fbpx

Wat als zwanger worden van de tweede ineens niet lukt…

Je hebt al een eerste kindje en wilt nu zwanger worden van een tweede, maar op de een of andere manier lukt dat niet. Bij de eerste was je vrij snel zwanger en waren er geen problemen, maar nu bij de tweede lijkt het allemaal veel minder vanzelfsprekend te zijn, dus wat is er nu ineens aan de hand? Het is een situatie die ik steeds vaker voorgeschoteld krijg van vrouwen die mij benaderen, dus het leek mij waardevol om hier eens verder in te duiken en te onderzoeken wat er aan de hand zou kunnen zijn.

15

Wat te doen na een eerste zwangerschap?

Na de geboorte van je eerste kind kan het moederschap veeleisend zijn. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, zowel fysiek als hormonaal. Een zwangerschap is veeleisend voor je lichaam en veel vrouwen gaan al met een tekort aan voedingstoffen en energie hun zwangerschap in. Dit tekort wordt alleen maar groter als je dit niet voldoende aanvult en als je al met tekorten de zwangerschap in bent gegaan, dan is de kans groot dat je die niet ineens spontaan tijdens je zwangerschap hebt aangevuld. Ook de periode na je zwangerschap waarin borstvoeding geven, weinig slapen en minder tijd om echt goed voor jezelf zorgen centraal staan, is de kans groot dat je lichaam meer aan deze voedingstoffen vraagt dan je kunt aanleveren. Dit alles levert stress op voor je lijf en dat is nooit een goede combinatie met vruchtbaarheid.

Het is overigens niet erg dat dit gebeurt dus reken jezelf hier ook niet te streng op af. Je hebt genoeg om aan te denken tijdens deze eerste maanden, maar realiseer je dat je lichaam de juiste bouwstoffen en omstandigheden nodig heeft om later weer zwanger te worden. Voedingstoffentekorten en stress dragen hier niet aan bij. Hoge niveaus van stresshormonen kunnen je menstruatiecyclus ontregelen en de vruchtbaarheid beïnvloeden. Het maakt daarbij niet uit dat deze stress wordt veroorzaakt omdat je weinig slaapt, te weinig voedingstoffen binnenkrijgt of emotioneel stress ervaart.

Herken je jezelf hierin?

En als je dit bij jezelf herkend, weet dan dat je hierin niet de enige bent. Zeker in Nederlands wordt er nogal wat van je gevraagd en is de periode van herstel bar kort. Zelf ben ik in het buitenland bevallen en daar was het verlof een stuk langer dan de 3 maanden die je hier na de bevalling krijgt. Doordat er relatief weinig tijd is voor herstel en je al snel weer aan het werk moet, zal het herstel ook langer duren. Je lijf herstelt namelijk alleen als er voldoende herstellende voeding is (met name eiwitten, gezonde vetten en aanvullen van de vitamines en mineralen die verbruikt zijn) en voldoende rust. En die rust is vaak ver te zoeken in het eerste jaar…

Geef je borstvoeding dan vraagt dit ook om extra bouwstoffen en energie, en daar staan we vaak niet zo bij stil. Zo heb je in de periode dat je borstvoeding geeft een verhoogde behoefte aan eiwitten, gezonde vetten en vitamines en mineralen zoals calcium, vitamine D, vitamine B12 en foliumzuur nodig. Steeds weer zie ik vrouwen die voorafgaand aan hun zwangerschap al een tekort in deze voedingstoffen hebben dus laat staan hoe de stand van zaken is na een zwangerschap, bevalling en het geven van borstvoeding.

Overige oorzaken

In de periode tussen de eerste zwangerschap en de tweede zijn vooral een gebrek aan voedingstoffen (de bouwstenen voor je hormonen en eicellen) in combinatie met een verhoogde stressreactie de meest voorkomende oorzaken waarom zwanger worden van de tweede niet lukt.

Zie je lichaam als een batterij. Deze werkt op zich goed zolang er nog wat energie in zit, maar vanaf een bepaald punt werkt de batterij niet meer. Voor je lichaam geldt hetzelfde. Je lijf is namelijk enorm goed in energie herverdelen en zorgen dat de boel blijft draaien. Grote kans dat je batterij voor je eerste zwangerschap niet helemaal vol was. Tijdens en na je eerste zwangerschap raakt de batterij alleen maar leger want opladen is een uitdaging in deze periode. Vervolgens wil je weer voor een tweede gaan, maar er is gewoonweg onvoldoende energie in de batterij om nog een zwangerschap aan te gaan.

De stress die dit tekort aan energie oplevert werkt ook niet mee en met een beetje pech raakt je hormoonbalans ook verstoord waardoor onder andere de kwaliteit van je eicellen en de aanmaak van je hormonen in het gedrang komen.

Daarnaast zijn er ook nog andere oorzaken die een rol zouden kunnen spelen:

  • Veranderingen in de eicelkwaliteit naarmate vrouwen ouder worden.
  • Gewicht (onder of overgewicht).
  • Hormonale disbalans na zwangerschap.
  • Genetische factoren zoals een verminderd vermogen om foliumzuur om te zetten en op te nemen, of een verstoring in je vetzurenbalans.

Conclusie

Als je nu voor de tweede keer zwanger wilt worden maar het lukt niet en je hebt geen idee waar dit aan kan liggen, dan hoop ik dat je met deze blog in ieder geval inzicht hebt kunnen krijgen in de mogelijke oorzaak. In mijn ervaring is het vaak een combinatie van verschillende factoren waarbij een tekort aan voedingstoffen in combinatie met de stress die dit voor je lichaam oplevert de meest voorkomende oorzaken is.

Een proces dat hierin cruciaal is, is de kwaliteit van je eicellen en het vermogen van je lichaam om een bevruchte eicel te onderhouden en de zwangerschap die daarop volgt goed te kunnen volhouden. Hiervoor heeft je lichaam voedingstoffen en energie nodig want zonder deze twee aspecten kan je eicel zich niet goed ontwikkelen en heeft je lichaam gewoonweg niet de middelen om een zwangerschap in stand te houden.

Als je wilt weten wat je kunt doen om je eicelkwaliteit te verbeteren en zo je kans op een gezonde nieuwe zwangerschap te vergroten dan is mijn nieuwe programma ‘Verbeter Je Eicelkwaliteit’ een goed startpunt. In dit programma ontdek je wat je eicellen nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen, welke factoren een negatief effect hebben op de ontwikkeling van je eicellen en hoe je voeding, supplementen en andere leefstijlfactoren kunt inzetten om je kansen op een gezonde zwangerschap aanzienlijk te verbeteren.