Hoe krijg ik mijn cyclus weer regelmatig?
De menstruatiecyclus is een essentieel onderdeel van het vrouwelijk voortplantingssysteem. Het is een complex samenspel van hormonen en fysiologische processen die zich maandelijks herhalen. Hoewel een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen als norm wordt beschouwd, ervaren veel vrouwen variaties in de duur en regelmaat van hun menstruatiecyclus. Een onregelmatige cyclus kan niet alleen erg onhandig en frustrerend zijn, het zorgt vaak ook voor vruchtbaarheidsproblemen. Lees verder voor wat tips en adviezen om je cyclus weer regelmatig te krijgen.

Wat is een gezonde en regelmatige cyclus?
Wat we als een normale menstruatiecyclus beschouwen is een cyclus tussen de 21 en 35 dagen in zijn totaliteit. Je bloeding van de menstruatie duurt ongeveer 4 tot 7 dagen, en er is sprake van een helderrode bloeding die niet al te hevig is of grote stolsels bevat. Heb je een mildere of juist zwaardere bloeding? Dan kan er sprake zijn van een verstoorde hormoonhuishouding. Tussen de 12e en 15e dag van je cyclus vindt de ovulatie plaats, en de tweede helft van je cyclus duurt minimaal 10 en maximaal 16 dagen.
Een onregelmatige menstruatiecyclus kan verschillende oorzaken hebben. Hormonale disbalans is een veelvoorkomende factor. Hormonen zoals oestrogeen en progesteron reguleren de menstruatiecyclus en elke verstoring in hun niveaus kan de cyclus beïnvloeden. Stress, nutriënt arme voeding, een ongezonde levensstijl, plotse gewichtsveranderingen en intensieve lichamelijke activiteit kunnen ook invloed hebben op de hormoonbalans en bijdragen aan een onregelmatige cyclus. Steeds vaker zien we ook problemen door PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom), endometriose of een verminderde schildklierwerking.
Als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, kun je dat vaak fysiek en emotioneel aanvoelen. Fysiek kan het leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn en een verhoogde gevoeligheid van de borsten. Bovendien kan het een uitdaging vormen voor vrouwen die zwanger willen worden, omdat het moeilijk kan zijn om het optimale tijdstip van de eisprong te voorspellen. Emotioneel kan een onregelmatige cyclus leiden tot stemmingswisselingen, angstgevoelens en frustratie. Het kan het dagelijks leven van vrouwen beïnvloeden en hun kwaliteit van leven verminderen. Wees echter niet ontmoedigd! Het goede nieuws is dat je er iets aan kunt doen. Met een paar levensstijl veranderingen kom je al een heel eind.
Wat je kunt doen om je cyclus regelmatiger te krijgen
Om een verandering te brengen in je cyclus is inzicht key. Weten hoe jouw cyclus werkt is het absolute beginpunt. Geen enkele vrouw is hetzelfde en dus is ook geen enkele cyclus hetzelfde. Jij moet weten hoe jouw cyclus werkt zodat je ook weet wat voor jou werkt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is je ovulatie de showstopper van je cyclus. Zonder ovulatie is er geen kans op een zwangerschap, is een eventuele bloeding geen echte menstruatie en produceert je lijf ook geen progesteron. Belangrijke dus om na te gaan of en wanneer je ovuleert, maar ook hoe lang en zwaar je menstruatie is, hoe lang je luteale fase duurt en hoe lang je cyclus an sich is.
Een effectieve methode om meer inzicht te krijgen in je cyclus is de Fertility Awareness Methode (FAM). Dit is een hormoonvrije en effectieve methode om je vruchtbare dagen te bepalen en inzicht te krijgen in je cyclus. Belangrijke onderdelen van deze methode zijn het dagelijks bijhouden van je basale lichaamstemperatuur, baarmoederslijm en stand van je baarmoeder. Hierdoor kun je ook signalen opvangen van eventuele hormonale disbalans of andere oorzaken van een onregelmatige cyclus.
Zoals ik al aangaf is je ovulatie eigenlijk de grootste bepalende factor van je cyclus. Inzetten op een gezonde ovulatie is dus belangrijk. Aangezien een vrouwenlichaam erg gevoelig is voor stress in de breedste zin van het woord, is het belangrijk om alle stressoren zo veel mogelijk in bedwang te houden. Hoewel je niet alles kunt beïnvloeden, kun je wel bepaalde keuzes maken.
Dingen die tegenwoordig erg hip zijn, zijn helaas niet altijd goed voor onze hormoonbalans. Denk aan intermittent vasten (waarmee je je lichaam het signaal afgeeft dat er veel minder voedsel voorhanden is, een reden om je stressysteem te activeren). Of wat dacht je van ijsbaden, koolhydraatarme diëten, slecht slapen, te veel werkstress, lange cardiosessies in de sportschool of juist te weinig bewegen, chemicaliën in je voeding, cosmetica en schoonmaakproducten, of simpelweg een voedingsstoffentekort door een onvolwaardige voeding. Het zijn allemaal signalen die ervoor zorgen dat je lichaam stress ervaart. Probeer dus waar het kan om andere keuzes te maken.
De volgende keuzes en leefstijlaanpassingen kunnen je helpen om je cyclus weer regelmatig te krijgen:
- Drink geen koffie op je nuchtere maag, maar eet eerst wat.
- Zorg ervoor dat je maaltijden altijd uit een combinatie van gezonde vetten, voldoende eiwitten en makkelijk verteerbare koolhydraten bestaan. Een gebalanceerd dieet is een van de belangrijkste dingen voor je welzijn en algehele gezondheid.
- Zeg vaker nee en bewaak je eigen grenzen beter om zo stress te voorkomen. Het beoefenen van stressverlichtingstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen kan je ook helpen om meer tot rust te komen.
- Kies voor natuurlijke cosmetica en schoonmaakmiddelen. Door te kiezen voor producten die vrij zijn van schadelijke chemicaliën bevorder je bovendien ook je huid en je ecologische voetafdruk in de wereld.
- Gun jezelf een uurtje per dag niks doen of maak tijd vrij om iets te doen waar je erg veel plezier aan beleefd. Wanneer we tijd besteden aan activiteiten waar we plezier aan beleven, kunnen we ontspannen en opladen. Plezier stimuleert ook de vrijlating van endorfines en dopamine, neurotransmitters die gevoelens van geluk en tevredenheid bevorderen.
Conclusie
Een regelmatige menstruatiecyclus is belangrijk voor een gezonde vruchtbaarheid en ook je algehele gezondheid. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om je cyclus te reguleren. Volg de tips die ik met je heb gedeeld en zie zelf je voordeel. En wees geduldig met jezelf. Het is belangrijk om te realiseren dat het herstellen van je cyclus tijd kost en soms een ingewikkelde puzzel kan zijn. Maar beetje bij beetje kom je er wel.
Mocht je nog vragen hebben of persoonlijk advies willen ontvangen over je cyclus, dan kun je vrijblijvend een vruchtbaarheidscheck bij mij inplannen. Na deze korte kennismakingscall weet je precies hoe jij ervoor staat en wat je kunt doen om je cyclus te verbeteren en je kans op een zwangerschap te vergroten.