fbpx

Hoe krachttraining kan helpen bij het vervullen van je kinderwens

Sporten is goed voor je gezondheid, dat weten we als het goed is allemaal. Maar wat zijn de positieve effecten van sporten als je zwanger wilt worden? En als je zwanger bent? En welke vorm van sporten is dan het meeste geschikt? Hier lees je het antwoord op deze vragen.

LEV07623 1900x1200

Voordelen van sporten als je zwanger wilt worden

Als je kijkt naar vruchtbaarheid en zwanger willen worden is sporten heel belangrijk. Als je zwanger wordt krijgt je lijf er in korte tijd behoorlijk wat extra gewicht bij. Omdat de buik aan de voorkant zit, veranderd ook je zwaartepunt waardoor er veel meer belasting komt op je rug en bekken. Daarom is het fijn om in aanloop naar je zwangerschap te zorgen dat deze spieren sterk genoeg zijn om je zwangerschap goed te kunnen dragen.

Een ander voordeel van sporten is dat, door te bewegen, de doorbloeding in je hele lijf beter wordt. Dit komt ook ten gunste van je baarmoeder en eierstokken. Deze krijgen door het sporten meer zuurstof en voedingstoffen aangevoerd waardoor ze beter kunnen functioneren. Dit bevordert een gezonde ovulatie en een goed doorbloede baarmoeder is een fijne omgeving voor een eventueel bevruchte eicel om zich in te nestelen.

Verder zorg je er met sporten voor dat je lichaamsgewicht stabiel. Het is bekend dat overgewicht, en met name als dat meer dan 20 kilo is, je vruchtbaarheid tegen kan werken. Dus vaak is ook het advies voor vrouwen die 20 kilo of meer overgewicht hebben, om in eerste instantie af te vallen. Overgewicht kan ook je hormoonbalans verstoren. Vetcellen produceren zelf ook oestrogeen en meer vetcellen betekend meer oestrogeen. Hierdoor raakt de verhouding tussen oestrogeen en progesteron uit balans. Dit kan ervoor zorgen dat een  zwangerschap moeilijk in stand te houden is.

In het algemeen helpt sporten ook om je humeur stabiel te houden. Het kan depressie en negatieve gedachtes voorkomen. Na het sporten voel je je lekkerder en vrolijker, wat belangrijk is als je een nieuw leven wilt creëren.

Wat is de beste manier van sporten in voorbereiding op of tijdens je zwangerschap?

De beste vorm van sporten voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn is krachttraining. Er zijn verschillende voordelen van krachttraining die bij een zwangerschap helpen: je spiermassa wordt in stand gehouden, je metabolisme wordt verhoogd, je temperatuur stijgt en je doorbloeding wordt bevorderd, met name naar je baarmoeder en eierstokken.

Ook zorgt krachttraining ervoor dat je botten stevig blijven. De druk die je zet om met gewichten te trainen activeert je botten om extra sterk te worden. Ook is het belangrijk voor de botontwikkeling van je baby. Krachttraining zorgt er namelijk voor dat de calciumopname van je botten groter is. Je baby wordt gevormd door de voedingstoffen die jij binnenkrijgt, dus als je voldoende calcium binnenkrijgt en ervoor zorgt dat de calciumopname voldoende is, zal je baby uiteindelijk ook meer calcium op kunnen nemen en stevigere botten krijgen.

Een ander belangrijk aspect van sporten, en met name krachttraining, is dat het ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft waardoor je minder kans hebt op zwangerschapsdiabetes. Het helpt onder andere je insuline balans onder controle te houden waardoor je het risico op zwangerschapsdiabetes kan verminderen of zelfs kan voorkomen.

Krachttraining heeft dus vele voordelen voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Als je beweegt is het in eerste instantie een inspanning, maar je zal merken dat je daarna juist kan ontspannen en dat je er meer energie van krijgt. Je moet wel letten op hoeveel inspanning je je lichaam geeft zodat het geen stressprikkels afgeeft aan je systeem.

Hoe vaak moet je sporten en waar moet je op letten?

Met drie keer in de week, drie kwartier tot een uur trainen kun je hele mooie resultaten bereiken. Zeker als je ook je voeding daar goed op aanpast. Een goede richtlijn is om tussen de 8 tot 12 herhalingen te doen en de 12e herhaling eigenlijk net niet haalt. Merk je dat je 12 herhalingen makkelijk haalt? Dan is het tijd om je gewicht te gaan verhogen.

Waar zou je je op moeten richten? Met name de grote spiergroepen zoals schouders, rug, billen en benen. Hiervoor kun je oefeningen doen zoals squats, lunges en shoulder press. Een full body workout is een goede start omdat je hiermee je hele lichaam traint.

Advies over sporten en zwangerschap

Als je geen idee hebt waar je moet beginnen of je vindt sporten gewoonweg niet leuk, is het goed om bij jezelf na te gaan welk doel je eigenlijk hebt. Vaak helpt het doel je al om het interessant genoeg voor jezelf te maken. Als je doel is om zwanger te worden of dat je baby gezond geboren wordt, kan dat een goede motivatie zijn om te beginnen met sporten.

Wat ook kan helpen is een vorm vinden van krachttraining die voor jou wel aantrekkelijk is. Je kan bijvoorbeeld verschillende oefeningen combineren zoals kracht en balans. Heb je nog nooit krachttraining gedaan? Bouw het dan rustig op en laat je goed informeren door iemand bij de sportschool. Dit voorkomt blessures en zorgt ervoor dat je het maximale uit je training kunt halen.

Een ander advies is om een personal trainer in te huren. Het voordeel hiervan is dat je persoonlijk begeleid wordt en er een passend trainingsprogramma voor je gemaakt wordt op basis van wat je fitheid en het doel dat je wilt bereiken. Bovendien helpt het ook bij je motivatie omdat je bepaalde dagen afspreekt met je personal trainer, en het is ook gewoonweg gezelliger in de sportschool.

Als je begeleiding zoekt over hoe je krachttraining in je leven kan integreren en wat dit kan betekenen voor je kinderwens, neem dan contact met mij op. Ook als je begeleiding wilt over voeding, dat minstens zo belangrijk is. Ik begeleid vrouwen één op één om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Zeker als dat niet makkelijk lukt kan ik je er zeker bij helpen! Alle informatie hierover vind je hier.