fbpx

Hoe lang moet ik wachten om zwanger te worden?

Hoe lang moet ik wachten om zwanger te worden? Is het “normaal” dat ik hier een aantal maanden over doe? Het is een vraag die ik vaker krijg en er zijn een aantal zaken die je in je overweging mee kunt nemen. Ook kun je je kansen flink vergroten door diverse leefstijl aspecten aan te pakken. Wat je kunt doen, en wat een normale tijd is om te wachten, ga ik in deze blog uitleggen.

16

We zijn niet zo vruchtbaar als we denken

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn wij mensen helemaal niet zo heel vruchtbaar. Ongeveer 1 op de 100 bevruchte eicellen ontwikkelt zich ook daadwerkelijk tot een gezonde zwangerschap en baby. Ongeveer 15% van de stellen ondervindt problemen met zwanger worden en dat percentage ligt hoger dan de kans op het ontwikkelen van welke andere chronische ziekte dan ook. Nou wil ik niet per se zeggen dat vruchtbaarheidsproblemen een ziekte zijn, maar als je kijkt naar onze algehele gezondheid die steeds verder achteruitgaat is het niet gek dat ook steeds meer stellen problemen ondervinden met zwanger worden. Onze leefstijl speelt daar een enorm grote rol in.

Elke cyclus heb je gemiddeld 15 tot 20 procent kans op bevruchting. Na één jaar actief proberen raakt 85 procent van alle koppels zwanger. De algemene consensus is dat 6 tot 12 maanden probeerden dus een acceptabele periode is en dat je je niet al te veel zorgen zou hoeven maken als het in dat eerste jaar nog niet lukt. Dat is ook de reden dat er over het algemeen ook nog geen onderzoeken of behandelingen worden opgestart. Ik vind deze periode persoonlijk erg lang en hou eerder een periode van 4 tot 6 maanden aan. Als het dan nog niet is gelukt en je hebt al wel wat maatregelen genomen zoals gezond eten, sporten, stoppen met roken en drinken, etc. dan is de kans groot dat je lichaam wat extra ondersteuning nodig heeft.  

Traditionele Chinese Geneeskunde

Er zijn verschillende culturen waarbij de preconceptiefase erg serieus wordt genomen en er dus van alles wordt gedaan om zowel de gezondheid (en dus vruchtbaarheid) van de man en vrouw zo optimaal mogelijk te maken zodat, als het moment van conceptie daar is, de kansen op een gezonde zwangerschap en baby zo groot mogelijk zijn. Hiermee worden ook de risico’s tijdens de zwangerschap vermindert en is de kans groter dat de moeder gezond en sterk uit de zwangerschap komt zodat ze zo min mogelijk risico loopt op postnatale problemen.

Zo wordt een stel met een kinderwens vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde ongeveer 2 jaar voorbereid op de zwangerschap. Er wordt gekeken naar de gezondheid van man en vrouw en waar nodig worden er aanpassingen gedaan op het gebied van voeding, leefstijl en er worden eventueel supplementen en kruiden ingezet om e.e.a te optimaliseren. Hierbij is de cyclus van de vrouw een belangrijke factor waarnaar gekeken wordt. Er wordt ook gekeken naar lichaamstemperatuur en de energieflow door je lichaam. Bij vruchtbaarheidsproblemen is er vaak een stagnatie of tekort aan bloedstroming, elementen die in de Traditionele Chinese Geneeskunde een belangrijke rol spelen. Accupunctuur kan hierin ook een manier zijn om de energie weer beter te laten stromen.

En wat doen we in Nederland? We stoppen met de pil, passen misschien wat aan in onze voeding, slikken foliumzuur en hopen vervolgens dat het een keer raak is. Niks is te garanderen natuurlijk, maar wij kunnen in Nederland nog wel wat leren van andere culturen die vruchtbaarheid echt zien als een belangrijk onderdeel van onze gezondheid.

Herken je deze symptomen?

Allereerst is het goed om eens naar je algehele gezondheid en je cyclus te kijken. Ervaar je hormonale problemen zoals hevige menstruaties, lichte menstruaties, heb je last van PMS, pijnlijke borsten, acne, overgewicht, depressie? Is je cyclus lang of kort, regelmatig of juist onregelmatig? Heb je last van PCOS of endometriose? Hoe is je voeding? Slaap je goed, sport en beweeg je regelmatig en op de juiste manier? Hoeveel plezier heb je in je leven, ben je veel aan het stressen of heb je een erg druk en vol leven? Heb je de pil geslikt, ervaar je darmproblemen, allergieën, intoleranties? Het zijn allemaal factoren die belangrijke zijn en een rol spelen in je vruchtbaarheid.

We zijn hier in Nederland gewend om alles als losse symptomen te zien en vergeten dat je lichaam niet een samenstelling is van losse onderdelen. Je lichaam is een complex systeem dat als één geheel werkt. Al die klachten die je ervaart hebben een link met elkaar. Als je één of meerdere klachten van net herkend dan is dat een teken dat je lijf uit balans is en het eerste wat je dan te doen hebt is te zorgen dat de balans zich weer hersteld.

Wat je kunt doen

Hoewel er wel wat algemene adviezen zijn, is de aanpak en het herstel voor iedereen anders. Een aantal dingen die mij opvallen vanuit de persoonlijke begeleiding die ik aan vrouwen geef:

  • Vrouwen eten te weinig en vooral te weinig eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten zijn je bouwstenen en een absolute noodzakelijkheid voor je gezondheid, het functioneren van je lever, je cellen, je spieren, je hormoonproductie en tal van andere processen in je lijf. De vrouwen die ik spreek en bij mij een traject volgen krijgen, gemiddeld genomen, maar de helft van de eiwitten binnen van wat ze eigenlijk binnen zouden moeten krijgen. Dat is veel te weinig! Ook gezonde vetten ontbreken vaak en juist deze zijn zo belangrijk voor het tegengaan van laaggradige ontstekingen, een goede werking van je cellen (inclusief je eicellen) en de aanmaak van je hormonen.
  • In algemene zin hebben vrouwen vaak een weinig voedzaam voedingspatroon. Ik heb het over voedzaam en niet over gezond, want daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Het gaat erom dat je, vanuit je voeding, alle voedingstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt en ook nog in de juiste hoeveelheden. Met ons westerse voedingspatroon, de enorme keuze uit bewerkte, niet voedzame voeding en de misinformatie en bangmakerij die er op dit moment op het gebied van voeding is, is het een behoorlijke uitdaging om aan al deze voedingstoffen te komen. Het gaat dus heel erg om kwaliteit en biologische opneembaarheid van je voeding.
  • Stressmanagement, ook zie ik veel vrouwen met een lijf dat veel stress ervaart. Deze stress kan voorkomen uit voedingstoffentekorten die er zijn, maar ook door emotionele stress zoals trauma uit het verleden, geen plezier hebben in hun werk, te druk zijn of te veel ten dienste staan van anderen en te weinig ruimte en tijd voor zichzelf hebben. Andere vormen van stress zijn te vaak of te weinig eten, schommelingen in je bloedsuiker, allergieën en ziekte, slecht slapen, te weinig bewegen (te veel zitten), te veel bewegen en zo zijn er nog wel een heel aantal zaken die stress voor je lijf kunnen veroorzaken. Vaak hebben we dit niet eens in de gaten en dat is misschien nog wel het meest lastige hiervan.
  • Hormonale problemen, veel vrouwen hebben al sinds hun puberteit last van hormonale klachten en leren hiermee leven in de veronderstelling dat dit normaal is of er bij hoort, dat je als vrouw nou eenmaal ongemakken ervaart, vooral rondom je menstruatie. Dit is erg jammer want zo hoort het niet te zijn. Ja je kan misschien wat ongemak ervaren hier of daar, maar echte klachten, pijn of gewoonweg niet kunnen functioneren vanwege je hormonen is niet normaal en hoort dus niet.

Conclusie

Hoe lang je zou moeten wachten tot je zwanger wordt is dus afhankelijk van meerdere factoren, maar in mijn ogen is het niet gek om na 4 tot 6 maanden in de actiestand te komen als het dan nog niet is gelukt om zwanger te worden. Het wil niet zeggen dat je verminderd vruchtbaar bent, maar de kans is gewoonweg groter dat je lichaam wat extra ondersteuning nodig heeft waardoor het wel in die optimale staat is om zwanger te worden en de zwangerschap ook te kunnen voldragen. De vraag is, hoe lang wil je afwachten en hopen? Herken je een aantal van de zaken die ik in deze blog heb gedeeld, dan is het zeker zinvol om niet te afwachtend te zijn, maar het heft in eigen handen te nemen.

Wil je sneller je doel behalen? Dan is een persoonlijk advies absoluut de meest directe en snelste weg. Daarom heb ik het ‘Natuurlijk Zwanger Traject’ ontwikkelt. Je krijgt hiermee inzicht in de onderliggende oorzaken die ervoor zorgen dat zwanger worden niet lukt en ontdekt met welke voeding, supplementen en andere leefstijl aanpassingen je je vruchtbaarheid zo optimaal mogelijk kunt krijgen.

Wil je hier meer over weten of voel je aan alles dat dit de eerstvolgende logische stap is? Plan dan een vrijblijvende belafspraak in.