fbpx

Leef volgens je infradiane ritme voor optimale gezondheid

Je hebt vast wel eens van je biologische klok gehoord toch? Maar ben je ook bekend met je infradiane ritme? Alles in het leven heeft een bepaald ritme. Denk maar aan het dag- en nachtritme, eb en vloed, de jaargetijden en de maandelijkse cyclus van de vrouw.

Zowel mannen als vrouwen hebben een circadiaans ritme, het 24-uurs ritme of ook wel onze biologische klok genoemd. Als vrouw heb je ook nog het infradiane ritme wat een cyclus van 28 dagen is en bekend staat als onze menstruatiecyclus. Dit ritme speelt een cruciale rol in jouw gezondheid en welzijn. Tijde dus om daar eens verder in te duiken!

Het infradiane ritme speelt een rol in 6 belangrijke interne processen:

  • Je brein en het functioneren hiervan
  • Je metabolisme
  • Het immuunsysteem
  • Je microbioom (darmbacteriën, maar ook de micro-organismen die je verder op en in je lichaam vindt)
  • Het stresssysteem
  • Het voortplantingssysteem

Waarom is het infradiane ritme zo belangrijk?

Als vrouw is dit je unieke kompas en eten, leven en sporten volgens dit ritme zorgt ervoor dat jij op je best bent. Gezond, zonder klachten, lekker in je vel en vol energie.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor gezondheid en vitaliteit. De sportprogramma’s, diëten en allerlei gezondheidsbevorderende industrieën (zoals supplementen, maar ook zaken als lichttherapieën en zelfs cryogene behandelingen) schieten als paddenstoelen uit de grond.

Toch is het aantal vrouwen dat vanwege een burn-out of depressie uitvalt in rap tempo gestegen. De verwachting is dat het risico op uitval alleen maar groter wordt. Ook auto-immuun ziektes, onvruchtbaarheid en andere hormoon gerelateerde ziektes zoals PCOS, Endometriose of fybromyalgie worden steeds vaker geconstateerd.

"De meeste gezondheidsprogramma's gaan compleet voorbij aan het verschil tussen mannen en vrouwen"

Dit komt omdat de meeste diëten, gezondheidsprogramma’s en de medische wetenschap (vooral onderzoek naar effecten van medicatie en behandelingen) stelselmatig voorbijgaan aan het verschil tussen mannen en vrouwen en de specifieke zaken die voor vrouwen van belang zijn.

Door meer af te stemmen op deze specifieke behoeftes en vrouwen te leren wat het inhoudt om meer af te stemmen op hun infradiane ritme, ontdekken steeds meer vrouwen hoe ze hun gezondheid, op een natuurlijke manier, weer op de rit krijgen.

Mijn programma “Leven volgens de kracht van je cyclus” voorziet in deze behoefte en leert je hoe je kunt afstemmen op je infradiane ritme en zo af kunt komen van menstruatieklachten en andere hormoongerelateerde klachten zoals acne, migraine, stemmingswisselingen, krampen, onregelmatige of hevige menstruaties en  je hormonen weer in balans brengt.

Dit is wat je moet weten over je infradiane ritme en hoe je het beste kunt eten, sporten, werken en leven op een manier die dit ritme ondersteunt in plaats van verstoort.

Wat is het infradiane ritme?

Het leven wordt door 3 verschillende ritmes georganiseerd:

  • Circadiaans ritme: Dit is het 24-uurs ritme. Circa = ongeveer en dia = dag (ongeveer een dag).
  • Ultradiane ritme: dit zijn ritmes die korter dan een dag duren en varieren van duizendsten van een seconde (impulsen van zenuwcellen), seconden (hartslag) tot 90 minuten (afwisseling van diepe slaap en REM slaap tijdens de slaapcyclus).
  • Infradiane ritme: Dit zijn ritmes die langer dan een dag duren, zoals de jaargetijden, het jaar, de maancyclus of de menstruatiecyclus.

Het infradiane ritme behorende bij de menstruatiecyclus bedraagt 28 dagen. Vandaar dat een gemiddelde cyclus wordt aangeduid met 28 dagen. In werkelijkheid heeft maar 12% van de vrouwen een ritme van 28 dagen. De meeste variëren tussen de 24 en 34 dagen.

Hoe beïnvloed het infradiane ritme je lichaam en brein?

Tijdens de 28 dagen vind er een aanpassing van de chemische samenstelling van je brein plaats onder invloed van de verschillende hormonen.

Je metabolisme versnelt en vertraagt tijdens je cyclus en de verschillende fases waar je doorheen gaat, iedere cyclus weer. Ook dit gebeurt onder invloed van met name progesteron en oestrogeen. Om je metabolisme optimaal te houden is het dan ook van belang om je voeding en manier van sporten en bewegen aan te passen aan de fases van je cyclus.

Ook het niveau van je cortisol verandert gedurende de cyclus. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en als deze al verhoogd is vanwege het verloop van je cyclus is het niet verstandig om ook nog een zeer intensieve workout te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat je cortisol niveau nog verder stijgt. Tel hier de stress bij op die het leven sowieso al met zich mee brengt en dan begrijp je wellicht ook dat dit teveel van het goede kan zijn. Het gevolg? Een grotere stressreactie, meer laaggradige ontstekingen in je lijf en een verstoorde hormoonbalans, waardoor jij je moe, geïrriteerd en ronduit ellendig voelt.

Als vrouw heb je meer slaap nodig dan een man, ongeveer 20 minuten per nacht extra. De reden hiervan is dat wij een complexer brein hebben en dat heeft meer tijd nodig om te herstellen en weer in balans te brengen. Een goede nachtrust van tenminste 7 a 8 uur per nacht is dus essentieel voor je herstel en hormoonbalans.

Tijdens de cyclus doorloop je iedere keer weer 4 verschillende fases

De winter is de periode van je menstruatie en duurt gemiddeld 3 tot 7 dagen. Na de winter start de lente. Deze duurt ongeveer 7 tot 10 dagen en wordt opgevolgd door je zomer, de periode rond je ovulatie. Deze duurt ongeveer 4 dagen en bevindt zich in het midden van je cyclus. Tot slot heb je de herfst periode die 10 tot 14 dagen duurt.

De eerste helft van je cyclus, je winter en lente (de folliculaire fase genoemd) kunnen flink in lengte variëren. De tweede helft van je cyclus (de luteale fase) is redelijk stabiel en bedraagt ca 14 dagen. Deze fluctuaties kunnen er dus voor zorgen dat je of een kortere cyclus of een langere cyclus dan 28 dagen hebt.

Tijdens deze vier fases vinden er normale hormonale schommelingen plaats die onder ander je eetlust, libido, slaap, lichaamstemperatuur, huidkwaliteit, energie, emoties en cognitieve functies beïnvloeden.

Belangrijk om te weten is dat jouw 24-uurs ritme en de 28 daagse cyclus nauw met elkaar verbonden zijn. Een verstoord infradiaan ritme zorgt er ook voor dat je 24-uurs ritme verstoord raakt. Een onregelmatige 24-uurs ritme zorgt er op haar beurt weer voor dat je infradiane ritme in de war raakt. Denk bijvoorbeeld aan nachtdiensten, het zorgen voor een jonge baby die meerdere keren per nacht wakker wordt of een nachtelijke eetkick.

Leven naar je menstruatiecyclus en de verschillende fases zorgt er voor dat niet alleen je hormonen weer in balans komen, maar ook dat je 24-uurs ritme stabiel blijft.

Dit is waarom de meeste diëten en sportprogramma’s niet werken

De meeste sportprogramma’s en diëten hebben een vaste volgorde of opbouw waarbij geen rekening wordt gehouden met het infradiane ritme van jou als vrouw.

Ook in de rest van ons leven wordt hier nauwelijks rekening mee gehouden. Door de vele onderzoeken en boeken die ik gelezen heb, gecombineerd met de vrouwen die ik gecoacht heb, ben ik er inmiddels van overtuigd dat dit een van de grootste oorzaken van stress, burnout en gezondheidsklachten bij vrouwen is.

Volg jij ook iedere dag, dag in dag uit, dezelfde routine? Ga je iedere week braaf naar je crossfit of bodybalance les? Of eet je iedere ochtend hetzelfde ontbijt of gebruik je week in week uit nagenoeg dezelfde ingrediënten?

 

"Dit iedere-dag-hetzelfde principe werkt over het algemeen goed voor mannen, maar niet voor vrouwen"

Dit “iedere dag hetzelfde” principe werkt over het algemeen goed voor mannen omdat zij alleen het 24-uurs ritme hebben en dus inderdaad iedere dag ongeveer hetzelfde (hormonale) ritme doorlopen, maar dat is bij vrouwen dus niet het geval. Niet zo gek dus dat zo’n groot deel van de vrouwen (ongeveer 50%) in meer of mindere mate last heeft van hormonale klachten.

Deze 24-uurs klok regelt het bioritme voor alle mensen, oud en jong, man of vrouw en regelt veel van onze interne processen. Het regelt onder andere wanneer we het meest alert zijn (rond 10.00 uur ’s ochtends), wanneer we onze diepste slaap bereiken (rond 02.00 uur ’s nachts) en wanneer onze coördinatie het best is (rond 14.30 uur ’s middags). Het reguleert ook ons metabolisme, lichaamstemperatuur, hormoonafgifte en hartritme. 

De testosteron productie en afgifte bij mannen volgt ook dit 24-uurs ritme. De meeste wetenschappelijke onderzoeken worden verricht op mannen en de meeste sportprogramma’s zijn ontwikkelt voor (of door) mannen zonder rekening te houden met de vrouwelijke cyclus.

Inmiddels weet je dat dit wel nodig is als vrouw zijnde en afstemmen op dit infradiane ritme zorgt ervoor dat je rustiger, gelukkiger, gezonder, productiever, creatiever bent en gezondere relaties kunt onderhouden. Dit alles omdat je hormonen in balans zijn, je minder of geen klachten hebt en je beter in je eigen lichamelijke en emotionele behoeftes kunt voorzien.

Hoe ziet dit er in de praktijk dan uit?

Afhankelijk van de fase waar je in zit stem je bijvoorbeeld het soort bewegen af die fase. Tijdens je lente en zomer bijvoorbeeld is je metabolisme langzamer en je cortisol niveau is in principe lager. Je hebt tijdens deze fases dus minder calorieën nodig en als je dit koppelt aan een HIIT training of een goede krachttraining dan is dit een win-win situatie. Je hebt namelijk de energie en het uithoudingsvermogen om dit vol te houden én je bereikt sneller een punt waarbij je vet in plaats van glucose verbrand voor energie en spieropbouw zonder je cortisol en stress systeem te overbelasten.

Tijdens je herfst en menstruatie heb je een sneller werkend metabolisme, maar is ook je cortisol niveau hoger. Je hebt dus iets meer calorieën nodig om alles goed te laten functioneren. Dit zijn calorieën uit complexe koolhydraten, voornamelijk uit groente, zodat je je bloedglucosespiegel stabiel houdt. Ook voorkomt dit dat je gaat snacken en snaaien, iets dat veel vrouwen juist wel doen tijdens deze fase. Vaak een teken dat je te weinig substantiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Om je cortisol en stresssysteem niet over te belasten is het in deze fase juist van belang dat je geen langdurige sportsessies doet (maximaal 30-45 minuten). Voorkeur nu is minder intensieve krachttraining (houd er rekening mee dat je kracht en uithoudingsvermogen tijdens deze fases iets minder is dan tijdens je lente en zomer), yoga, wandelen, zwemmen of andere vormen van waarbij het niet om cardio gaat.

Ook je werk kun je plannen rond de fases van je cyclus. Waarbij je bijvoorbeeld belangrijke overleggen of gesprekken plant in de fase waarin je communicatief sterker bent. Meer precisie werkzaamheden zoals je administratie, lijstjes afwerken of projecten afronden doe je dan in de fases waarin je meer gefocust bent.

Om het beste uit jezelf te halen én je gezondheid te waarborgen is het dus van belang om te weten in welke fase je je bevindt en welke krachten en valkuilen er tijdens deze fases voor je zijn.

Iedere dag hetzelfde van jezelf verwachten verstoort je interne klok

Omdat je fysieke en mentale gesteldheid gedurende je cyclus verandert, doe je jezelf een groot plezier om ook je activiteiten, voeding en rustmomenten hieraan aan te passen.

Als je het “iedere dag hetzelfde doen” principe bij jezelf herkend dan ben je echt niet de enige. We leven in een maatschappij waarin we met zijn allen leren (en in stand houden) dat we altijd, op ieder moment, op hetzelfde niveau moeten functioneren en presteren.

Dit is eigenlijk heel gek. Ook de natuur om ons heen verander gedurende het jaar en topsporters weten ook dat je niet op de toppen van je kunnen kan presteren als je niet voldoende rust en herstel momenten hebt. Dus waarom verwachten wij dit dan wel van onszelf?

"We leren niet dat er ook een andere manier mogelijk is"

Enerzijds wordt dit gevoed door het feit dat we in een wereld leven waarin de mannelijke energie van altijd maar doorgaan, competitie, doen, denken en controleren overheerst. We leren niet dat er ook een andere kant aan het leven is, de vrouwelijke energie van vertragen, voelen, intuïtie, creativiteit, volgen en samenwerken.

Zie je hoe mooi deze twee energieën op elkaar aansluiten? En dat wanneer dit meer in balans zou zijn de wereld een stuk mooier en aangenamer zou zijn? Deze oeroude patroneren doorbreken vergt tijd en is niet in één keer gedaan, maar je merkt nu al een verschuiving. Er is steeds meer aandacht voor vrouwelijk leiderschap en steeds meer vrouwen drukken hun stempel op belangrijke issues. Net als het verbeteren van de wereld begint ook dit bij jou. Als jij, en alle vrouwen om je heen dit meer gaan toepassen zal zich dit als een olievlek verspreiden en verandert uiteindelijk ook de wereld.

Waarom is er niet meer bekend over het infradiane ritme van vrouwen?

Zoals ik eerder al aangaf is veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op mannen en is lange tijd de opvatting geweest dat er geen verschil zat tussen de werking van medicatie op mannen of vrouwen. Lange tijd zijn vrouwen ook onderdrukt geweest en vond men dat vrouwen onberekenbare wezens waren die zich zo nu en dan hysterisch gedroegen. Geen land mee te bezeilen dus…

Volgens Wikipedia was Hippocrates de eerste persoon die het woord hysterie gebruikte. Hij beschreef hiermee de onregelmatige bloedstroom bij vrouwen van de baarmoeder naar de hersenen. Het woord hysterie is dan ook verwant aan het Griekse woord voor baarmoeder, hystera.

En het wordt nog mooier… In de middeleeuwen dacht men dat bij hysterie de baarmoeder in het lichaam rondzwerft op zoek naar een kind.

Sigmund Freud ontwikkelde later een theorie waarbij psychische problemen zich uiten in lichamelijke symptomen (wat overigens vandaag de dag ook nog altijd actueel is). Het woord hysterie werd gebruikt om de onrust die men waarnam bij seksueel onbevredigde vrouwen te beschrijven. Men was nog niet op de hoogte van hormonen en het soms irrationele gedrag dat vrouwen hadden werd ook als hysterie gezien.

Dit beeld is gelukkig losgelaten en tegenwoordig wordt hysterie vooral gebruikt om (extreme) angst of paniek te omschrijven.

"Wetenschappelijk onderzoek op en naar vrouwen staat nog in de kinderschoenen"

We weten inmiddels wel dat er hormonen bestaan, hoewel we nog lang niet alles ervan weten en onderzoek bij vrouwen nog echt in de kinderschoenen staat. Toch is vandaag de dag bekend dat onze hormonen een grote invloed hebben op onze lichamelijke en mentale staat van zijn en dat wanneer deze uit balans zijn er een sneeuwbaleffect is van klachten die ontstaan.

Waarom wordt er dan zo weinig onderzoek gedaan naar vrouwen zul je misschien denken. Nou dat is precies vanwege onze 28 daagse cyclus. Dit maakt het namelijk niet alleen heel lastig om onderzoek te doen (vrouwen zijn nou eenmaal niet allemaal netjes op elkaar afgestemd en bevinden zich dus in verschillende fases van hun cyclus tijdens een onderzoek), maar het duurt ook langer daardoor en dat maakt het weer duurder en dus minder interessant.

Het is dus een te groot afbreukrisico om rekening te moeten houden met de hormonale invloeden en het is te ingewikkeld om deze variabelen mee te nemen in de resultaten van het onderzoek. Daarom wordt er vaak voor gekozen om vrouwen links te laten liggen en onderzoek op mannen te doen aangezien zij alleen het meer stabiele 24 uurs ritme kennen.

Een andere reden is dat vrouwen vaak niet echt gehoord of serieus genomen worden als ze met klachten naar de huisarts of specialist gaan. Vaak worden klachten afgedaan als psychisch of krijgen ze horen dat ze het wat rustiger aan moeten doen en wat eerder naar bed moeten gaan. Bij duidelijke hormonale klachten wordt vaak de pil als remedie voorgeschreven en in het geval van vermoedde psychische klachten worden antidepressiva of slaappillen voorgeschreven. Er wordt eigenlijk nooit echt gekeken naar de oorzaak. Veel vrouwen gaan dan ook radeloos en gefrustreerd weer weg bij de huisarts met het idee dat ze er maar mee moeten leren leven en dat het er nu eenmaal bij hoort….

De wetenschap weet nog maar weinig over de gezondheid van vrouwen en met name hoe ons hormonale systeem precies werkt en welke lange termijn gevolgen er hangen aan bepaalde medicatie en onbehandelde klachten. Als je zelf ook last hebt, of hebt gehad, van menstruatie- en hormonale klachten zoals acne, PMS, kramp, zware of onregelmatige menstruaties, PMS, onvruchtbaarheid of andere gerelateerde “vage” klachten en geen gehoor hebt gevonden bij je arts dan weet je dit maar al te goed.  

Toch kun je deze negatieve cirkel doorbreken en je zowel fysiek als mentaal beter voelen als je de oude gedachte van “iedere dag hetzelfde” los kunt laten en meer gaat afstemmen op je cyclus

Ontdek de kracht van je cyclus

Toen ik er eenmaal achter was hoe dit infradiane ritme werkt en welke specifieke behoeftes je daardoor als vrouw hebt, werd duidelijk dat er een leefstijlprogramma nodig was dat dit ritme ondersteunde in plaats van tegenwerkte. Vandaar dat ik het “Leven volgens de kracht van je cyclus” programma heb ontwikkeld.

Ik noem het specifiek een leefstijlprogramma omdat het alle facetten van je leven beïnvloed én omdat het geen tijdelijk programma is, maar een aanpassing van je leefstijl. Je leert in eerste instantie meer over dit 28 daagse ritme door je cyclus bij te houden op verschillende leefstijlgebieden. Op basis daarvan ga je vervolgens stapsgewijs deze leefstijlgebieden aanpassen aan jou persoonlijke behoefte en wensen tijdens deze cyclus.

Dat klinkt misschien als moeilijk en ingewikkeld, een langdurig proces, maar dat is het niet. Je gaat namelijk leren om meer in contact met jezelf te staan en daardoor intuïtief andere, betere, keuzes voor jezelf te maken. Keuzes die aansluiten op de fase waarin je je begeeft en de wensen en behoeftes die hierbij om de hoek komen kijken waardoor je automatisch je hormonen weer in balans brengt. Het wordt dan een nieuwe gewoonte voor je waar je niet eens meer over na hoeft te denken.

Waar hebben we het dan over? Hierbij een aantal voorbeelden van leefstijlgebieden en hoe je het Ontdek de kracht van je cyclus programma in de praktijk toepast.

Voeding
misschien herken je al verschillende periodes en dagen waarop je meer of minder honger hebt of wanneer je bepaalde “cravings” hebt. Dit is je het intuïtieve deel waar ik het net over had, maar grote kans dat je dit tot nu toe nog niet echt aan je cyclus hebt gelinkt. Door af te stemmen op je cyclus ontwikkel je deze intuïtie en door te eten op basis van de verschillende fases in je cyclus ondersteun je de verschillende hormonale schommelingen zodat deze in balans blijven en jouw lichaam maximaal ondersteunt wordt.

Supplementen
Ik ben een groot voorstander van eerst jezelf goed voeden en dan pas kijken naar eventuele supplementen.
Dat is namelijk precies de bedoeling ervan: aanvullen en niet vervangen. Zonder de juiste basis heeft suppleren niet het beoogde effect. Echter, vandaag de dag is het, zelfs met een uitgebalanceerd dieet, een stuk lastiger om de juiste hoeveelheden vitamines en mineralen binnen te krijgen. Door onze huidige leefstijl heeft bijna iedereen te kampen met een vitamine en mineralen tekort. Als je een tekort hebt aan de vijf essentiële voedingsstoffen voor een gezonde hormoonbalans (magnesium, vitamine C, vitamine B, Omega 3, vitamine D) zul je nooit helemaal af komen van hormoon gerelateerde klachten. Daarnaast zijn er misschien nog andere specifieke aanvullingen nodig gebaseerd op jouw persoonlijke leefstijl. Zo zijn ook zink en koper, net als voldoende vezels en lever ondersteunende supplementen, in de meeste gevallen een zeer goede aanvulling.

Beweging
Door je beweging aan te passen aan de verschillende fases belast je je hormonale systeem zo min mogelijk én behaal je je sportdoelstellingen makkelijker en sneller. Waarschijnlijk is het ook makkelijker vol te houden en gaat er geen onnodige energie verloren doordat je altijd hetzelfde sportprogramma afloopt. Dit “altijd hetzelfde” principe is nou eenmaal niet het beste voor jouw fluctuerende hormonen en kan eerder schade aanrichten dan goed doen.

Productiviteit
Laat me duidelijk zijn dat je als vrouw ten alle tijden alles kunt doen wat je zou willen doen. Dit is geen pleidooi om aan te geven dat je in bepaalde periodes niet geschikt zou zijn voor je werk of andere activiteiten. Het gaat erom dat je beter en efficiënter gebruik gaat maken van de voordelen van iedere fase. De hormoonfluctuaties zorgen ervoor dat je bepaalde werkzaamheden en activiteiten makkelijker en sneller doet tijdens bepaalde fases van je cyclus. Je agenda (zoveel mogelijk) afstemmen op je cyclus kan er dus ook voor zorgen dat je bijvoorbeeld meer succes behaald tijdens een belangrijk gesprek als je deze plant in de periode dat je communicatief het sterkst bent. Het bijkomende voordeel is dat dit ook weer de mate van interne stress verlaagd en je daardoor je stress (en daarmee hormonale) systeem minder overbelast.

Libido
Je libido wordt geregeld door je hormonen en is een van de eerste systemen die uitgeschakeld worden bij stress of een hormoondisbalans. Zorgen dat deze weer in balans zijn zorgt er ook voor dat je libido weer terugkomt. Als jij dan ook nog eens weet hoe je libido tijdens je cyclus beïnvloed wordt heb je de sleutel tot je slaapkamer in de hand en kun je naar wens de deur opendraaien.

Relaties
Diepgaande en ondersteunende relaties zijn voor ons mensen, en in het bijzonder voor vrouwen van levensbelang. Je partner betrekken bij jouw cyclus zorgt ervoor dat er meer begrip én meer verbinding ontstaat. Je partner is niet langer overgeleverd aan grillig gedrag, onverklaarbare huilbuien of zinloze ruzies. Je kunt je cyclus nu gebruiken om het meeste te maken van je relaties door de activiteiten die je wilt doen af te stemmen op de fases die hier het beste bij passen. Van het uitproberen van nieuwe dingen, afspreken met vrienden en familie, tot romantische afspraakjes en relaxte avonden thuis op de bank. Deze activiteiten afstemmen op je cyclus verhogen jullie plezier, geven een diepere verbinding én verminderen je stres.

Moederschap
Als moeder van een zoon van 7 weet ik maar al te goed hoe lastig het soms kan zijn om de zorg voor je kinderen te combineren met je eigen behoeftes. Vaak zetten we onszelf op de laatste plaats en daarmee doen we uiteindelijk niet alleen onszelf maar ook onze kinderen tekort. Dit sluit aan bij het plannen van activiteiten zoals ik net al beschreef, maar door goed voor jezelf te zorgen geef je je kinderen het goede voorbeeld. Meisjes leren dat het ok is om af en toe tijd en ruimte voor jezelf vrij te maken en jongens leren dat een vrouw dus niet altijd dezelfde behoeftes heeft en dat het ok is dat ze af en toe even wat minder tijd en ruimte heeft. Ook geef je ze zo de kans om zichzelf te ontwikkelen op de momenten dat jij iets minder ruimte hebt (ze kunnen meer dan je denkt!) en op de momenten dat je jezelf wel helemaal kunt en wilt geven hebben jullie het extra leuk wat ook de relatie en verbinding met elkaar vergroot.

Kort gezegd kan deze manier van je leven indelen je helpen bij:

  • Meer tijd vrijmaken in je agenda om beter voor jezelf te zorgen
  • Op gewicht blijven zonder te diëten en jezelf uit te hongeren
  • Je to-do list afwerken zonder steeds achter de feiten aan te lopen
  • Een hechtere relaties opbouwen met de mensen in je leven die belangrijk voor je zijn
  • Een meer bevredigend sexleven zonder drama en frustratie
  • Makkelijker je sport doelstellingen behalen zonder tegen jezelf te vechten
  • Energiek en goed gehumeurd opstaan en deze ook gedurende de dag stabiel houden

Tijdens “Leven volgens de kracht van je cyclus” leer je hoe je dit, en nog veel meer, voor elkaar krijgt en volhoudt. Wil je meer weten hierover? Kijk dan hier (geen verplichtingen) of stuur me een berichtje. Liever bellen? Dat kan natuurlijk ook, geheel vrijblijvend uiteraard.