fbpx

Welke bloedonderzoeken moet je wél doen om je vruchtbaarheid te testen?

Als je het vermoeden hebt dat er hormonaal iets niet in orde is, of als je al wat langer bezig bent om zwanger te raken maar het lukt niet, dan is vaak de eerste stap om naar de huisarts te gaan. Deze verwijst je vaak om een bloedonderzoek te doen. De vraag is alleen wat laat je dan onderzoeken? En wat zeggen uiteindelijk de waardes als je het bloedonderzoek terugkrijgt? Laten we het hier grondig over hebben.
Welke bloedonderzoeken moet je wél doen om je vruchtbaarheid te testen?

Vruchtbaarheid bloedonderzoek bij huisartsen

Veel te vaak spreek ik vrouwen die van hun huisarts te horen hebben gekregen dat er geen bijzonderheden uit hun bloedonderzoek zijn gekomen. Dat er geen medische indicatie is waarom zij hormonale problemen ervaren of waarom het zwanger worden niet lukt. Meestal worden deze vrouwen dus ook weer gewoon terug naar huis gestuurd zonder een oplossing en met de boodschap om het nog maar even te blijven proberen. Dit is niet alleen enorm frustrerend voor deze vrouwen, maar vaak ook geen goede conclusie.

Het gaat namelijk niet alleen om de absolute waardes die gemeten worden. Het gaat ook over de relatie tussen de verschillende elementen die getest zijn en de interpretatie van de bandbreedte waarbinnen die waarden vastgesteld worden. Die bandbreedte is namelijk heel breed. Je moet al bijna echt heel ziek zijn of echt een medische oorzaak hebben, wil je buiten die normwaardes vallen. Op het moment dat jij binnen die normwaardes valt, is het voor huisartsen vaak een teken dat er niet zoveel aan de hand is. Maar het kan zijn dat je net boven de ondergrens zit of dat je net onder de bovengrens zit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dat een goede waarde is.

Ook worden de waardes regelmatig bijgesteld op basis van de gemiddelde testresultaten. Als deze testresultaten over laten we zeggen 10 jaar tijd steeds minder goed worden dan worden de normwaardes dus minder goed. Dit betekend dat je er steeds slechter aan toe moet zijn wil je buiten de normwaardes vallen. We zien al jaren dat de algemene gezondheid en zeker ook de vruchtbaarheid, steeds minder wordt dus het is niet gek dat er uit deze reguliere testen vaak een conclusie wordt getrokken dat er niks aan de hand is, maar dat is dus niet helemaal waar.

Effectieve bloedtesten voor vrouwen

Er zijn verschillende bloedtesten die wél goede informatie kunnen geven over de vruchtbaarheid van vrouwen:

De DUTCH test

De Dried Urine Test for Comprehensive Hormones is een hormoontest waarbij er gekeken wordt naar hoe jouw lichaam je hormonen verwerkt. Belangrijk daarbij is dat verbruikt oestrogeen afgevoerd wordt, het moet door je lever afgebroken worden zodat het ook je lichaam kan verlaten. Gebeurt dat niet dan krijg je een disbalans in het oestrogeen en dat kan ook voor vruchtbaarheidsproblemen zorgen.

De relatie tussen je hormoonlevels is namelijk heel belangrijk. Oestrogeen en progesteron moeten in een bepaald verhouding tot elkaar zijn om zwanger te kunnen raken. Ook is het belangrijk voor deze twee hormonen op welk moment van je cyclus je het test. Als je progesteron in de eerste helft van je cyclus test dan is het logisch dat de waarde laag is want op dat moment maak je ook nog geen progesteron aan. Progesteron wil je idealiter testen rond dag zeven na je ovulatie. Bij een gemiddelde een cyclus van achtentwintig dagen, zit dat tussen dag negentien en dag eenentwintig van je cyclus.

Cortisol Test

Stress kun je ervaren op verschillende manieren: stress op je werk, emotionele stress, mentale stress. Maar het kan ook fysieke stress zijn door bepaalde voedingsstoffen tekorten, bepaalde chemicaliën in je omgeving of gebrekkige slaap. Er zijn dus veel factoren die jouw stresssysteem kunnen activeren en je cortisol kunnen verhogen. De Cortisol Test geeft je inzicht in hoe je stresssysteem functioneert en welke invloed dit heeft op je hormonen, met name op je progesteron. Progesteron wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd, deze heb je hard nodig voor een gezonde zwangerschap.

Vitamines en Mineralen Test

Met de Vitamines en Mineralen Test kun je inzien welke voedingsstoffen je tekortkomt. Voor een gezonde zwangerschap heb je namelijk bepaalde voedingsstoffen nodig en als je deze niet binnenkrijgt kan het mis gaan. Je kunt daarbij ook inzien of je bepaalde voedingsstoffen mist die jouw schildklier heel hard nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Schildklier Test

Schildklieronderzoeken zijn belangrijk voor het meten van je vruchtbaarheid, energie en metabolisme. Vaak kun je uit de bloedtest zien of je schildklier goed functioneert. In meeste schildklieronderzoeken kan er afgeleid worden wat de waardes van de TSH, T3 en T4 zijn. De waardes van de vrije T3 en T4, de reverse T3 en T4 en het TPO zijn echter net zo belangrijk als we kijken naar de vruchtbaarheid van een vrouw. Deze waardes worden echter niet altijd gemeten in een standaard schildkieronderzoek en zonder deze waardes ontbreekt dus een belangrijk stukje van de puzzel.

Grow Baby DNA Test

De Grow Baby DNA test is een vingerprikonderzoek die test op twaalf essentiële markers die je nodig hebt voor een gezonde zwangerschap. In deze test wordt gekeken naar onder andere je progesteron, vitamine D3, detoxificatie van oestrogeen, ontstekingswaarde, methylering oftewel ontgiften en verwerking. Met de resultaten van de test krijg je inzicht in welke leefstijl gewoontes je kunt aanpassen om je vruchtbaarheidsproblemen op te lossen. Uit onderzoek blijkt dat je met maximaal vijf aanpassingen in je levensstijl, al zeventig tot tachtig procent meer kans hebt op een gezonde zwangerschap dan wanneer je niks doet. Zeker als je waardes net aan de grens zitten, is dit een signaal dat er werk aan de winkel is.

Heb je hulp nodig?

Kom je er met je huisarts niet uit? Of mocht je op zoek zijn naar een specifieke bloedtest? Ik kan je daarbij helpen. Ik kan specifieke testen laten uitvoeren in gerenommeerde laboratoria waarbij ze dit soort testen duizenden keren hebben gedaan. Ik begeleid vrouwen één op één waarbij de Grow Baby DNA test een essentieel onderdeel is van het begeleidingstraject. Met de resultaten van deze test kunnen we verder kijken hoe je bepaalde veranderingen kunt integreren in je leven zodat je de beste omstandigheden kunt creëren voor een gezonde zwangerschap en een gezonde baby. Je kunt via deze link direct een afspraak maken voor een vrijblijvende vruchtbaarheidscheck. Na deze korte call weet je precies hoe je ervoor staat en welke stappen je kunt zetten om je vruchtbaarheid te verbeteren. Ook leg ik je meer uit over de Baby Grow DNA test als je dat wilt. Uiteraard is er ook ruimte om vragen te stellen die je hebt.

Doe de gratis test

Ontdek binnen 5 minuten waar jouw vruchtbaarheidsuitdagingen zitten door het invullen van 12 korte vragen die je direct inzicht geven over jouw situatie. De test is gratis, online en je krijgt meteen het resultaat van de test in jouw mailbox.

Klik hier om de test in te vullen.