Rode linzensoep
In de wintermaanden kies ik vooral voor (ver)warmende gerechten die me lekker warm houden en tegelijkertijd van voldoende energie (en dus voedingsstoffen) voorzien om goed de dag door te komen.

De rode linzensoep is op meerdere fronten verwarmend. Enerzijds omdat de soep warm is en anderzijds door de verschillende verwarmende kruiden en specerijen die je hiervoor gebruikt zoals gember, kardemom en zoete aardappel. Echt soulfood dus voor als je wel wat extra’s kunt gebruiken.
Zoete aardappel zit bomvol vitamine C dat nodig is voor de aanmaak van hormonen en het versterken van je immuunsysteem. De linzen zorgen voor voldoende eiwitten dus in de moeilijke periode van je menstruatiecyclus helpt dit je om aan te sterken.
Lekker als lichte avondmaaltijd of als lunch mee naar je werk.
Deze soep is in ca 20 minuten klaar en dit recept is voor ca 4 grote kommen.
Ingrediënten
1 ui
1 medium zoete aardappel (ca 300 gram)
2 a 3 teentjes knoflook
2,5 cm verse gember
3 kardemom peulen
1 theelepel kurkuma
140 gram rode linzen
750 ml bouillon
1-2 eetlepels rode currypasta*
Kokos- of rijstolie
Staafmixer
*Niet alle kinderen houden van pittig. Maak de soep zonder de currypasta en voed deze later aan je eigen kom soep toe of vervang door chilipoeder. Het geeft wel een lekkere smaak aan de soep, maar is niet per se noodzakelijk.
Bereiding
- Schil de ui en snij in grove stukken. Pel de knoflook en snij in plakjes. Schil de gember en rasp of snij in kleine stukjes. Schil de zoete aardappel en snij in grove stukken.
- Fruit in 2 eetlepels olie de ui in ca 5 minuten. Voeg de knoflook, gember, kurkuma en currypasta toe en bak nog kort mee.
- Voeg de zoete aardappel, rode linzen en kardemom peulen toe samen met de bouillon. Breng alles aan de kook en draai het vuur laag. Laat de soep ca. 20 minuten zachtjes koken totdat de zoete aardappel gaar en de linzen gaar zijn.
- Verwijder de kardemom peulen en pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg eventueel nog wat extra water of bouillon toe als de soep te dik is.
- Breng op smaak met peper en evt. zout als dit nodig is.
Tip:
Maak een dubbele hoeveelheid en vries per portie in. Zo heb je altijd een snelle en makkelijke lunch of avondmaaltijd op drukke dagen.
Lekker met een gemengde salade en eventueel wat volkoren of naanbrood erbij. Een lepel yoghurt en gebakken uitjes maken het helemaal af!