fbpx

Minder ziek door voeding

Afgelopen week viel ik van mijn stoel van verbazing.

Het AD kopte met:

“Onderzoekers doen opmerkelijke ontdekking:
bepaalt voeding hoe ziek je wordt van corona?”

 

paranoten

Mijn eerste reactie?

“Duh, natuurlijk bepaalt voeding hoe ziek je wordt. Niet alleen van Corona, maar van alle virussen en zogenaamde welvaartsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker etc.”

Gelukkig ging het artikel verder dan alleen deze open deur. Het bleek namelijk dat deze onderzoekers erachter zijn gekomen dat mensen die ernstig ziek werden van corona (of zelfs overleden) een ernstig tekort aan 2 mineralen hadden: zink en selenium. Patiënten die deze tekorten niet hadden werden minder ziek en herstelden ook sneller en beter van corona.

Dat voeding een grote invloed heeft weten we. Tenminste we zeggen het te weten… Ik hoor het in ieder geval veel om me heen en waarschijnlijk ben jij hier inmiddels ook wel van overtuigd, maar toch gaat het hier wel heel vaak mis!

Veel vrouwen die ik spreek zijn van mening dat ze gezond eten, maar als we dit verder onderzoeken dan blijkt dat dat erg relatief is. Want wat is gezonde voeding? Ik ga uit van het helende vermogen van onze voeding.

Voeding kan echter ook verwoestend zijn en dat zie je terug in de grote gezondheidsissues die er nu zijn: Stijgende vruchtbaarheidsproblemen bij zowel mannen als vrouwen, meer dan 50% van de Nederlanders heeft te maken met (extreem) overgewicht en dat aantal stijgt alleen maar net zoals diabetes patiënten, hart- en vaat ziektes, kanker, alzheimer en hormonale klachten bij vrouwen. Dit is niet voor niks en heeft alles te maken met onze huidige leefstijl.

Helende voeding komt uit de natuur, verwoestende voeding uit de fabriek en helaas wordt er steeds meer van dit fabrieksvoedsel aangeboden. Minstens 80% van wat je in de supermarkt kunt kopen valt in de categorie verwoestende voeding.

Het zit hem dus vooral in weten welke voeding helend is en dit handig gebruiken. Daarom ben ik blij met dit soort onderzoeken. Ook al weet ik al jaren hoe krachtig voeding kan zijn, ieder onderzoek dat dat bewijst is weer een stap in de goede richting.

Zink en selenium
Dus wetenschappers hebben ontdekt dat zink en selenium een belangrijke rol spelen als het gaat om herstel van corona, maar voordat je nu naar de winkel rent om een potje supplementen te kopen wil ik je nog even wat vertellen…

Beide mineralen zijn namelijk in overvloed in voeding te vinden en met kleine aanpassingen kun je ervoor zorgen dat je niet snel een tekort hebt. Nu plantaardige diëten steeds populairder worden ontstaat er ook een steeds groter wordende groep mensen die een tekort hebben aan beide mineralen. Zink en selenium vind je namelijk vooral in dierlijke producten, maar geen zorg! Als je graag plantaardig wilt eten dan zijn er ook goede plantaardige bronnen (verderop vind je een lijstje met aanbevelingen).

Zink en selenium beschermen niet alleen tegen corona, maar ook tegen veel andere infectieziekten. Zink speelt onder andere een rol bij de groei en ontwikkeling, hersenfunctie, immuunsysteem, stofwisseling, wondheling, weefselvernieuwing, hartfunctie, schildklierfunctie, vruchtbaarheid, bloedstolling, darmbarrièrefunctie en zintuigfunctie (zien, ruiken, proeven).

Selenium is een belangrijke antioxidant en bindt en verwijdert zware metalen. Het is essentieel voor de werking van je schildklier en belangrijk voor de groei en het goed functioneren van hersenen, zenuwstelsel en immuunsysteem. Selenium beschermt tegen ouderdomsverschijnselen, houdt je spieren gezond, beschermt tegen kanker en ondersteunt hart en bloedvaten.

Zink en selenium zijn dus niet alleen belangrijk voor je afweer tegen virussen, maar spelen ook een cruciale rol in je hormoonhuishouding. Tekorten zorgen, naast een verminderde weerstand, onder andere voor schildklier problemen, verminderde vruchtbaarheid, vermoeidheid, depressie of huidaandoeninge

Bronnen van zink en selenium

Zink vind je vooral in:

 • Vlees zoals lever en rundvlees
 • Vis zoals makreel, sardientjes, krab, garnalen, mosselen en vooral oesters
 • Andere dierlijke producten zoals kaas en eieren
 • Plantaardige producten zoals lijnzaad, rauwe cacao, peulvruchten
 • Groenten zoals tomaten, spinazie of cantharellen, doperwten en tuinbonen

Selenium vind je vooral in:

 • Paranoten dus, maar ook andere noten zoals cashew, walnoot en macadamia
 • Pitten en zaden zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad en chiazaad
 • Pinda’s
 • Vis zoals tong, tonijn, sardines, haring, makreel, ansjovis, zalm, garnalen, krab, inktvis en oesters
 • Lever

De volgende producten bevatten zowel zink als selenium:

 • Paranoten
 • Zonnebloempitten
 • Pompoenpitten
 • Chiazaad,
 • Nori
 • Cashewnoten
 • Quorn
 • Sesampasta

Het mooie van de natuur is dat de samenstelling van de verschillende mineralen altijd in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. Dat vindt je in supplementen uit een potje meestal niet. Daarom heeft voeding altijd de voorkeur, eventueel aangevuld door supplementen.

Tijdens het Fix je hormonen programma leer je meer van dit soort handige “hacks” en ontdek je niet alleen welke invloed voeding nog meer heeft op je (hormoon)gezondheid, maar ook welke andere dingen hierin cruciaal zijn. 

Meer informatie over het Fix je hormonen programma vind je hier.