fbpx

Hoe kan ik de kwaliteit van mijn eicellen verbeteren?

Gezonde eicellen zijn essentieel als je zwanger wilt worden. Geen eicel betekend geen zwangerschap en als de kwaliteit van je eicellen niet optimaal is dan kan dit ook voor een vroegtijdige beëindiging van je zwangerschap zorgen. Dit wil je natuurlijk het liefst niet meemaken. Hoewel onze huidige leefomgeving en leefstijl een steeds grotere uitdaging vormt voor onze hormonen, vruchtbaarheid én de kwaliteit van je eicellen, kun je gelukkig wel veel doen om de kwaliteit zo optimaal mogelijk te maken. Lees verder en kijk waar in je leven je verbetering in kunt brengen.

11

Factoren die invloed hebben op de kwaliteit van eicellen

Een van de weinig dingen waar je wél invloed op hebt is je leeftijd, oftewel rond welke leeftijd je zwanger wilt worden. Helaas neemt de kwaliteit van je eicellen af naarmate je ouder wordt. Dit komt doordat je als vrouw geboren wordt met een beperkt aantal eicellen en deze eicellen verouderen net zoals je zelf ook ouder wordt. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het is om naar je leefstijl en omgeving te kijken ten aanzien van je vruchtbaarheid.

Leefstijl

Leefstijl verwijst naar de manier waarop een individu leeft en de keuzes die hij of zij maakt op het gebied van gezondheid, gedrag en welzijn. Wat daarbij een belangrijke factor is, zijn de basic dingen zoals dagelijks bewegen, gezonde voeding, stressmanagement en voldoende slapen. Dit lijkt misschien erg voor de hand liggend, maar je zal verbaasd zijn bij hoeveel vrouwen (en mannen) dit niet op orde is. In de 1 op 1 trajecten die ik met vrouwen heb zijn dit altijd wel de onderdelen die we als eerste aanpakken en optimaliseren. Vaak denken we dat we gezond bezig zijn, maar zorgen we onbewust voor een situatie waarin je lijf niet in optimale staat is voor een zwangerschap. Als vruchtbaarheidsspecialist kunnen we hier samen naar kijken en verandering in brengen.

Een vrouwen lichaam is enorm gevoelig voor stress in de breedste zin van het woord. Je hormoonhuishouding is, samen met je spijsvertering, het eerste systeem dat op een lager pitje wordt gezet zodra je lijf stress ervaart. Dit kan komen door te weinig slapen, piekeren, een tekort aan belangrijke voedingstoffen, te veel of juist te weinig bewegen, emotionele stress door bijvoorbeeld je relatie, omdat je je zorgen maakt of omdat je stress op het werk ervaart. Een beetje is niet erg, maar als je lichaam het gevoel heeft dat het moet overleven dan heeft dat direct impact op je vruchtbaarheid. 

Het is daarom belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welke ontspanningsmethoden het beste voor jou werken. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met mediteren of diepe ademhalingsoefeningen. Of spendeer meer tijd in de natuur: een wandeling maken in het park, naar het strand gaan of gewoon genieten van een rustige plek in de natuur kan een verfrissend effect hebben. Creatieve bezigheden zoals schilderen, tekenen, schrijven, knutselen of muziek maken kunnen ook een ontspannende uitlaatklep zijn. Ze bieden de mogelijkheid om de geest te ontspannen, emoties te uiten en in een flow-toestand te komen. Het vinden van een ontspanningsroutine die past bij jouw behoeften en voorkeuren kan helpen om regelmatig te ontspannen, een gezonde balans te behouden in het drukke leven en je vruchtbaarheid op pijl te houden.

Voeding

Je eicellen hebben ongeveer 3 tot 4 maanden nodig om te rijpen en tot ovulatie te komen. Alles in die periode is van invloed op de kwaliteit van je eicel die tot ovulatie komt. Je eicellen rijpen en ontwikkelen zich, net als andere cellen, onder invloed van onder andere voeding. Ze hebben een heel scala aan voedingstoffen nodig om gezond te zijn. Denk aan choline, foliumzuur, B vitamines, magnesium, ijzer, zink en gezonde vetten. Dit zijn essentiële voedingsmiddelen voor je eicellen. Vergeet ook niet om je voldoende te hydrateren voor het maken van gezonde eicellen. Drink voldoende water en elektrolyten om gehydrateerd te blijven, dit ondersteunt bovendien een goede doorbloeding en je algemene gezondheid.

Er is ook voeding dat de kwaliteit van je eicellen negatief kan beïnvloeden. Voor de hand liggend zijn alcohol en roken, maar ook cafeïne kan verstorende werken. Zeker als je hier gevoelig voor bent, dus beperk je inname hiervan. Een echte boosdoener zijn plantaardige oliën en dan met name de bewerkte variant die je vaak in supermarkt voeding tegenkomt. Vermijd deze zoveel mogelijk. Denk hierbij aan zonnebloemolie, maisolie, koolzaadolie, soja olie etc. Lees dus goed de etiketten en kies bij voorkeur voor olijfolie en kokosolie.

Omgevingsfactoren

Bepaalde omgevingsfactoren kunnen ook invloed hebben op de kwaliteit van je eicellen. Zo kunnen bijvoorbeeld blootstelling aan bepaalde chemicaliën zoals uit cosmetica, zonnebrandcrème, kunstmest, pesticiden, medicijnen, schoonmaakmiddelen, luchtvervuiling, verfdampen, etc de kwaliteit van je eicellen verminderen. Straling, en dan met name de EMF straling van je telefoon, laptop en andere bluetooth apparaten kunnen de invloed van je eicellen ook beïnvloeden. Het zoveel mogelijk vermijden van deze factoren kan dus bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van je eicellen.

Supplementen

Is de basis op orde dan kunnen supplementen nog wat extra ondersteuning bieden om de kwaliteit van je eicellen te verbeteren. Vrouwelijke eicellen zijn de grootste menselijk cellen en de enige cellen die met het blote oog zichtbaar zijn. Net als al je andere cellen hebben ook je eicellen voedingstoffen en energie nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Kijk met supplementen vooral naar de kwaliteit en biologische opneembaarheid want er is behoorlijk wat rotzooi te koop in de supplementen business. 

Hulp inschakelen

Ben je benieuwd welke supplementen jou extra kunnen ondersteunen? Of kom je er zelf niet uit en wil je graag persoonlijk advies ontvangen over hoe je je kans op een natuurlijke zwangerschap kunt vergroten? Dan kun je vrijblijvend een vruchtbaarheidscheck inplannen. Na deze korte kennismakingscall weet je precies hoe je ervoor staat en wat je kunt doen om je klachten te verminderen.

Als vruchtbaarheidsspecialist kan ik samen met jou kijken naar wat het beste bij jouw past. Ik zorg ervoor dat je een gestructureerde begeleiding op maar hebt waarbij je je ondersteunt voelt en empowered. Zo wordt je kans op zwanger worden groter en kun je eindelijk je kinderwens vervullen.