fbpx

De 4 fases van je cyclus: Je luteale fase en je vruchtbaarheid - Herfstfase

Als je eicel in de ovulatiefase is bevrucht dan is deze 4e fase van je cyclus een cruciale periode. Het is ook wel de wachtperiode omdat je nu moet wachten tot je menstruatie zich wel of niet aandient en je dus wel of niet zwanger bent. Wellicht dat je al snel na je ovulatie in de weer bent met zwangerschapstesten, maar daar moet je minimaal 6 dagen voor wachten (de tijd die je eicel nodig heeft om de weg naar je baarmoeder te maken) en is pas echt betrouwbaar op de dag van je eigenlijke menstruatie. In deze blog ga ik dieper in op deze vaak onzekere periode in je cyclus en hoe deze fase van invloed is op je vruchtbaarheid.

Je 4e fase oftewel de herfstfase

Waar in de eerste helft van je cyclus oestrogeen vooral dominant aanwezig was, is nu progesteron het dominante hormoon. Progesteron zorgt ervoor dat de productie van FSH en LH wordt gestopt zodat er niet meer eitjes vrijkomen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de binnenkant van je baarmoederwand lekker dik en voedzaam wordt zodat een bevruchte eicel zich goed kan innestelen. Progesteron zorgt er ook voor dat je lichaamstemperatuur iets wordt verhoogd. Dit is in FAM hét moment om in de gaten te houden als je je temperatuur meet aangezien dit je ovulatie bevestigt. Deze verhoogde lichaamstemperatuur is nodig om een ideale warme omgeving te creëren waarin de bevruchte eicel optimaal kan groeien en ontwikkelen. Tot slot zorgt progesteron er ook voor dat je baarmoedermond wordt gesloten en dat je baarmoederslijm dikker en plakkerig wordt. 

Progesteron wordt afgescheiden door het corpus luteum. Dit is een tijdelijke klier die wordt gevormd vanuit het follikel, het omhulsel, van de vrijgekomen eicel. De lengte van je luteale fase wordt bepaald door de tijd dat dit corpus luteum in stand blijft. Dit is idealiter tussen de 12 en 16 dagen. Deze luteale fase moet minimaal 11 a 12 dagen duren omdat er anders niet voldoende tijd is voor de bevruchte eicel om zich in te nestelen. Is de luteale fase korter dan 11 dagen, dan zal de zwangerschap niet in stand kunnen worden gehouden. 

Het duurt zo’n 6 dagen voordat de bevruchte eicel je baarmoeder bereikt en zal zich dan binnen 1 dag innestelen of aanhechten aan de baarmoederwand. Je baarmoeder helpt hierbij door de wanden van je baarmoeder tegen elkaar aan te drukken. Als de eicel eenmaal is ingesteld wordt het zwangerschapshormoon HCG afgegeven. Dit is het hormoon waarop een zwangerschapstest reageert en dat felbegeerde streepje laat zien. 

Dit HCG geeft ook een signaal af aan het corpus luteum om de progesteronproductie voort te blijven zetten zodat de baarmoederwand intact blijft en niet zal loslaten zoals bij een menstruatie wel het geval is. Na ongeveer 5 tot 6 weken zal de placenta de taak overnemen om progesteron aan te maken. De zwangerschap is nu een feit en na 8 weken is de bal met cellen officieel een foetus. 

Het beginstadium van een zwangerschap

Het hele beginstadium van de zwangerschap is een periode van groei en ontwikkeling en alle aspecten moeten goed verlopen om de zwangerschap ook daadwerkelijk in stand te kunnen houden. Een tekort aan progesteron is een van de meest voorkomende oorzaken van een afgebroken zwangerschap in die eerste paar weken. De oorzaak hiervoor is divers en kan liggen in een hormonale disbalans tussen oestrogeen en progesteron, een tekort aan progesteron of een gebrek aan voedingsstoffen waardoor de kwaliteit van de eicel niet optimaal is. 

Wat ik echter vooral veel voor zie komen is een tekort aan progesteron dat veroorzaakt wordt door stress. Wanneer je lijf stress ervaart zal het cortisol aanmaken, een dominant hormoon dat onder andere bedoeld is om te overleven. Overleven heeft een belangrijkere rol dan voortplanting dus bij de productie daarvan zullen de bouwstoffen altijd worden ingezet voor de aanmaak van cortisol in plaats van je vruchtbaarheidshormonen. Vooral progesteron heeft hieronder te lijden omdat cortisol en progesteron uit hetzelfde voorloperhormoon worden geproduceerd. Naast voeding speelt stressmanagement dus een belangrijke rol. 

Als er geen bevruchting plaatsvindt of er is te weinig progesteron voorhanden om de zwangerschap in stand te houden dan zal de belijning van je baarmoederwand loslaten en zal je menstruatie op gang komen. Dit is het startmoment van een nieuwe cyclus. 

Conclusie

Met deze blog concluderen we de 4 fases van je cyclus: winterfase, lentefase, zomerfase en herfstfase. Ik hoop dat je deze miniserie waardevol vond en wellicht ben je hierdoor weer een stapje verder in je vruchtbaarheidsreis. Voel je vrij om deze blogs te delen met andere vrouwen die op dit moment ook een kinderwens hebben of al bezig zijn met zwanger worden. Wellicht hebben zij er ook baat bij.

Wil je persoonlijk advies over je vruchtbaarheid? Of je nu vragen hebt over je cyclus, vruchtbaarheidstraject of gezondheidsaspecten, ik sta voor je klaar. Neem gerust contact met mij op en samen kunnen we jouw unieke situatie bespreken en gepersonaliseerde richtlijnen verkennen om je vruchtbaarheid te optimaliseren. Jouw reis naar een natuurlijke zwangerschap begint hier.