fbpx

Mijn tips om gezond de feestdagen door te komen.

Als er een periode is waarin het lastig is om je aan je gezonde gewoontes te houden dan is het wel de maand december. Met alle feestdagen en de overvloed aan eten zorgt deze maand ervoor dat zelfs de meest gedisciplineerde vrouw kan bezwijken. 

Kombucha champagne
Kombucha champagne (zie tip #4)

Misschien zorgen de maatregelen rondom corona ervoor dat je extra behoefte hebt aan wat troost en eten is dan een makkelijke en vaak voor de hand liggende oplossing. Ik herken het zelf ook dus hierin ben je écht niet alleen! Ook weet ik dat de troost en gezelligheid die ik uit eten haal vaak maar van korte duur is en dat ik me er vervolgens schuldig over voel met alle gevolgen van dien.

Een paar jaar geleden heb ik met mezelf afgesproken dat ik me niet meer zo wil voelen als het om eten of de feestdagen gaat. Zowel eten als de feestdagen moeten in het teken van gezelligheid en me goed voelen staan en niet in het teken van met schuldig voelen. Door de jaren heen heb ik een aantal handigheidjes voor mezelf ontwikkelt die me hierbij helpen en deze deel ik vandaag graag met jou!

Er is namelijk niks zo frustrerend als iets niet mogen of jezelf koste wat kost in bedwang proberen te houden als er zoveel verleiding overal is. Ook dat levert namelijk stress op en dat is al helemaal funest voor je hormoonbalans. Hopelijk helpen deze tips je door de feestdagen heen te komen op een manier die voor jou stress- en schuldvrij is waardoor je kunt genieten van de dierbare mensen om je heen én kunt genieten van het lekkere eten dat er is zonder je schuldig te voelen.

#1 Word vrienden met vet en eiwitten

Als je je vooral richt op de gezonde vetten en eiwitten dan heb je al een grote slag gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan gevulde eitjes, gerookte zalm, gehaktballetjes, avocadodip, hummus en (ongebrande) notenmix. Hier kun je naar hartenlust van genieten. Probeer de deegwaren zoals brood, koekjes en kaasvingers zoveel mogelijk links te laten liggen. Er zijn echt zoveel andere lekkernijen waaraan je je tegoed kunt zonder je hormonen uit balans te brengen.

#2 Maak zelf wat en deel dit met iedereen

Bij ons thuis hebben we de gewoonte dat iedereen zelf iets klaarmaakt en meebrengt. Op deze manier verdeel je de kookstress een beetje onder elkaar, maar het geeft jou ook de gelegenheid om wat meer regie te hebben over wat je wel en niet kunt eten. Een aantal van mijn eigen favorieten: Witlofschuitjes met kipgehakt, trio van vis salade, avocado-basilicum dip met snackgroente, pittige notenmix of pizzarondjes van courgette, tomatensaus en gegrilde kaas.

#3 Eet iets kleins voordat je de deur uitgaat.

Vaak zijn we geneidg om, als we weten dat er een grote maaltijd op het programma staat, vooral NIET te eten. Ik draai het graag om en zorg ervoor dat ik niet uitgehongerd ergens kom. Hiermee voorkom ik namelijk dat ik veel ga snacken of veel te veel eet omdat ik zo’n honger heb. Lichte trek in plaats van schreeuwende honger voorkomt niet alleen dat je teveel eet, het zorgt er ook voor dat je selectiever eet en dus makkelijker gezondere keuzes kunt maken. Alcohol drinken on een lege maag is ook niet echt bevorderlijk aangezien het ervoor zorgt dat je vooral behoefte hebt aan vet en zout eten waardoor het een stuk moeilijke wordt om de chips, toastjes en bitterballen te laten staan.

#4 Handige alcohol keuzes

Als je graag een glaasje alcohol drinkt hou het dan bij een goede rode wijn. Vooral cocktails, maar ook witte wijn en bier bevatten in verhouding veel suikers. Zorg er ook voor dat je jezelf voldoende hydrateert door bijvoorbeeld bij ieder glas wijn dat je drinkt eerst een glas (bruisend water te drinken. Maak je water wat interessanter door er verse munt en citroen aan toe te voegen. Staat ook nog eens heel feestelijk!

Je kunt er ook voor kiezen om zelf cocktails te maken van verse ingrediënten zoals een warme appelcider of kies voor een heerlijke variant op basis van kombucha. Dit is een sprankelende gefermenteerde drank die je zelf kunt maken of in de natuurwinkels kunt kopen in diverse smaken. Voeg er wat vers fruit aan toe en je hebt een feestelijk drankje dat niet alleen heel lekker is, maar ook nog eens echt gezond.

#5 Kom in de benen.

Toch iets teveel gegeten of gedronken? Ga, in plaats van op de bank te ploffen met z’n allen, even lekker een rondje buiten wandelen. Maak er een spelletje van door verlichte rendieren of arrenslee te zoeken. De frisse lucht en de beweging zorgen ervoor dat je darmen beter hun werk kunnen doen en dat je weer wat verse zuurstof in je lijf krijgt.

Neem voor je naar bed gaat een goede vitamine B complex om de vitamies aan te vullen die je lever hard nodig heeft om de alcohol en het zwaarder te verteren eten te kunnen verwerken en drink een groot glas water.

#6 The day after

Naarmate je ouder wordt is het steeds lastiger voor je lichaam om alcohol te kunnen verwerken (hallo langdurige kater). Alcohol kan, ook in kleine hoeveelheden, je hormoonbalans flink in de war schoppen en ik hoor dan ook van veel vrouwen dat ze steeds vaker de alcohol laten staan omdat ze zich er vooral de volgende dag beroerd door voelen. Zelf heb ik om die reden al zo’n 8 jaar geen alcohol meer gedronken. Ik voel me daar het prettigst bij en heb ook niet het idee dat ik iets mis. Toch begrijp ik maar al te goed dat je misschien wel een glaasje wijn of champagne wil drinken tijdens deze feestdagen en deze tips helpen je om je de dag erna een stuk beter te voelen.

  • Neem als je opstaat een vitamine B complex en een glas warm water met wat citroensap om je lichaam te helpen de gifstoffen af te breken en af te voeren.
  • Kokoswater kan je helpen om je elektrolyten weer aan te vullen. Deze zijn nodig voor diverse lichaamsprocessen, waaronder een goede zenuw- en spierfunctie, behoud van de zuur-basebalans en een goede vochtbalans.
  • Om je lever extra te ondersteunen drink je een smoothie van een flinke hand spinazie, 3 stengels bleekselderij, een halve komkommer, een halve bos peterselie, een halve appel en een halve citroen. Doe alles in de blender met ongeveer een half glas warm water en blend tot een gladde smoothie.
  • Probeer wat te bewegen om zo de afvalstoffen beter af te kunnen voeren. Wandelen is een goede optie, maar ook yoga oefeningen met twists erin zijn een goede keuze. Deze twists helpen je organen bij het detoxificatieproces en voorkomen zo een ophoping van oestrogeen.

Wanneer je weet hoe je lichaam werkt en wat het daadwerkelijk nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren, is het makkelijker om de gezondere keuzes te maken, maar probeer ook gewoon te genieten. Constant bezig zijn met eten en wat je wel of niet zou kunnen eten levert uiteindelijk ook stress op en dat verstoord je hormonen misschien nog wel meer dan een avond iets te veel eten of drinken. Probeer dus ook hierin de balans te vinden en geniet ook vooral van het gezelschap want daar draait het uiteindelijk om.

Heb je jezelf toch iets teveel laten gaan of wil je het nieuwe jaar sowieso fris en energiek starten? Doe dan mee met de 8 daagse Hormoonbalans Jumpstart. Ik begeleid je tijdens deze 8 dagen met lekkere recepten en nieuwe inzichten zodat jij je hormonen in balans brengt en je het jaar energiek en fit kunt starten. Meer info of aanmelden? Klik op onderstaande button. 

Ik wens je hele fijne en vooral gezonde feestdagen toe!

Liefs, 

Vond je dit een interessant artikel? 

Je helpt mij enorm door dit te delen met andere vrouwen die ook gebaat zijn bij deze informatie.

Volg me ook op Instagram voor nog meer inspiratie en voorbeelden van leven volgens je cyclus.