fbpx

Out of this world chocoladetaartje

Dit chocoladetaartje is een gezondere variant op de reguliere chocoladetaart, maar doet echt niet onder voor een chocoladetaart vol suiker, room en bloem. Eerlijk gezegd heb ik nog maar weinig chocoladetaarten gegeten die ook maar enigszins in de buurt komen van de rijke en volle romige chocoladesmaak van dit taartje. ⁠

Ik ben echt wel een “toetjes” mens en vooral chocola is wel echt een favoriet. Een dag zonder chocola is een dag niet geleefd toch? 
⁠⁠Het is geen supergezonde variant dus ook hier is het met mate, maar je zult merken dat een klein stukje ook echt wel genoeg is. 

De bodem van havermout, noten en pitten voorziet je van de nodige mineralen zoals magnesium, zink, calcium en B vitamines die zo hard nodig zijn om je hormonen in balans te houden. 
De vetten en eiwitten zorgen ervoor dat je snel genoeg hebt en niet, zoals bij een chocoladetaart vol suiker en “lege calorieën”, veel te veel van eet. 

Ook pure chocola is een goede bron van magnesium en bevat flavonoïden, een antioxidant die oa een positieve werking heeft op onze bloeddruk en bloedvaten. Antioxidanten beschermen onze cellen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen en helpen zo mee om het verouderingsproces tegen te gaan. 

Met dit recept maak je een taartje van ca 20 cm doorsnede. Genoeg voor 10 tot 12 personen. De bereiding kost je ca 30 minuten en de wachttijd is minimaal 3 uur. Je kunt dit taartje ook makkelijk een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren. 

Ingrediënten

Voor de bodem:
1/2 cup kokosrasp
1 1/4 cup amandelmeel*
1/4 cup fijne havermout (of kort in een keukenmachine fijnmalen)
snuf (zee)zout
2 eetlepels kokosolie
2 eetlepels Ahornsiroop of honing

* De amandelmeel en/of havermout kun je ook vervangen door zonnebloem- en/of pompoenpitten. Deze moet je dan wel eerst in een keukenmachine fijner malen. 

Voor de chocolade vulling:
250 ml kokosmelk
225 gram 70% chocolade
115 gram melkchocolade
1 theelepel vanille extract

Garnering*:

Geroosterde kokosrasp
Geroosterde geschaafde amandelen
Gehakte pistachenootjes
Zeezout flakes
Frambozen

* De garnering is optioneel, ook zonder is het taartje al heel lekker!

Bereiding

Voor de bodem:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Meng de kokosrasp, havermout en amandelmeel samen met het zout in een kom goed door elkaar.
  3. Smelt de kokosolie samen met de ahornsiroop of honing in een steelpannetje boven laag vuur en meng dit door het havermout mengsel totdat alles goed met elkaar gemengd is. 
  4. Bekleed een kleine taartvorm of brownievorm met bakpapier en doe hier het havermoutmengsel in. Druk dit stevig aan met je handen of gebruik de bolle kant van een natte lepel. Zorg dat de bodem goed stevig in elkaar is gedrukt anders valt deze straks uit elkaar. 
  5. Bak de bodem in ca 12 minuten goudbruin in de de voorverwarmde oven en laat goed afkoelen. 

Voor de vulling:

  1. Breek de chocolade in kleine stukjes en verwarm de kokosmelk in een pan en breng langzaam aan de kook. Wanneer de kokosmelk kookt zet je het vuur uit en voeg je de stukjes chocolade toe aan de kokosmelk. Laat dit 2 minuten staan en roer dan de koksmelk met de chocolade totdat deze volledig is gesmolten en je een dikke romige chocolade saus hebt. Roer tot slot het vanille-extract er doorheen. 
  2. Giet het chocolademengsel op de afgekoelde bodem en laat ten minste 3 uur opstijven in de koelkast. 
  3. Garneer de chocoladetaart eventueel met de geroosterde kokossnippers, amandelschaafsel, pistache, zoutflakes en of frambozen. 

Variatietips

  • Vervang de havermout door andere graansoorten zoals spelt of rogge.
  • Voeg 1 a 2 theelepels kaneel toe
  • Vervang de vanille door amandelextract
  • Voeg 1 zakje oplos espresso toe aan de gesmolten kokosolie voor een heerlijke koffiesmaak
  • Vervang de rozijnen door ander gedroogd fruit zoals cranberry’s, abrikozen, pruimen of dadels
  • Voeg, nadat de granola is afgekoeld, stukjes pure chocola toe

Extra behoefte aan chocola? Dan ben je met dit taartje voorzien!