fbpx

Miso soep

De eerste keer dat ik miso soep at was in Australië, zo’n 12 jaar geleden. Ik moest erg wennen aan de smaak. Het was een smaak die ik nog nooit had geproefd en ik kon niet helemaal plaatsen of ik het nou lekker vond of niet. Inmiddels zie je steeds vaker miso soep op de menukaart staan en ook in de supermarkten zie je vaker miso in het schap liggen. 

Miso heeft een hartige, zoutige smaak en kent vele gezondheidsvoordelen. Miso wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met zout en koji (de schimmel Aspergillus oryzae). Soms wordt er ook rijst, gerst, zeewier of andere ingrediënten toegevoegd. Het resultaat is een dikke pasta die gebruikt wordt voor sauzen, het inleggen van groenten of net als in dit recept: misosoep 

Gezondheidsvoordelen van miso

Er zijn veel verschillende soorten miso, maar op hoofdlijnen is er witte, rode en gemengde miso. 

Omdat het gefermenteerd is bestaat het uit ontelbaar veel micro-organismen die vooral voor je darmen heel belangrijk zijn. Miso is rijk aan verschillende B vitamines, calcium, kalium en ijzer. Het bevat belangrijke aminozuren die helpen bij de spijsvertering. 

Miso is vrij zout van smaak en daarmee dus een echte smaakmaker. Gebruik het in een dressing, op brood of over groente. 

Omdat het een gefermenteerd product is, en dus levende micro-organismen bevat, is het belangrijk om de miso niet te koken of te heet te verhitten. Daarmee dood je de micro-organismen en gaat dus een belangrijk deel van de gezondheidsvoordelen verloren.

 

Eten volgens je cyclus

Je cyclus is onderverdeeld in verschillende fases en door onder andere je voeding kun je je lichaam en hormoonbalans optimaal ondersteunen tijdens deze fases. Miso heeft, net als champignons, zeewier en garnalen, een positieve werking tijdens je innerlijke winter (je menstruatie). Deze ingrediënten ondersteunen de aanmaak van nieuw bloed en vullen onder andere ijzer en zink aan, twee mineralen die je tijdens je menstruatie juist verliest. 

Omdat je innerlijke winter, energetisch gezien, ook de koudste fase is van je cyclus is het belangrijk om je lekker warm te houden en daarvoor zijn soepen ideaal. 

Recept voor miso soep

Voor 4-6 porties | Bereidingstijd: 35 minuten + 15 minuten wachttijd

INGREDIENTEN:

1.5 liter bouillon (liefst echte kippen- of runderbouillon)
200 gram gemengde paddenstoelen (shiitake, kastanje champignon, cantharellen, oesterzwam etc)
4 lente uitjes in ringetjes
250 gram garnalen
4 mini bokchoi (of 1 grote paksoi)
1 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook geperst
2.5 cm verse gember schoongemaakt en geraspt
2 eetlepels sojasaus of tamari
1 a 2 eetlepels misopasta
4 eieren
Eiermie of noodles
Sesamolie (of een neutrale andere olie)

Kruidenmix: Doe 10 kruidnagels, 2 stokjes kaneel, 4 steranijs, 30 peperkorrels in een theezakje voor losse thee of stukje kaasdoek dat je dichtknoopt. Dit buideltje is bedoeld om de bouillon nog meer smaak te geven. Je zou ook 1/2 – 1 theelepel 5 spices mix kunnen toevoegen aan de bouillon in plaats van de losse kruiden. 

BEREIDING:

  1. Breng de bouillon samen met het kruidenbuideltje of de 5 spices mix aan de kook in een grote pan. Verhit in een koekenpan een klein beetje sesamolie en fruit op midden hoog vuur de ui, knoflook en gember. Bak de paddenstoelen kort mee. 
  2.  Snij de lenteui in kleine ringetjes en de mini bokchoi in vieren. Gebruik je een grote paksoi snij deze dan in stukjes van ca 1 cm breed. Pel eventueel de garnalen als dit nodig is.
  3. Kook de eieren in ca 8 minuten tot ze net niet hard zijn en bereid de mie of noodles volgens de verpakking. 
  4. Voeg het ui en paddenstoelen mengsel toe aan de bouillon samen met de bokchoi, garnalen en sojasaus of tamari. Laat kort verwarmen tot de garnalen gaar zijn. 
  5. Haal de pan van het vuur en laat ca 15 minuten afkoelen. Meng de misopasta door de soep en breng eventueel op smaak met peper, misopaste en/of sojasaus. Pel de eieren en snij doormidden. 
  6. Verdeel de eiermie of noodles over 4 kommen en giet de soep eroverheen. Garneer met de lenteui, eieren en eventueel wat sesamzaadjes.