fbpx

Een trage schildklier of is er iets anders aan de hand?

Steeds vaker hoor ik vrouwen zeggen dat ze een trage schildklier hebben. Maar als ze bij de huisarts bloed laten prikken, dan komt er niet veel uit deze onderzoeken. Dit geldt overigens voor meer hormonale onderzoeken en dat is in mijn ogen niet heel gek. Als je kijkt naar schildklier-onderzoek wordt vaak niet naar de juiste parameters gekeken om een echt goed beeld te krijgen. Ook liggen de normwaardes zo ver uit elkaar, dat er bijna nooit iets zinvols uitkomt. Tenzij je echt ziek bent. Testen is op zich goed. Niets op tegen. Zeker om bijvoorbeeld een auto immuunziekte uit te sluiten is het testen essentieel. Maar veel vaker zie ik een ondervoede en gestreste schildklier langskomen bij de vrouwen die ik begeleid. Je schildklier werkt dan trager, maar dat doet ze met een reden. Gelukkig is er veel wat je hieraan kunt doen, waardoor bovendien ook je kans op een gezonde zwangerschap flink toeneemt.

In deze blog ga ik dieper in op de term ‘trage schildklier,’ wat het precies is, waar je het aan herkent, welke invloed het heeft op je vruchtbaarheid en hoe je je schildklier weer happy de peppy krijgt.

Blog cover

Rol en functie van je schildklier

Je schildklier is een vlindervormig orgaan aan de voorkant van je hals. Het heeft een belangrijke rol in alle metabole processen in je lichaam zoals: hartslag, bloeddruk, temperatuur, energiehuishouding, vetverbranding, spijsvertering en hormoonbalans. Je schildklier produceert namelijk het schildklierhormoon dat vervolgens door je lijf wordt gestuurd om deze metabole processen te reguleren. Bijvoorbeeld je temperatuur iets verhogen als het te laag is, of meer hormonen aanmaken afhankelijk van de fase van je cyclus.

Je schildklier kan te snel of te langzaam werken. Het meest voorkomende probleem is dat het te langzaam werkt. Hierbij is je leefstijl een belangrijke factor. Je schildklier vertraagt namelijk met een reden. Vaak is deze reden dat er stress is, waardoor het signaal wordt afgegeven dat je lichaam moet overleven. Je schildklier kan daarnaast ook vertragen als je ziek bent, te weinig voedingsstoffen binnen krijgt of als je zwanger bent.

Je schildklier is erg gevoelig voor bepaalde omgevingsfactoren zoals verschillende soorten stralingen (radio actief, EMF straling, wifi) en zware metalen (zoals amalgaanvullingen). Maar je schildklier kan ook gevoelig zijn voor bepaalde voeding en voedingspatronen. Als je te weinig eet kan je schilklier er traag van worden. En als je te veel natrium eet, dat bijvoorbeeld in keukenzout zit, ook. Bepaalde medicatie kan ook funest zijn voor je schildklier: betablokkers, antibiotica, pijnstillers, maagzuurremmers, cholesterolremmers. Alles wat je metabole processen onderdrukt kan een negatieve invloed hebben op je schildklier.

Waar herken je een trage schildklier aan?

Er zijn verschillende symptomen voor een trage schildklier. Ga eens na bij jezelf of je eén van deze symptomen herkent:

 • Vermoeidheid: vooral in de ochtend moe worden.
 • Gevoelig zijn voor kou: koude handen, koude voeten, koude neus.
 • Dunner wordende wenkbrauwen, vooral aan het einde.
 • Dunner en brozer haar en nagels of haaruitval.
 • Droge huid.
 • Spierkrampen, stijfheid, reuma-achtige klachten in je gewrichten.
 • Depressieve stemming en down voelen.
 • Trage hartslag.

Hoe beïnvloed de schildklier je vruchtbaarheid?

Je schildklier heeft een belangrijke rol in de aanmaak en regulering van je cyclus. Als je schildklier niet goed werkt heeft het direct invloed op je eicelkwaliteit, de lengte van je cyclus en de productie van oestrogeen en progesteron. Je schildklier zorgt er onder andere voor dat het follikelstimulerend hormoon wordt aangemaakt in de eerste helft van je cyclus, waardoor je eicellen gaan rijpen. Vlak voor je ovulatie wordt dan het lutheriserend hormoon (LH) en een beetje testosteron geproduceerd, waardoor je ovulatie plaatsvindt. Aan je eierstokken geeft je schildklier het signaal dat ze oestrogeen en progesteron moeten afgeven. Dit zorgt onder andere voor het dikker worden van de baarmoederwand en de instandhouding van de zwangerschap, als er een bevruchte eicel is. Als je schildklier niet goed haar werk kan doen worden al deze processen verstoord, vertraagd of vinden helemaal niet plaats. Dat kan voor allerlei vruchtbaarheidsproblemen zorgen zoals: een uitblijvende ovulatie, een vertraagde ovulatie of een zwangerschap die niet in stand kan worden gehouden.

De schildklier is niet alleen bij vrouwen belangrijk, maar ook bij mannen. Bij mannen zorgt de schildklier namelijk voor dezelfde metabole processen. Ook bij mannen worden LH en FSH aangemaakt onder invloed van de schildklier om vervolgens testosteron te produceren, dat weer nodig is voor de aanmaak van sperma. Dus niet alleen jouw schildklier moet goed werken, maar ook die van je partner.

Wat kun je doen?

Ik geef je graag een paar tips mee voor een gezonde schildklier:

 • Je schildklier houdt van rust, regelmaat en wil zich graag veilig voelen. Alles wat dat in de weg zit zorgt ervoor dat er problemen kunnen ontstaan. Belangrijk is dus om enige regelmaat en rust in je leven aan te brengen zoals: de tijden waarop je opstaat, de tijden waarop je naar bed gaat, wanneer je eet en wanneer je rust in een dag.
 • Je schildklier is gevoelig voor toxische stoffen, dus verlaag je toxische lading. Vermijd blootstelling aan chemicaliën zoals: pesticiden, cosmetica, plastics, zware metalen, kunstmatige toevoegingen in voeding zoals e-nummers, geur-, kleur en smaakstoffen.
 • Gebruik je nu medicijnen zoals cholesterolremmers, bètablokkers, maagzuurremmers, pijnstillers, antibiotica? Realiseer je dan, dat dit een negatief effect heeft op je schildklier. Ga in overleg met je arts hierover als er een medische noodzaak is voor dit medicijngebruik. Vermijd medicatie die je niet nodig hebt! En kijk hoe je meer natuurlijke middelen in kunt zetten.
 • Beperk je blootstelling aan straling. Tegenwoordig is het lastig omdat er overal 5G masten zijn. Maar beperk de tijd op je telefoon of laptop als dat kan. Ik adviseer je ook om te ontladen door aardingsmatten te gebruiken.
 • Zorg dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt zodat je schildklier ook gewoon haar werk kan doen zoals: selenium, jodium, vitamine A, magnesium, eiwitten, gezonde vetten en goed verteerbare koolhydraten. Beperk kunstmatige voeding met e-nummers of dat uit een fabriek komt. En bereid vooral zelf je maaltijden met verse ingrediënten. In sommige gevallen is het heel verstandig om ook gluten en bepaalde zuivel te vermijden.

Conclusie

Heb je, of denk je dat je een trage schildklier hebt? Kijk dan eerst eens naar je voeding en leefstijl voordat je berust in het feit dat je een trage schildklier hebt en wellicht medicijnen gaat gebruiken hiervoor. In verreweg de meeste gevallen is er geen medisch probleem, maar een leefstijlprobleem.

Weet je niet waar te beginnen? Heb je behoefte aan extra hulp en ondersteuning? Of heb je een andere vraag die je graag beantwoord wilt hebben? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.