De 4 fases van je cyclus: Je folliculaire fase en je vruchtbaarheid – Lentefase
In deze blog gaan we verder met de tweede fase van je cyclus. Na je menstruatie start de folliculaire fase, ook wel de lentefase van je cyclus genoemd. De verschillende fases van je cyclus eindigen en beginnen niet abrupt, maar het is meer een flow van de ene fase naar de andere fase waarbij je je op een gegeven moment beseft dat je in een andere fase terecht bent gekomen. Dit kan komen door een shift in energie, meer fysieke of mentale kracht of een bepaalde lichtheid die je ervaart. Dit laatste is als het goed is het geval tijdens je folliculaire fase, een fase die erg belangrijk is voor je vruchtbaarheid want dit is de fase waarin je eicel tot volledige rijping komt. Hoe het allemaal precies verloopt in je folliculaire fase deel ik vandaag met je.

Wat er gebeurt in je lentefase
Tijdens je menstruatie fase oftewel fase 1 is er al een start gemaakt met de rijping van je eicellen door het afgeven van het follikelstimulerend hormoon. Hierdoor worden de follikels gestimuleerd om te groeien en dat proces zet zich in deze 2e fase van je cyclus voort. Aan het begin starten zo’n 15 tot 20 follikels met ontwikkelen. FSH blijft stijgen waardoor deze follikels continu het signaal krijgen om te groeien en te ontwikkelen. Deze follikels produceren oestrogeen. Dit oestrogeen speelt een belangrijke rol tijdens je ovulatie in de volgende fase. Ook oestrogeen blijft toenemen in deze fase. Tegelijkertijd zorgt dit oestrogeen ook voor het dikker worden van de baarmoederwand.
De volledige ontwikkeling van een eicel duurt ongeveer 14 dagen, vanaf dag 4 van je cyclus, maar de folliculaire fase kan tussen de 10 en 20 dagen zijn. Over het algemeen wordt 1 van de ontwikkelende follikels rond dag 6 of 7 van je cyclus dominant en blijft zich verder ontwikkelen. De rest sterft af en wordt weer heropgenomen door je lichaam. De stijging in oestrogeen zorgt er op een gegeven moment voor dat FSH wordt gereduceerd zodat er geen nieuwe follikels meer ontwikkelen.
Rond dag 12 of 13 van je cyclus bereikt oestrogeen een hoogtepunt en dat is het signaal om het luteïniserend hormoon te gaan produceren. Dit LH, in combinatie met het hoge oestrogeen en een korte piek in testosteron zorgt er uiteindelijk voor dat de eicel daadwerkelijk tot ovulatie komt.
Onder invloed van oestrogeen verandert ook je baarmoederslijm en dat merk je waarschijnlijk in je onderbroek en als je naar de wc gaat. Dit dikke, glibberige slijm is erg vruchtbaar slijm en een teken dat ovulatie op handen is. In dit slijm kan sperma een paar dagen overleven en het zorgt ervoor dat er een bepaald enzym in de spermacellen wordt geactiveerd zodat bevruchting ook daadwerkelijk plaats kan vinden. Het monitoren en bijhouden van je baarmoederslijm is, samen met je BBT en positie van je baarmoedermond, een belangrijk onderdeel van de fertility awareness methode waarmee je je vruchtbaarheid heel nauwkeurig in kaart kan brengen.
Binnenkort kom ik met een nieuw programma waarin ik de ins en outs hiervan uitleg en de tools biedt om dit zelf te kunnen bijhouden. Dit is vooral heel waardevol als je een onregelmatige cyclus hebt of als het maar niet lukt om zwanger te worden omdat het veel beter inzicht geeft in je cyclus en vruchtbaarheid. Veel vrouwen vertrouwen op een app of ovulatiestrips, maar die zijn helaas een stuk minder betrouwbaar. Het risico is dan dat je net op het verkeerde moment gemeenschap hebt en eigenlijk je vruchtbare periode net mist.
Aan het einde van deze fase is de binnenkant van je baarmoeder tot ongeveer 7 tot 10 mm dikte gegroeid en klaar om een bevruchte eicel te ontvangen.
Problemen tijdens je lentefase
Deze 2e fase van je cyclus is ook de lentefase, dit principe komt vanuit de traditionele Chinese geneeskunde waarin de cyclus een erg belangrijke graadmeter van gezondheid is. De fases van je cyclus hebben veel overeenkomsten met de seizoenen in de natuur en tijdens deze lentefase zou je, net als tijdens de lente in de natuur, steeds wat beter in je energie en humeur moeten zitten. Je krijgt steeds meer zin om je onder de mensen te begeven, hebt zin om nieuwe dingen op te pakken of om lekker te gaan bewegen.
Als je dit niet ervaart, maar je blijft bijvoorbeeld moe of beetje down dan kan het zijn dat je tijdens je menstruatiefase onvoldoende rust hebt genomen of dat je energie tekort komt (voeding) en dat je batterij dus niet helemaal is opgeladen. Het kan ook zijn dat je te snel weer volle bak aan de slag bent gegaan op het moment dat je je iets beter ging voelen tijdens je menstruatiefase.
Het advies dan is om het wat rustiger aan te doen, eigenlijk net als in je menstruatiefase en je lichaam de kans te geven om te herstellen en weer op te laden. Doe je dit niet, dan zal deze vermoeidheid je je hele cyclus blijven achtervolgen en is de kans groot dat je tijdens de laatste fase van je cyclus extra klachten krijgt zoals PMS.
Conclusie
Wat in je eerste fase is gestart zet zich in je tweede fase voort en hiermee hebben we de eerste helft van je cyclus doorlopen. Oestrogeen speelt in deze eerste helft de hoofdrol en dat zal na de volgende fase verschuiven en daarmee verschuift er ook veel meer in jouw energie, humeur, fysieke en mentale staat van zijn. Waar de eerste helft zich volledig richt op opbouwen, groeien en ontwikkelen is de tweede helft van je cyclus een periode van in stand houden en verzorgen. Morgen ga ik verder in op de 3e fase van je cyclus: de ovulatie en bevruchtingsfase en wat er nodig is om dit soepel en goed te laten verlopen.
Wil je meer inzicht in je vruchtbaarheid? Aarzel dan niet om mijn gratis online vruchtbaarheidstest in te vullen. Het invullen neemt slechts enkele minuten in beslag en je krijgt direct de resultaten, waardoor je helderheid krijgt over de huidige staat van je vruchtbaarheid en welke stappen je kunt nemen om deze te bevorderen.