fbpx

Marsepein bonbons

Sinterklaas is weer in het land en dat betekend dat de supermarkten uitpuilen van pepernoten, schuimpjes, chocoladeletters en marsepein. Als kind was ik al dol op marsepein, je weet wel die echte die je bij de bakker haalt, maar het ging me steeds meer tegenstaan. 

 

Marsepein

Waarschijnlijk komt dat omdat het wel érg zoet is. Het viel me ook op dat de marsepein in de supermarkt steeds smakelozer werd en lang niet meer leek op de marsepein die ik als kind zo lekker vond. Dat was voor mij aanleiding om me eens wat meer te verdiepen in marsepein en ik kwam erachter dat het super simpel is om zelf te maken. 

Na een aantal pogingen heb ik een heerlijk en makkelijk recept gevonden dat niet alleen een stuk gezonder is dan de marsepein uit de winkel of bij de bakker, maar ook nog eens veel lekkerder. Ben je dus op zoek naar een lekkere snack voor Sinterklaasavond, of gewoon voor tussendoor? Probeer dan eens deze marsepein bonbons. 

Marsepein wordt normaal gemaakt van 50% amandelen en 50% suiker. Op taarten en in winkels zie je vaak eerdere een verhouding van 20-30% amandelen en 70-80% suiker. Amandelen zijn een stuk duurder dan suiker dus om het zo goedkoop mogelijk te maken gebruiken fabrikanten meer suiker. De smaak wordt dan kunstmatig toegevoegd door amandelaroma te gebruiken.

Recept voor marsepein

Dit recept is helemaal natuurlijk en bevat in plaats van suiker honing (of ahornsiroop als je de marsepein vegan wilt maken).  

Ingrediënten:

  • 250 gram amandelen zonder schilletje
  • 4 eetlepels honing of ahornsiroop
  • Klein beetje water (indien nodig)

In plaats van water kun je ook 1 a 2 eetlepels citroensap gebruiken voor een twist. 

 

Bereiding:

Maal de amandelen fijn in je keukenmachine. Voeg vervolgens de honing of ahornsiroop toe en als het nodig is een klein beetje water.

Haal het amandelmengsel uit de keukenmachine en maak er een bal van. Leg minimaal 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Recept voor chocoladebonbons

Je kunt natuurlijk balletjes draaien van het marsepein deeg en deze eventueel met wat rauwe cacaopoeder bestuiven, maar je kunt ook echte bonbons maken. 

Ingrediënten:

  • Marsepein (zie recept hierboven)
  • 100 gram pure chocola van minimaal 70%
  • Geroosterde amandelen, pistache of walnoten als decoratie*

Bereiding:

Draai balletjes van het marsepein of vorm een dikke plak van 2 cm dik en snij hier blokjes uit. 

Smelt de chocola au bain marie (in een kommetje boven een pannetje met kokend water) en schep de balletjes of blokjes marsepein door de gesmolten chocola. Laat het overtollige chocola afdruipen en leg de bonbons op een bordje met bakpapier. 

Leg op iedere bonbon een amandel, wat pistachenootjes of een halve walnoot ter decoratie en zet de bonbons in de koelkast zodat de chocola weer hard kan worden. 

* Je kunt de bonbons ook versieren met gevriesdroogde frambozen, gojibessen of geraspte kokos.