Welk invloed heeft je bloedsuikerspiegel op je vruchtbaarheid?
Er zijn tegenwoordig wat fabeltjes rondom je bloedsuikerspiegel en welke invloed het heeft op je vruchtbaarheid. Maar wat is hier eigenlijk van waar? Er wordt vaak gezegd dat een stijgende bloedsuikerspiegel ervoor zorgt dat je snel last krijgt van insuline resistentie, en dat dit heel slecht voor je kan zijn. Ergens in de basis is dat waar, alleen het ligt veel genuanceerder. Vandaag wil ik je dit uitleggen. En met name ook hoe je kan zorgen dat je vruchtbaarheid zo min mogelijk negatief wordt beïnvloed door eventuele schommelende bloedsuikerspiegels.

Hoe werkt het proces van je bloedsuikerspiegel?
Je bloedsuikerspiegel stijgt op het moment dat jij gegeten hebt. Dat komt namelijk door de glucose dat in je voedsel zit. Glucose zorgt ervoor dat er een signaal wordt afgegeven naar je pancreas, deze maakt insuline aan. Insuline is bedoeld om die glucose naar je cellen te vervoeren die het om kunnen zetten in energie. Soms wordt er te veel insuline geproduceerd. Dit kan ervoor zorgen dat je cellen niet meer gevoelig worden voor de werking van insuline. Hierdoor nemen ze de glucose niet meer op in de cellen en kunnen ze er dus ook geen energie van maken. De insuline wordt dan opgeslagen als vet, gaat het rondzweven in je bloed, en dat kan weer allerlei andere nadelige gevolgen hebben.
Het is gunstig dat je bloedsuikerspiegel iets stijgt op het moment dat je gegeten hebt zodat jouw cellen van energie worden voorzien. Maar er is een bandbreedte waarin het moet blijven voor je optimale gezondheid. Op het moment dat jij regelmatig onder of boven de grens komt, dan is het op langere termijn wel problematisch. Er kan dan inderdaad insuline resistentie ontstaan, en zelfs diabetes type twee.
Bloedsuikerspiegel en vruchtbaarheid
Op het moment dat je pancreas te veel insuline produceert en er te veel insuline in je lichaam rondzweeft, kan dit je hormoon productie verstoren. Insuline is ook een hormoon en hormonen werken allemaal met elkaar samen. Deze hormonale verstoring heeft dus ook invloed op je hormonen oestrogeen en progesteron die voor je cyclus, zwangerschap en bevruchting belangrijk zijn.
Specifiek gezien kan een verstoorde insuline balans ervoor zorgen dat de eicelkwaliteit minder is, en dat er meer problemen zijn rondom de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het kan er bovendien voor zorgen dat je problemen met je ovulatie hebt: dat je ovulatie onregelmatig wordt of dat het soms helemaal niet aanwezig is. Daarbij kan het de kans op een miskraam verhogen.
Als je kijkt naar je algehele gezondheid, kan een insuline resistentie zorgen voor vetopslag en overgewicht. Dit heeft ook invloed op je hormonen en je vruchtbaarheid. Vetcellen produceren namelijk oestrogeen. Hoe meer vetcellen je hebt, hoe hoger je oestrogeen gehalte is. Op het moment dat het oestrogeen gehalte te hoog is of uit balans raakt met progesteron, spreken we over oestrogeen dominantie. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid.
Tot slot kan een constante toevoer aan insuline ook zorgen dat er laagwaardige ontstekingen ontstaan. Daarmee wordt je immuunsysteem getriggerd waardoor het constant aan staat. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat op het moment dat vrouwen ontstekingsreacties hebben in hun lichaam, en daarmee een actiever immuunsysteem, dat ze meer moeite hebben met zwanger worden.
Wat kun je doen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden?
Dat is allereerst voor vrouwen sowieso anders dan voor mannen. Mannen hebben een vrij stabiele hormoonhuishouding en ook daarmee is het insuline probleem in verhouding tot de hormonen niet echt een probleem. Bij vrouwen heb je te maken met een cyclus waarin die hormonen iedere keer weer fluctueren en die hebben invloed op hoe insuline-gevoelig je cellen zijn. In de eerste helft van je cyclus ben je onder invloed van oestrogeen, en ben je dus insuline-gevoeliger dan in de tweede helft van je cyclus. In de tweede helft van je cyclus zorgt progesteron er voor dat je juist wat minder insuline-gevoelig bent, en kunnen er dus ook wat makkelijker problemen rondom die bloedsuikerspiegel ontstaan. Dus zeker in de tweede helft van je cyclus is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.
Maar hoe doe je dat? Allereerst is dat door het type voeding dat je eet. Op het moment dat je je voeding combineert met vetten en eiwitten, zie je dat de bloedsuikerspiegel minder heftig stijgt en ook minder heftig daalt. Het vermijden van bewerkte suikers zoals snoep, koekjes en ijsjes is een must. Daarbij is het type voeding dat jouw bloedsuikerspiegel triggert ook persoonsgebonden. Nagaan welk type voeding invloed heeft op jouw bloedsuikerspiegel is daarom een echte aanrader.
Wat ook belangrijk is, is dat je regelmatig eet op een dag en dat je niet te grote porties neemt. Op het moment dat er lange periodes zitten tussen je maaltijden, dan zakt je bloedsuikerspiegel en kan het zelf onder het gewenste niveau komen. Op het moment dat je weer gaat eten, en ook nog eens een grote portie neemt, kan je bloedsuikerspiegel heel hoog stijgen. Deze pieken en dalen wil je vooral voorkomen. Als je je maaltijden goed verdeeld over een dag en je geen maaltijden overslaat, zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft.
Wat ook heel goed helpt is bewegen. Bewegen zorgt ervoor dat glucose naar je spieren gaat. Je spieren verbruiken het vervolgens voor energie. Bewegen na je maaltijd kan ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel aanzienlijk minder hard gaat stijgen. Een kwartiertje lopen na het eten helpt al een heel hoop. Bovendien zorgt bewegen er ook voor dat je op een gezond gewicht blijft, hierdoor voorkom je overgewicht en insulineresistentie wat de stabiliteit van je bloedsuikerspiegel bevorderd. Bewegen helpt ook bij het verminderen van stress, een hele belangrijke factor als het gaat om insuline resistentie en insuline gevoeligheid. Stress zorgt namelijk onder andere voor laagwaardige ontstekingen die bijdragen aan insuline resistentie en ook een verminderde vruchtbaarheid.
Conclusie
Het is een natuurlijk proces dat je bloedsuiker stijgt op het moment dat je hebt gegeten. Ook is het logisch dat je bloedsuikerspiegel daalt op het moment dat je een tijdje niet hebt gegeten. Wat je echter wilt voorkomen zijn grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel die ervoor zorgen dat je buiten de gewenste bandbreedte zit. Letten op je voeding, regelmatig eten op een dag en bewegen helpen je om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Ben je benieuwd wat jij nog meer kunt doen om je bloedsuiker stabiel te houden en zo je vruchtbaarheid te vergroten? Of wil je graag persoonlijk advies ontvangen? Dan kun je vrijblijvend een vruchtbaarheidscheck inplannen. Na deze korte kennismakingscall weet je precies hoe je ervoor staat en wat je kunt doen om je klachten te verminderen.