fbpx

Kan ik zwanger worden als ik last heb van endometriose?

Endometriose is een aandoening waarbij het weefsel, endometrium, dat normaal gezien alleen in de baarmoeder voorkomt, zich ook buiten de baarmoeder bevindt. Dit weefsel gedraagt zich vergelijkbaar met het baarmoederslijmvlies aan de binnenkant onder invloed van oestrogeen. Het kan leiden tot pijnlijke menstruatie, chronische bekkenpijn, pijn tijdens seks en ook vruchtbaarheidsproblemen. Bij endometriose kunnen er ook cysten in de eierstokken ontstaan die gevuld zijn met bloed. Deze cysten worden endometriomen genoemd en kunnen ook de vruchtbaarheid beïnvloeden. Kan je hiermee zwanger worden? Laten we dit grondig onderzoeken.

13

De invloed van endometriose op de vruchtbaarheid

Endometriose kan de vruchtbaarheid dus aanzienlijk beïnvloeden, ook afhankelijk waar het weefsel zich buiten de baarmoeder manifesteert en in welke mate. Endometriose kan de kwaliteit van je eicellen beïnvloeden en je eileiders blokkeren waardoor een eicel niet naar de baarmoeder kan komen. Ook kan endometriose het sperma beïnvloeden waardoor de kans op bevruchting minder is. 

Endometriose kan ook leiden tot ontstekingen in je bekkenregio. Dit kan de implementatie van de eicel beïnvloeden en de ontsteking zorgt voor een verhoogde reactie van je immuunsysteem waarvan ook bekend is dat het de vruchtbaarheid kan verminderen. Eventuele littekens die ontstaan bij endometriose kunnen ook de vruchtbaarheid verminderen.

Nu lijkt het of je kans op een natuurlijke zwangerschap nihil zijn als je last hebt van endometriose, maar niet alle vrouwen met endometriose hebben problemen met het zwanger worden. Er zijn ook verschillende dingen die je kunt doen om endometriose te verminderen of zelfs te laten verdwijnen en zo je vruchtbaarheid te vergroten. 

Oplossingen om je vruchtbaarheid te vergroten bij endometriose

Graag deel ik met je een paar oplossingen en adviezen die je toe kunt passen op je leven om je vruchtbaarheid te vergroten als je last hebt van endometriose.

Herstellen hormoonbalans

Bij vrouwen met endometriose zie je vaak dat er een hormonale disbalans is, met name een teveel aan oestrogeen. Dit wordt vaak oestrogeendominantie genoemd en dit draagt niet alleen bij aan endometriose, maar zorgt er ook voor dat de innesteling in de tweede helft van je cyclus moeizamer gaat. Het herstellen van je hormoonbalans en het reguleren van oestrogeen zijn dus een belangrijke stap om je kinderwens te vervullen als je last hebt van endometriose.

Voeding

Om je hormoonbalans te kunnen reguleren is voeding een van de belangrijkste factoren. Via onze voeding en huidige leefomgeving krijgen we namelijk veel xeno-oestrogenen binnen. In voeding wordt dit vaak door kunstmest en pesticiden veroorzaakt. Xeno- oestrogenen zijn chemische, op oestrogeen lijkende stoffen, met een veel sterkere oestrogeenwerking. Het verminderen van voeding waar dit inzit, door bijvoorbeeld meer biologisch te eten, kan de inname van deze xeno-oestrogenen verminderen. De meeste pesticiden bevinden zich op groenten, fruit en granen dus ook het beperken van dit soort voeding kan helpen. 

Een andere manier om voeding in te zetten is te kiezen voor voeding die ontstekingsremmend werkt zoals natuurlijke, onbewerkte voeding en het vermijden van bewerkte voeding, met name plantaardige olie zoals zonnebloem, soja, mais en koolzaadolie. Dit soort voeding werkt namelijk vooral ontstekingsbevorderend. 

Bewegen

Regelmatig bewegen kan de doorbloeding en het functioneren van je baarmoeder en bekkengebied verbeteren. Endometriose kan leiden tot littekenweefsel, verklevingen en ontstekingen in het bekkengebied, wat de doorbloeding kan belemmeren en pijn kan veroorzaken. Een verminderde doorbloeding kan ook de kwaliteit van je eicellen verminderen waardoor de kans op bevruchting afneemt. Door de doorbloeding te verbeteren van je bekkengebied kun je niet alleen de pijn verminderen, maar ook je kans op een zwangerschap vergroten. Kies voor een manier van bewegen die je leuk vindt zodat je het ook makkelijker volhoudt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor elke dag een rondje lopen, of door 3 keer in de week aan krachttraining te doen. Wat het ook is, bewegen helpt.

Andere manieren

Ook andere zaken zoals voldoende slaap, stressmanagement en bijvoorbeeld gerichte inzet van supplementen kunnen heilzaam zijn en helpen om je endometriose onder controle te krijgen en zo je kans op een zwangerschap te vergroten. Dit is per persoon anders en het is dus belangrijk om je hierin te laten adviseren door iemand die naar het hele plaatje kijkt en niet alleen naar de endometriose zelf. Dat is namelijk een symptoom en niet de oorzaak. Alleen als je de oorzaak wegneemt zullen je klachten ook afnemen. 

Laat je adviseren als je last hebt van endometriose

De belangrijkste tip die ik voor je heb als je last hebt van endometriose, is het raadplegen van professionele hulp. Zeker als je op korte termijn zwanger wilt worden. Endometriose is een complexe aandoening en kan variëren in ernst en symptomen, maar je kunt desalniettemin er wel mee zwanger worden.

Als je een nauwkeurige diagnose en een behandelplan op maat nodig hebt, kan ik je daarmee helpen. Als vruchtbaarheidsspecialist, kan ik samen met jou kijken naar welke leefstijl veranderingen plaats moeten vinden om je lichaam gezond te krijgen, zodat je op een natuurlijke manier zwanger kunt worden. Om te beginnen kun je een vruchtbaarheidscheck inplannen. Na deze korte kennismakingscall weet je precies hoe je ervoor staat en wat je kunt doen om je klachten te verminderen. Dan kun je kiezen om het natuurlijk zwanger traject te volgen. Een gestructureerd traject op maat met essentiële educatie over de vruchtbaarheidscyclus, de beste timing voor geslachtsgemeenschap en gezonde levensstijlkeuzes die de vruchtbaarheid kunnen bevorderen.