunt beter out of the box denken.

Sociaal              
Je krijgt weer meer zin om dingen te ondernemen en je onder de mensen te begeven. Doordat er ook wat testosteron wordt aangemaakt stijgt je libido, zelfvertrouwen en daadkracht. Voor single vrouwen dus het moment om te gaan daten. Je voelt je op en top vrouw en wanneer je een relatie hebt dan is dit een moment waarop je sneller zelf het initiatief zult nemen om samen tussen de lakens te duiken.

Voeding           
Je hebt in deze fase minder behoefte aan ongezonde voeding en het is dan ook makkelijker om dit te laten staan en te kiezen voor gezondere voeding. Eet lichtere maaltijden zoals salades of lichte soepen met veel groente zoals broccoli, spruitjes, fruit, wortels, havermout, groene bladgroenten, avocado, olijfolie, zoete aardappel, wortel, paprika en pompoen. Zorg ook dat je voldoende eiwit binnenkrijgt om de rijping van je eicel te ondersteunen door het eten van vette vis en schelpdieren, eieren, noten, kip, en paddenstoelen.

Beweging         
Je hebt voldoende energie dus ga lekker actief sporten. Krachttraining, crossfit of interval trainingen kun je nu prima uitvoeren. Heb je een “zware winter” achter de rug en voel je je niet energiek en fit? Grote kans dat je tijdens je menstruatie te veel hebt gedaan. Richt je nu dus vooral op rust en aansterken zodat je jezelf niet uitput. 

Zomer (de eisprong of ovulatie)

Deze fase duurt ca 3 tot 5 dagen en wordt gezien als de zomer periode. Je bevindt je nu in het midden van je cyclus en het gehalte oestrogeen is op het hoogste punt. Dit zorgt voor de eisprong waardoor het eitje haar weg naar je baarmoeder kan beginnen. Je bent op je vruchtbaarst. Je energie is nog altijd volop aanwezig en je stralende huid samen met je vergrootte zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je heel aantrekkelijk bent. Evolutionair gezien is dit natuurlijk heel logisch want de kans dat het eitje bevrucht wordt is daardoor een stuk groter.

Sociaal             
Sociaal ben je op je best. Je hebt volop energie om erop uit te trekken en je voelt je op en top vrouwelijk. Je bent vrolijk en voelt je goed. Een goed moment om belangrijke gesprekken te voeren en bijvoorbeeld je leidinggevende om die loonsverhoging of promotie te vragen.

Voeding           
Qua voeding kun je min of meer hetzelfde aanhouden als in de vorige fase. Kies vooral voor minder zware koolhydraten zoals granen en zetmeelrijke producten (schrap ze niet helemaal!) en zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Vooral vitamine B (groene bladgroenten, volle granen, eieren en vlees), zink (pompoenpitten, vis, vlees en gevogelte, eieren, tarwekiemen en volle granen) en vitamine C zijn in deze fase belangrijk.

Beweging          
Ook in deze periode kun je lekker aan de bak met krachttraining, cardio en andere (meer) explosieve vormen van beweging.

Herfst (premenstruatie)

Deze fase duurt ca 10 tot 14 dagen en wordt ook wel de herfstperiode genoemd. Dit is de periode die misschien wel als minst prettig wordt ervaren en waar PMS klachten ten tonele verschijnen. Dit wordt vooral veroorzaakt door een overschot aan oestrogeen. Oestrogeen maakt namelijk plaats voor progesteron ter voorbereiding op een eventuele bevruchting. Dit oestrogeen moet worden afgebroken en afgevoerd en met name bij een verstoorde spijsvertering wordt dit niet voldoende gedaan waardoor klachten als hoofdpijn, stemmingswisselingen, huidproblemen, onbeheersbare behoefte aan zoetigheid en pijnlijke borsten. Wees extra lief voor jezelf en accepteer dat dit even een iets mindere week kan zijn.

Sociaal              
De eicel nestelt zich in je baarmoeder en zorgt voor de aanmaak van progesteron Dit zorgt ervoor dat je hersenactiviteit wat afneemt waardoor je wat meer naar binnen gekeerd bent. Je hebt minder behoefte aan socializen en je bent kritischer naar jezelf en naar anderen (kort lontje). Ook kun je je down voelen of wat zwaarmoedig zijn. Pas op dat je jezelf in deze periode niet teveel gaat vergelijken met anderen, vooral niet met de perfecte plaatjes op social media. Daar ga je je juist nu extra ellendig door voelen. Dit is meer de periode van reflectie en beschouwing. Je ziet helderder wat wel en niet werkt en dit is dus een goed moment om te onderzoeken wat je (letterlijk) wil gaan loslaten. Ook is dit de perfecte tijd voor bijvoorbeeld je administratie. Ieder foutje pik je er zo uit. Pas op met het nemen van al te grote of impulsieve beslissingen. Slaap er liever nog even een nachtje over of wacht tot je wat meer “jezelf” bent.

Voeding            
Je hebt vooral zin in suikers en koolhydraten. Deze zijn nodig voor de aanmaak van progesteron dus vandaar de behoefte. Kies alleen liever voor natuurlijke bronnen hiervan in plaats van de reep chocola, pak koekjes of bak met ijs. Zeker als je last hebt van PMS is het raadzaam om bewerkt voedsel, “witte” koolhydraten, koffie, suiker, alcohol, groene en zwarte thee te schrappen. De keuze aan voedende producten is reuze en uiteindelijk zul je je veel beter voelen en minder klachten hebben. Goede bronnen zijn onder andere zoete aardappel, fruit, volkoren granen, vijgen, banaan, avocado, peulvruchten, pompoen, wortel, bieten en pastinaak. Groene bladgroenten verminderen het vasthouden van vocht.

Heb je een kinderwens? Kies dan vooral voor verwarmende gerechten zoals stoofpotten en soep of een lauwwarme salade in plaats van rauwe groente, koude smoothies of yoghurt.

Beweging          
Je energie is minder en je lichaam is druk aan het werk. Hou het qua bewegen lekker rustig en kies voor pilates, yoga of wandelen.

Wanneer het eitje niet bevrucht wordt of zich niet nestelt in het baarmoederslijmvlies dan wordt dit slijmvlies afgestoten en start je menstruatie. Je cyclus begint nu weer van voor af aan. Is de eicel wel bevrucht en nestelt deze zich in je baarmoederslijmvlies dan ben je zwanger. Je menstruatie blijft nu gedurende de zwangerschap, en korte tijd erna, uit.

Stem af op je cyclus

Nu je weet hoe je cyclus verloopt en welke gevoelens, mogelijkheden, beperkingen en uitdagingen erbij komen kijken kun je je hierop instellen. Misschien lukt het je zelfs om je sociale leven en werkzaamheden erop af te stemmen zodat je jezelf meer of beter kunt geven wat je écht nodig hebt in de verschillende fases. 

Onze hormonen zijn van grote invloed op onze gezondheid en hoe we ons voelen, maar het is een heel delicaat systeem dat snel uit balans kan worden gebracht. Stress is misschien wel de grootste ontregelaar. Dit is niet alleen emotionele stress, maar ook fysieke stress die veroorzaakt wordt door verkeerde voeding (sterk bewerkte voeding, cafeïne, alcohol, suiker, transvetten etc), roken, teveel of juist te weinig beweging, de luchtkwaliteit, cosmetica, medicijnen, en chemische middelen. Je kunt je menstruatiecyclus dus ook zien als een graadmeter van je algehele gezondheid

Wil je ook meer in sync zijn met je cyclus dan is het belangrijk om bij te houden hoe je je gedurende de verschillende fases voelt. Maak bijvoorbeeld korte notities in je agenda of hou een dagboekje bij waarin je noteert hoe je je emotioneel en sociaal voelt, hoe je energie niveau is, waar je wel en niet behoefte aan hebt etc. 

De voedingstips kunnen je helpen om bepaalde klachten te verminderen of je nog lekkerder in je vel te laten zitten.
Luister vooral goed naar je eigen lijf en behoeftes. Uiteraard is het niet altijd mogelijk om pas op de plaats te maken of precies dat te doen (of te laten) waar jij zin in hebt, maar je bewust zijn van de verschillende fases in je cyclus kunnen je wel helpen om dit beter te plannen

Dit geeft wellicht rust en verklaart waarom je het ene moment “on top of the world” en op een ander moment niet vooruit te branden bent. Je kunt meer uit jezelf halen door in de actieve, energieke periodes juist wat meer te doen en tijdens de rustigere periodes wat meer zelf compassie en rust in te bouwen.