fbpx

Wat kun je doen om een HG zwangerschap te voorkomen?

Hyperemesis gravidarum (HD) zorgt ervoor dat je je tijdens je zwangerschap extreem misselijk voelt en dat je constant moet overgeven. In veel gevallen is zelfs een slokje water al teveel. Dit gaat verder dan de meer gebruikelijke ochtendmisselijkheid en kan leiden tot (ernstig) gewichtsverlies en uitdroging. Hoewel er geen specifieke diagnostische criteria zijn, wordt het over het algemeen beschouwd als de ernstigere vorm van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. Dit is enigszins een understatement en voor vrouwen met ernstige HG kan de zwangerschap een ware lijdensweg zijn. Ongeveer 2%  van de zwangere vrouwen hebben last van een HG zwangerschap. 

Pregnant woman with ultrasound photo sitting on bed

Wat is de oorzaak van een HG zwangerschap?

De oorzaak van een HG zwangerschap is eigenlijk niet bekend. Nog niet zo heel lang geleden werd deze aandoening niet eens gediagnosticeerd. Net als bij veel “vrouwenkwalen” werd ook HG niet echt serieus genomen of (h)erkend. Dit zorgt er ook voor dat er maar weinig onderzoek naar is gedaan. Zonder onderzoek is het ook niet mogelijk om echt tot de oorzaak te komen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor en worden vrouwen nu sneller gediagnosticeerd en geholpen. Verder onderzoek is echter nodig. 

Hormonale oorzaken
Hoewel de oorzaak nagenoeg onbekend is, zijn er wel verschillende theorieën. Voor de hand liggend is de verandering in hormonen en de hevigheid van deze veranderingen tijdens de zwangerschap. Het hormoon humaan choriongonadotrofine (HCG) wordt tijdens de zwangerschap geproduceerd en piekt in het eerste trimester, wat overeenkomt met het begin van de symptomen van HG. Sommige studies suggereren een verband tussen hogere HCG-concentraties en HG, maar dit is niet consistent gebleken.

Een andere theorie is dat HCG het deel van de hersenen stimuleert dat misselijkheid en braken regelt (de hypothalamus) of dat HCG veranderingen kan veroorzaken in het maagdarmstelsel, wat kan leiden tot misselijkheid en braken.

Ook oestrogeen wordt in verband gebracht met misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. Het niveau van oestrogeen neemt in het begin van de zwangerschap toe en neemt later af, wat overeenkomt met het typische verloop van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. Daarnaast zijn misselijkheid en braken bekende bijwerkingen van oestrogeen bevattende medicijnen. Naarmate het niveau van oestrogeen toeneemt, neemt ook het aantal gevallen van misselijkheid en braken toe. Deze link lijkt dus wel hout te snijden.

Genetische factoren:
HG kan in sommige families voorkomen, wat suggereert dat er een genetische component kan zijn. Studies hebben bepaalde genen geïdentificeerd die mogelijk verband houden met HG. Heeft je moeder of je oma ook last gehad van hevige misselijkheid en braken dan kan dat een aanwijzing zijn. 

Voedings- en levensstijlfactoren:
Er zijn aanwijzingen dat bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B6 en ijzer, mogelijk kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van HG. Ook levensstijlfactoren zoals stress en gebrek aan slaap kunnen bijdragen aan HG.

Immunologische factoren:
Tijdens je zwangerschap reageert je immuunsysteem anders en wordt deels minder actief om zo het “vreemde weefsel” niet aan te vallen. Iets wat logisch zou zijn als het om wat anders gaat, maar niet handig is als je een zwangerschap wilt volbrengen. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen waarbij het immuunsysteem heviger reageert tegen HCG (het hormoon dat oa verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de placenta) bijdraagt aan de ontwikkeling van HG. Sommige studies hebben aangetoond dat vrouwen met HG verhoogde niveaus van bepaalde immuuncellen hebben.

 

Wat kun je zelf doen?

Omdat de oorzaak van HG nog gissen is, is het lastig om te zeggen wat precies wel en niet gaat helpen en of een HG zwangerschap überhaupt te voorkomen is. Er zijn echter wel aanwijzingen dat bepaalde leefstijlaanpassingen en voorzorgsmaatregelen de kans kunnen verminderen. 

Micronutriënten
Door ons huidige voedingspatroon komen de meeste mensen de nodige voedingstoffen tekort. In de begeleiding die ik aan vrouwen biedt tijdens mijn 1 op 1 trajecten valt mij keer op keer weer op dat de meeste vrouwen een tekort hebben aan essentiële voedingstoffen voor een gezonde zwangerschap. Met name vitamine A, zink, magnesium, selenium, koper, B vitamines, vitamine D en omega 3 komen altijd wel weer voorbij. 

In de basis is een volwaardig voedingspatroon met hoog opneembare voedingstoffen altijd het uitgangspunt. Is je basis niet op orde dan zet ook het nemen van supplementen niet veel zoden aan de dijk. Zeker niet als dit gepaard gaat met een verminderde spijsvertering aangezien je dan de voedingstoffen niet goed kunt opnemen. Het gaat er dus niet zozeer om wat je inneemt, maar vooral wat je opneemt. Er zijn aanwijzingen dat het nemen van een goed multivitaminen supplement vóór de zesde week van de zwangerschap een beschermend effect kan hebben tegen HG. (met de code cyclus101 krijg je 10% op je aankopen bij Vitakruid). 

Stressmanagement
Stress lijkt ook een factor te zijn om rekening mee te houden bij de ontwikkeling van een HG zwangerschap. Het gaat dan om stress in de breedste zin van het woord en niet alleen of jij je gestresst voelt of niet. Vaak genoeg zie ik vrouwen die zelf aangeven geen stress te ervaren of dit goed te managen, maar zegt hun lichaam iets heel anders. Symptomen of oorzaken van een gestresst lijf zijn oa;

 • Gejaagd gevoel
 • Moeite met in slaap vallen of onrustige nachten 
 • Vermoeidheid
 • Huidproblemen
 • Spijsverteringsproblemen (opgeblazen gevoel, intoleranties etc)
 • Allergieën of huidproblemen
 • Slechte weerstand (vaak ziek en kwakkelend)
 • Emotionele buien, irritatie, boosheid, en andere hevige emoties
 • Medicijngebruik
 • Blootstelling aan chemicalien, pesticiden (voeding), kunstmest etc
 • EMF straling en blauwlicht (telefoon, laptop, tv etc)
 • Gebrek aan zonlicht
 • Teveel of te weinig bewegen
 • Weinig plezier in het leven hebben

Het actief en bewust verminderen van stress, het toepassen van ontspanningstechnieken en het verminderen van de oorzaken van de stress kunnen mogelijk bijdragen aan het voorkomen van HG.

Veganistische leefstijl
Er zijn studies die suggereren dat vrouwen met een vegetarische of veganistische levensstijl een iets hoger risico hebben op een HG zwangerschap, maar het bewijs is niet sterk genoeg om een definitief verband te kunnen leggen. Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen zijn er meerdere factoren die betrokken zijn bij het ontwikkelen van HG, waaronder genetica, voeding, stress en hormonale veranderingen.

Een mogelijke reden waarom vegetarische of veganistische vrouwen vaker HG zouden kunnen ervaren, is omdat hun dieet mogelijk lager is in essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, B12, zink en ijzer. Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van HG. 

Het is belangrijk om op te merken dat het hebben van een vegetarische of veganistische levensstijl op zichzelf niet de oorzaak is van HG. Er zijn veel vrouwen die een gezonde zwangerschap hebben gehad terwijl ze vegetarisch of veganistisch aten. Toch zijn er voldoende bewijzen dat het toevoegen van dierlijke producten de zwangerschap, ontwikkeling van de placenta en de baby ten goede komen. Reden hiervoor is dat micronutriënten zoals B12, omega 3 en vitamine A van nature alleen voor komen in dierlijke producten of beter opneembaar zijn (zoals bijvoorbeeld ijzer). Het is dus belangrijk om goed te kijken naar jouw persoonlijke situatie. Mocht je hier hulp bij nodig hebben of niet weten waar te starten dan is het inplannen van een korte vruchtbaarheidscheck.