Omega 3 en een gezonde hormoonbalans
De aandacht voor omega 3 vetzuren wordt steeds groter en dat is niet gek. Een gezonde balans in omega 3 en omega 6 betekend namelijk ook een goede gezondheid en een gezonde hormoonbalans. Helaas raakt deze balans steeds meer en meer verstoord door met name onze voeding. Het gevolg zijn typische Westerse ziektebeelden en een verstoorde hormoonbalans.

Deze verstoring zit met name in de disbalans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren in ons lijf. Idealiter is deze balans 1:2 tot een maximum van 1:5, maar tegenwoordig hebben steeds meer mensen een verhouding van 1:25 of zelfs hoger. Dit wil zeggen dat we 5 tot 10 keer zoveel omega 6 vetzuren in ons lijf hebben dan we eigenlijk zouden moeten hebben en dat levert problemen op!
De werking van omega 3 en omega 6 vetzuren
Nu lijkt het of omega 6 vetzuren de boosdoener zijn, maar dat is niet zo. Omega 6 vetzuren zijn, net als omega 3 vetzuren essentiële vetzuren. Dit betekend dat we beiden nodig hebben, maar niet zelf kunnen aanmaken. We moeten dit dus halen uit onze voeding.
Omega 6 en omega 3 werken met elkaar samen en zijn en essentieel onderdeel van onze celmembranen. Ze bepalen onder andere de gezondheid van onze celwanden en de mate waarin onze cellen in staat zijn om goed te kunnen functioneren. Dit betreft dan onder andere de opname van voedingstoffen, maar ook het vermogen om bijvoorbeeld te reageren op onze hormonen.
Omega 6 heeft een ontstekingsbevorderende werking en treed op wanneer er bijvoorbeeld letsel is. Door de ontstekingsbevorderende reactie wordt een eventuele indringer of verstoring te lijf te gaan. Vervolgens schakelt ons lichaam om naar omega 3 om de ontsteking te remmen en te herstellen of genezen. Wanneer de balans verstoord is, en er dus te weinig omega 3 aanwezig is om de ontsteking te remmen, blijft deze ontsteking aanhouden. We noemen dit ook wel laaggradige ontstekingen.
Deze laaggradige ontstekingen kunnen overal in je lichaam zitten zonder dat je het echt in de gaten hebt. Je immuunsysteem wordt zo constant getriggerd en geactiveerd en dat kan op termijn oa voor auto-immuun aandoeningen zorgen. Klachten die je op termijn kunt krijgen zijn;
- Vermoeidheid
- Geen zin om te bewegen of te sporten
- Stemmingswisselingen
- (hevige) PMS
- Sociaal terugtrekgedrag
- Verminderd libido
- Overgewicht en moeite om gewicht kwijt te raken
- Menstruatieklachten en problemen
- PCOS, Endometriose of Fybromyalgie
- Allergieën, acne, eczeem of andere huidproblemen
- Slaapproblemen
- Depressie, angststoornissen of andere mentale problemen
Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat je omega 3 en omega 6 vetzuren in balans zijn. Dit doe je enerzijds door omega 6 vetzuren zoveel mogelijk te vermijden en omega 3 vetzuren zoveel mogelijk toe te voegen aan je voeding.
Omgea 3 vetzuren zijn vooral ook belangrijk voor je:
De werking van je brein
Het functioneren van je longen
Goede werking van je ogen
De kwaliteit van je aderen
Een goed functionerend hormonaal systeem en menstruatiecyclus
Je immuunsysteem
Ons voedingspatroon en de producten die we in de supermarkt vinden, is ontzettend hoog in omega 6 en laag in omega 3. Het is soms dan ook een uitdaging om deze balans te herstellen, maar het is wel mogelijk. In dit artikel ga ik dieper in op de beste plaatsen om omega 3 vetzuren te vinden en hun fantastische gezondheidsvoordelen in je lichaam te krijgen, waar je op moet letten in een supplement, de veelvoorkomende kwalen die ze kunnen helpen ondersteunen, en hun rol in een optimale vrouwelijke hormonale gezondheid.
1. Omega 3 voor een gezonde hormoonbalans
Hormonen worden gemaakt uit vetten, cholesterol om precies te zijn. Om dus voldoende, en kwalitatief goede, hormonen aan te kunnen maken heeft je lichaam gezonde vetten nodig. Omdat omega 3 ook een belangrijke rol speelt in de celmembramen en celreceptoren kan het herstellen van de balans dus ook helpen in het verbeteren van je hormoongezondheid.
De disbalans, en daarmee verhoogde ontstekingswaarden, wanneer omega 3 en omega 6 uit balans zijn zorgt voor vervelende hormonale klachten. Denk onder andere aan pijnlijke en hevige menstruaties, PMS, pijnlijke borsten, humeurschommelingen etc.
Ook kan het de activiteit van het enzym aromatase verhogen. Aromatase zet testosteron om in oestrogeen bij zowel mannen als vrouwen. Op deze manier kan een ontsteking leiden tot hoge niveaus van circulerend oestrogeen en zelfs tot een laag testosteron. Oestrogeendominantie of PCOS kunnen dan het gevolg zijn. De verhoogde ontstekingswaarden kunnen er ook voor zorgen dat je ovulatie uitblijft. Ovulatie is essentieel voor de aanmaak van progesteron, een gezonde cyclus en vruchtbaarheid.
2. Omega-3-vetzuren voor menstruatiekrampen en menstruatiepijn
Menstruatiekrampen komen meestal voor in de onderbuik en kunnen uitstralen naar de onderrug of de bovenbenen. Bij aandoeningen zoals endometriose kan menstruatiepijn heel heftig zijn en in ernstige gevallen zorgt het er zelfs voor dat vrouwen tijdelijk volledig uitgeschakeld zijn vanwege de pijn.
Vlak voor je menstruatie maakt je lichaam prostaglandines aan. Dit zijn voorloper stoffen van hormonen met een ontstekingsbevorderende en samentrekkende werking. Ze zorgen ervoor dat de baarmoederwand samentrekt waardoor deze tijdens de menstruatie uitgescheiden kan worden. Een verhoogde ontstekingswaarden zorgen voor verhoogde waardes van prostaglandines, wat ook weer voor hevigere menstruatieklachten zorgt.
Omega 3 vetzuren kunnen, vanwege de ontstekingsremmende werking, de prostaglandine waardes verlagen , waardoor die krampen minder ernstig worden.
3. Omega 3 en het voorkomen van acne
Acne, en dan met name hormonale acne, wordt in de meeste gevallen ook veroorzaakt door verhoogde ontstekingswaarden. Hierdoor, en omdat gezonde vetten erg goed zijn voor je huid, is het verbeteren van de omega 3 en 6 balans een belangrijke stap om acne te laten verdwijnen.
Studies hebben aangetoond dat een hoge inname van omega-3-vetzuren ontstekingen kan verminderen en het risico op acne kan verminderen door IGF-1 (ook wel het groeihormoon) te verminderen en verstoppen van poriën te voorkomen. IGF-1 is een belangrijke factor die acne bij vrouwen beïnvloedt en wordt meestal veroorzaakt door een voedingspatroon met veel geraffineerde suikers, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen.
Acne wordt ook in verband gebracht met een tekort aan omega 3 vetzuren en het optimaliseren van je voedingspatroon (inclusief het verhogen van omega 3 vetzuren) kan helpen voorkomen dat IGF-1 een met acne geassocieerde chaos veroorzaakt. De recepten in mijn boek ‘Eten volgens je cyclus‘ zijn stuk voor stuk voorbeelden van zo’n geoptimaliseerd voedingspatroon.
4. Kan Omega-3 mijn schildklier helpen?
Of je nu een traag werkende of snel werkende schildklier hebt, de kans is groot dat het probleem wordt veroorzaakt door een auto-immuun reactie. Auto-immuunziekten van de schildklier, zoals de ziekte van Hashimoto of de ziekte van Graves, veroorzaken grote schade aan de schildklier en dat heeft onherroepelijk invloed op de rest van je gezondheid. Ook hier liggen vaak weer ontstekingsgerelateerde problemen aan ten grondslag dus het vinden van manieren om de onderliggende ontsteking tegen te gaan, is essentieel voor genezing.
Een van de manieren is, je raad het waarschijnlijk al wel, het verhogen van de omega 3 vetzuren en het verlagen van de omega 6 vetzuren. Daarom neem ik het op als onderdeel van mijn schildklierprotocol, naast andere essentiële voedingstoffen zoals selenium, jodium en zink.
Bij schildklierproblemen is in de meeste gevallen het verhogen van omega 3 vetzuren nodig om de ontstekingsreactie tegen te gaan en de vorming van gezonde celmembranen te ondersteunen. Onstabiele celmembranen vanwege een gebrek aan omega-3 vetzuren, zorgen ervoor dat je voedingsstoffen niet goed kunt opnemen en gebruiken. dit leidt vervolgens weer tot een verslechterde schildklierwerking en het ontstaan van auto-immuunziekten.
5. Omega 3 tegen PCOS
Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een ziekte die in verband wordt gebracht met ontstekingen. Hoewel we niet helemaal weten wat PCOS veroorzaakt, begrijpen we dat veel gevallen verband houden met ontstekingen en ontregeling van de bloedsuikerspiegel.
Zoals je inmiddels weet is het verhogen van de inname van omega 3 cruciaal om ontstekingen te verminderen. Ook voor PCOS heeft dit een positief effect en kan onder andere de acne verminderen die zo vaak voorkomt bij PCOS. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het de testosteronniveau verlaagd en helpt om je menstruatiecyclus te reguleren, iets dat bij vrouwen met PCOS vaak flink ontregeld is.
6. Omega-3 en insulineresistentie
Insulineresistentie komt steeds vaker voor het begint zelfs vormen van een nationale pandemie te krijgen. Ook het vaak een onderliggend probleem van PCOS. In Nederland hebben ongeveer 1 op de 3 mensen last van insulineresistentie, vaak zonder dat ze dit beseffen. Insulineresistentie kan leiden tot tal van medische problemen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Niet alleen dat, maar een gebrek aan insulinegevoeligheid kan leiden tot chronische vermoeidheid, problemen met afvallen, huidproblemen, een verstoorde hormoonbalans en andere hormonale klachten.
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een hogere consumptie van omega 3 geassocieerd is met een betere insulinegevoeligheid. Andere manieren om de insulinegevoeligheid te verbeteren zijn onder andere:
- Een volwaardig voedingspatroon met een hoog aandeel voedingstoffen
- Een kwalitatief goede nachtrust
- Dagelijks sporten
- Afvallen als je te zwaar bent
- Toevoegen van kaneel en kurkuma aan je maaltijd
- Verhogen van de inname van magnesium
- Verminderen van de inname van enkelvoudige (snelle) koolhydraten en suikers. Focus vooral op complexe koolhydraten
- Reguleer je bloedsuikerspiegel door consistent en niet te vaak te eten. Zorg er voor dat je maaltijd altijd bestaat uit een combinatie van compleze koolhydraten, gezonde vetten en 20-30 gram eiwit (bij 3 maaltijden per dag)
7. Omega-3 en de (peri) menopauze
Vrouwen die door de (peri) menopauze gaan, ervaren vaak specifieke symptomen zoals depressie, opvliegers, vermoeidheid, stemmingswisselingen en overgewicht.
Eén studie toonde een significante verbetering van verschillende symptomen bij het toedienen van meer omega 3 vetzuren. Verdere studies zijn nodig om de voordelen van omega 3 vetzuren voor opvliegers te bevestigen, maar zoals de onderzoekers concludeerden, zijn de voordelen van omega 3 consumptie alleen al voldoende om hier van te profiteren.
In een later stadium van de overgang, wanneer ze de beschermende cardiovasculaire werking van oestrogeen verliezen, kan het toedienen van extra omega 3 dit tekort opvulle en zo cardiovasculaire problemen verminderen of voorkomen.
8. Omega 3 tegen ontstekingen en auto-immuun problemen
Omega 3 vetzuren hebben dus een sterk ontstekingsremmende werking. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het bij sommige mensen kan worden gebruikt in plaats van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) om chronische pijn te behandelen (overleg altijd met je arts).
Ervaar je veel klachten die gelinkt kunnen worden een een verhoogde ontstekingswaarde dan is mijn eerste advies om omega 3 te verhogen en vooral ook omega 6 te verlagen. Klachten die je kunt ervaren zijn:
- Vermoeidheid
- Allergieën
- Voedselintoleranties
- Hoofdpijn of concentratieproblemen
- PMS, menstruatieklachten en andere hormonale problemen
- Overgewicht en moeite met afvallen
- Darmproblemen
- Vage pijntjes en kwaaltjes zoals gevoelige gewrichten en stijve spieren
9. Andere voordelen van omega 3
- Preventie diabetes type I
- Verminderen van MS klachten
- Bevordering van de hersenontwikkeling bij baby’s tijdens de zwangerschap en verminderd risico op ontwikkelingsachterstand, ADHD, autisme en gedragsproblemen.
- Vermindering op het risico op en postnatale depressie of angst en depressie tijdens de zwangerschap
- Verbetering van de hersenfunctie en vermindering van de kans op mentale problemen zoals depressie, angststoornissen etc.
- Verbeteren van ADHD symptomen
- Verbeteren van de hartgezondheid
- Verbeteren van de ooggezondheid (staar en leeftijdsgerelateerde achteruitgang van het oog)
- Omega 3 vetzuren kunnen bloedstolsels helpen voorkomen
- Klachten gerelateerd aan het metabool syndroom verminderen (oa het risico op hartaandoeningen, diabetes type 2, beroertes, verhoogde bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, overtollig lichaamsvet rond de taille, abnormale cholesterol- of triglyceridenspiegels, laag HDL (“goed cholesterol”)).
- Verbeteren van de huidgezondheid (verminderen eczeem, psoriasis, acne, huiduitslag, huidveroudering en rosacea)
- Verminderen van astma (ook preventief bij kinderen)
Verbeteren van de levergezondheid - Verbeteren van de botgezondheid en gewrichten (met name door calcium in de botten te verhogen)
Het verbeteren van de slaapkwaliteit (vooral voor de aanmaak van melatonine) - Risico op kanker verminderen (met name ingeval van darm-, borst- en prostaatkanker)
Goede bronnen van omega 3
Omega 3 vetzuren komen in de hoogste concentratie voor in vette vis, maar er zijn ook andere (plantaardige) bronnen waar omega 3 in te vinden is.
Het is belangrijk om te begrijpen dat dierlijke bronnen van omega-3 vetzuren het gemakkelijkst beschikbaar zijn voor het lichaam en dat de overgrote meerderheid van de onderzoeken de visconsumptie en visolie onderzoeken.
Omega 3 en omega 6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren (ook wel PUFA’s, polyunsaturated fatty acids genoemd). Ze bestaan beide uit een verzameling van vetzuren:
Omega 3 vetzuren
Alfa-linoleenzuur (ALA)
Eicosapentaeenzuur (EPA)
Docosahexaeenzuur (DHA)
Omega 6 vetzuren
Linolzuur
Arachidonzuur
Gamma-linoleenzuur (GLA)
Dihomo-gammalinoleenzuur (DGLA)
Mensen zijn zeer inefficiënt in het omzetten van Alfa-linoleenzuur naar EPA en DHA. Bij de plantaardige versie is deze omzetting nog minder efficiënt. We zijn daarbij onder andere afhankelijk van oestrogeen om dit te kunnen doen. Bij gebruik van de anticonceptiepil kan dit omzettingsproces dus extra onder druk staan. Wanneer je lichaam niet goed in staat is om ALA om te zetten in EPA en DHA ben je dus niet in staat om deze omega 3 vetzuren goed te gebruiken en in te zetten.
De omzetting wordt belemmerd door onder andere door (een teveel aan) omega 6 vetzuren, een gebrek aan voedingstoffen (met name koper, calcium, magnesium, zink, ijzer en vitamines B6 en B7) en alcohol.
Enkele van de beste bronnen van ALA zijn:
Lijnzaad en lijnzaadolie
Hennepzaad
Walnoten
Chiazaad
Perilla olie
Enkele van de beste bronnen van DHA en EPA zijn:
Vis, schaal- en scheldieren (met name vette vis zoals wilde zalm, makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen)
Algen en algenolie
Zeewier
In mindere mate in biologisch vlees en eieren van gras gevoerde dieren en groene groentes.
Je lichaam kan ALA innemen en omzetten in EPA en vervolgens DHA, maar niet in substantiële hoeveelheden. Over het algemeen krijgen we wel voldoende ALA binnen, maar is de inname van EPA en DHA lastiger om in voldoende mate binnen te krijgen.
Hoeveel omega 3 heb je nodig?
Er is geen vastgestelde standaardrichtlijn voor de hoeveelheid benodigde omega 3 per dag. Over het algemeen wordt door bepaalde gezondheidsorganisaties een minimum van 250-500 mg aangeraden (combinatie EPA en DHA) als dagelijkse dosis voor gezonde volwassenen.
Als je in een genezingsfase bent, ontstekingen probeert te verminderen, een laag omega-3-gehalte hebt of een specifieke aandoening wilt aanpakken, is een hogere inname van omega 3 nodig. Om te bepalen of je inderdaad een tekort aan omega 3 hebt of de balans inderdaad verstoord is, is het verstandig om eerst te testen wat je huidige waarden zijn. Zo weet je ook welke maatregelen je het beste kunt nemen om de balans zo snel mogelijk te herstellen.
Ben je op zoek naar een betrouwbare zelftest? Bestel deze dan hier. Met de code ‘cyclus101‘ krijg je 10% korting. Binnen een paar dagen weet je hoe je ervoor staat. Naast de omega 3 en 6 balans wordt het gehalte verzadigde vetten, transvetten en tot maximaal 26 andere vetzuren gemeten.
Waar moet je op letten als je een supplement koopt?
Helaas is het vaak geen optie om dagelijks vette vis op tafel te zetten. Vooral de vervuilde wateren, de hoge mate van zware metalen in (bepaalde) vissoorten en de overbevissing zorgen voor problemen. Het laatste dat je wilt is proberen je gezondheid te verbeteren, om deze vervolgens in gevaar te brengen door meer milieutoxines en chemicaliën via je voedsel of supplementen binnen te krijgen.
Als je op zoek bent naar een goed omega 3 supplement, zoek dan zeker naar een product dat:
- Is afgeleid van kleinere vissen die minder kans hebben op een hoog kwikgehalte
- Moleculair is gedestilleerd
- Wordt gefilterd om alle zware metalen, PCB’s, oplosmiddelen en pesticiden te verwijderen
- Is getest om ervoor te zorgen dat alle verontreinigingen zijn verwijderd
- Een verhouding van DHA tot EPA heeft van 1:2
- Lipase bevat om ervoor te zorgen dat je geen last hebt van vervelende “vissige” oprispingen.
UnoCardio 1000 is een product dat is samengesteld met al deze normen in gedachten. Het is essentieel om supplementen alleen te kopen op plaatsen die je volledig vertrouwd, vooral als je een visoliesupplement overweegt. Gebruik de code ‘cyclus101‘ voor 10% korting op het UnoCardio 1000 supplement.
Blijf ver weg van visolie supplementen die “visachtig” ruiken of capsules die zacht zijn geworden. Dit zijn tekenen dat de visolie geoxideerd en ranzig is geworden. Ranzige visolie zal eerder leiden tot een verhoogde ontstekingswaarde dan tot een afname.
Als je meer wilt weten over andere essentiële voedingsstoffen, vitamines, natuurlijke gezondheid, vrouwelijke hormonen, de menstruatiecyclus of wetenschappelijk onderbouwde manieren om je gezondheid te verbeteren, meld je dan aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief. Iedere week ontvang je dan een email met interessante artikelen, recepten en meer om je te inspireren.
Dat slechte humeur, angstgevoelens, slechte huid, een opgeblazen gevoel en hunkeren naar eten kunnen allemaal tot het verleden behoren – en ik zou je graag laten zien hoe!