Waarom zijn de meeste zonnebrandcrèmes slecht voor je?
Zonnebrandcrème is bedoeld als bescherming tegen de schadelijke straling van de zon, maar steeds meer komen er berichten en onderzoeken naar buiten dat er ook de nodige nadelen aan zonnebrandcrèmes hangen. Laten we kijken hoe dat precies in elkaar zit.

De schadelijke gevolgen van zonnebrandcrèmes
Veel mensen denken dat zonnebrandcrème beschermt tegen kanker, maar helaas bevatten veel commerciële zonnebrandcrèmes juist kankerverwekkende stoffen zoals benzeen, oxybenzone en octinoxate. Er zijn de laatste jaren verschillende terugroepacties geweest van zonnebrandcrèmes die deze kankerverwekkende stoffen bevatten. Ook is al jaren bekend dat deze stoffen ervoor zorgen dat hele delen koraal in de zee afsterven.
Een ander onderdeel van bezorgdheid zijn de nanodeeltjes in veel zonnebrandcrèmes. Deze zorgen ervoor dat de crème lekker smeerbaar is en geen witte waas achterlaat. Het probleem hiermee is echter dat deze deeltjes diep in je huid kunnen dringen waar ze schade aan je cellen kunnen veroorzaken. Als je cellen niet goed kunnen werken dan kan dit effect hebben op je gewicht, energie, humeur of andere belangrijke processen in je lichaam zoals je hormonen en vruchtbaarheid.
Naast nanodeeltjes bevatten zonnebrandcrèmes in spuitbussen ook drijfgassen die de crème door de lucht verspreidt. Dit lijkt heel praktisch, maar op deze manier kunnen de nanodeeltjes ook direct in je longen terecht komen. De drijfgassen zelf kunnen ook voor irritatie zorgen en hebben mogelijk schadelijke effecten. En het is ook nog eens slecht voor het milieu.
Tot slot bevatten veel zonnebrandcrèmes zogenaamde xeno-oestrogenen. Dit zijn chemische stoffen die lijken op je lichaamseigen oestrogeen maar vele malen sterker zijn. Hierdoor kan zowel bij mannen als bij vrouwen de hormoonbalans verstoord raken.
Veranderingen van toen tot nu
De zonnebrandcrème is rond 1940 voor het eerst geïntroduceerd op de markt en sindsdien steeds meer gepromoot. Onderstaande grafiek laat aan de ene kant de introductie van verschillende soorten zonnebrandcrème sinds 1935 zien, en aan de andere kant het aantal gevallen van huidkanker.
Je ziet dat de lijn van gevallen van huidkanker met name vanaf de jaren 80 flink toeneemt, een periode waarin we ook steeds meer zonnebrandcrème zijn gaan gebruiken. Trek hieruit je eigen conclusies, maar ik vind het vooral opmerkelijk.
Daarbij spelen er ook nog een aantal andere zaken mee ten aanzien van onze leefstijl die ervoor zorgen dat we nu veel minder goed tegen de zon kunnen en ook meer gevallen hebben van huidkanker.
Zo zitten we tegenwoordig veel binnen en dan gaan we tijdens de zomervakantie ineens, zonder enige voorbereiding, 3 weken liggen bakken op het strand. Het is niet gek dat je dan veel sneller en makkelijker verbrand. Een marathon loop je ook niet van de één op de andere dag. Daarvoor ga je trainen. Eerst korte stukjes en dat ga je steeds verder uitbouwen totdat je een marathon kan lopen. Met je huid is het niet anders. Ook deze moet zich voorbereiden op langere blootstelling en intensere UV stralen. Begin dus al met het voorbereiden van je huid tijdens de lente en bouw het rustig op door dagelijks je huid bloot te stellen aan de zon.
De laatste jaren zijn we ook steeds meer, vooral bewerkte, plantaardige oliën gaan eten. Denk aan zonnebloem- soja en maisolie. Deze oliën bevatten meer omega 6 vetzuren die erg gevoelig zijn voor oxidatie. Steeds vaker wordt de link gelegd dat deze oxidatie voor een snellere verbranding door de zon kan zorgen. Het vervangen van deze plantaardige oliën door verzadigde vetten kan je juist van binnenuit beter beschermen tegen zonnebrand omdat verzadigde vetten zoals roomboter en kokosolie stabieler zijn en minder snel oxideren.
Tips voor bescherming tegen de zon
Hoewel de zon veel gezondheidsvoordelen kent is verbranden sowieso geen goed idee. Dit zorgt daadwerkelijk voor cel schade dus een bepaalde vorm van bescherming is wel nodig tegen de zon.
De beste tip die ik je kan geven is om de blootstelling aan zonlicht geleidelijk op te bouwen. Idealiter doe je dit in het voorjaar, als de zon weer wat vaker te zien is. De UV straling is nog minder sterk en je kunt zo je huid langzaam laten wennen aan de steeds sterker wordende straling. Ook als de zon al wat krachtiger is kun je je huid trainen door korte periodes in de zon te zitten en je blootstelling langzaam op te bouwen. Probeer sowieso het midden van de dag, wanneer de straling het grootste is, niet te lang direct in de zon te zitten. Ga vooral in de ochtend, liefst direct als je wakker wordt, en in de avond, voor je naar bed gaat even de zon in om je biologische klok te kalibreren.
Ben je toch de hele dag buiten of ontkom je er niet aan om langer dan gewenst in de zon te zijn? Gebruik dan een natuurlijke zonnebrandcrème met een mineraal filter zoals zink oxide. En vermijd vooral de volgende stoffen: oxybenzone, octinoxate, homosalate, octisalate, octocrylene en avobenzone.
Er is zelfs een supplement dat je van binnenuit kan beschermen: astaxanthine. Dit is een krachtige antioxidant die van nature in bepaalde algen voorkomt. Het kan helpen je huid te beschermen tegen schade door UV-straling, maar beschermt je niet voldoende als je de hele dag onbeschermd gaat liggen bakken.
De zon en je vruchtbaarheid
Veilige blootstelling aan natuurlijk zonlicht, met onder andere de voorgenoemde tips, kan je helpen bij de regulatie van hormonen die betrokken zijn bij je vruchtbaarheid. Zonlicht kan namelijk de productie van hormonen zoals melatonine en serotonine beïnvloeden, die op hun beurt de hormoonbalans in het lichaam kunnen beïnvloeden en de vruchtbaarheid positief kunnen beïnvloeden. Bovendien is zonlicht een belangrijk bron van vitamine D. Bij vrouwen kan vitamine D bijvoorbeeld helpen bij de rijping van eicellen en de implantatie van een bevruchte eicel. Bij mannen kan vitamine D de spermakwaliteit en -motiliteit verbeteren.
Het is belangrijk op te merken dat de effecten van blootstelling aan de zon op de vruchtbaarheid complex zijn en afhankelijk kunnen zijn van verschillende factoren, waaronder de duur en intensiteit van de blootstelling, geografische locatie, seizoen, huidtype en individuele variaties. Wil je hier advies over? Neem dan contact met mij op. Ik kan je advies geven over hoeveel mate zonlicht goed voor je is, welke zonnebrandcrèmes je wel kunt gebruiken en hoe dit allemaal je vruchtbaarheid kunt beïnvloeden. Ik help je met concrete tips voor je leefstijl en voeding om uiteindelijk gezond en natuurlijk zwanger te worden.