De zon is goed voor je! Laat je niet afschrikken
De zon kan zowel voordelen als nadelen hebben voor je gezondheid, afhankelijk van de mate van blootstelling en de voorzorgsmaatregelen die je neemt. Toch wordt de laatste tijd de zon steeds meer als kwaad gezien. Dat is in mijn ogen niet terecht. De zon is juist enorm belangrijk voor ons voortbestaan, de natuur en ook onze planeet. Bovendien kan zonlicht ook je vruchtbaarheid bevorderen.

Wat is zonlicht eigenlijk precies?
Stel je eens voor hoe de wereld er zonder zon uit zou zien. De aarde zou een koude klomp zijn waar geen leven mogelijk is. De menselijke evolutie is een paar miljoen jaar geleden gestart en ongeveer 200.000 jaar geleden zijn de homo sapiens ontstaan. Sinds die dag leven en floreren we met de zon. De zon is energie en heeft onze aarde bewoonbaar gemaakt, zorgt ervoor dat er dieren rondlopen en gewassen groeien. Zelfs in de vorige eeuw maakte men zich niet zo druk om de zon als vandaag de dag dus het is in mijn ogen onterecht dat we nu zo bang worden gemaakt voor de zon.
Zonlicht bevat een compleet spectrum aan lichtfrequenties. Deze lichtfrequenties hebben verschillende functies voor je gezondheid. Ze bevatten allemaal andere energie en informatie voor je cellen.
De bekendste lichtfrequentie is de frequentie waar je waarschijnlijk niet eens bij stilstaat: het zichtbaar licht. Oftewel het licht dat je daadwerkelijk met je ogen kunt zien.
Het zonlicht bevat verschillende kleuren, variërend van rood tot violet. Elke kleur heeft een andere golflengte en energieniveau. Het zorgt ervoor dat je dingen daadwerkelijk kunt zien, maar regelt ook je interne biologische klokken waaronder je slaap- en waakritme, maar bijvoorbeeld ook je hormoonbalans.
Waar op dit moment zoveel om te doen is, is het ultraviolette licht. Hieronder vallen de UVA, UVB en UVC stralingen:
- UVA-straling heeft een langere golflengte en dringt dieper door in je huid. Het is het hele jaar door aanwezig, zelfs op bewolkte dagen, en kan door glas heen dringen.
- UVB-straling heeft een kortere golflengte en dringt minder diep door in je huid. Het is het sterkst tijdens de zomermaanden en kan worden geblokkeerd door glas.
- UVC-Straling komt bijna niet voor op het aardoppervlak.
Verder bevat het zonlicht ook nog infrarood licht. Deze frequentie geeft onder andere warmte af, maar heeft ook gezondheidsvoordelen zoals het bevorderen van je bloedsomloop en het verminderen van spierspanning.
Voordelen van de zon op je gezondheid en vruchtbaarheid
Naast het bevorderen van je bloedsomloop, het verminderen van spierspanning en het helpen met je hormoonbalans heeft zonlicht ook de volgende voordelen.
Vitamine D
Je huid, maar vooral ook je ogen hebben receptoren die reageren op zonlicht. Als je wordt blootgesteld aan de zon, activeert dit het proces van vitamine D-productie in je lichaam. Vitamine D speelt een essentiële rol bij de opname van calcium, de gezondheid van je botten en het versterken van je immuunsysteem. Ook speelt vitamine D een rol bij je hormoonregulatie en kan de gezondheid van je voortplantingsorganen, zoals je baarmoeder en eierstokken, bevorderen. Bij vrouwen kan vitamine D bijvoorbeeld helpen bij de rijping van eicellen en de implantatie van een bevruchte eicel. Bij mannen kan vitamine D de spermakwaliteit en -motiliteit verbeteren.
Circadiaanse ritme
Zonlicht zorgt voor het kalibreren van je interne biologische klokken. Zo zorgt het er onder andere voor dat je 24 uurs ritme goed verloopt. Dit wordt ook wel je circadiaanse ritme genoemd. Met name je slaap en waakritme wordt door de zon beïnvloedt. Blootstelling aan helder daglicht, vooral in de ochtend, helpt je circadiaanse ritme te synchroniseren en bevordert een gezond slaappatroon. In de avond zorgt de afnemende zon voor een verhoging van je melatonine productie waardoor je slaperig wordt. Een goed slaappatroon zorgt ervoor dat je lichaam ontspannen is en dit bevorderd met name ook je vruchtbaarheid.
Tegenwoordig zitten we een groot deel van de dag binnen en aan een beeldscherm gekluisterd en dit verstoort je circadiaanse ritme. Het blauwe licht van je beeldscherm (of telefoon) geeft namelijk een signaal af aan je hersenen dat het midden op de dag is. Je lichaam maakt daardoor minder melatonine aan en dat verstoort weer je slaap. Doordat je gedurende de dag niet wordt blootgesteld aan de veranderende stand van de zon weet je biologische klok dus ook niet hoe laat het is en dat verstoord verschillende processen waaronder je slaap. Hier moet je goed op letten als je zwanger wilt worden. Een balans tussen binnen zitten, buiten een rondje lopen, en de hoeveelheid blauw licht waar je aan blootgesteld wordt, zijn puntjes om goed bij stil te staan als je je vruchtbaarheid wilt bevorderen.
Stemming
Zonlicht heeft een positief effect op je stemming en humeur. Het stimuleert de productie van serotonine, een stofje dat je een goed gevoel geeft. Grote kans dat je tegen het einde van de winter, of zelfs eerder, de welbekende winterdip te pakken hebt. Hoe fijn en heilzaam is het dan als in het voorjaar de eerste zonnestralen weer tevoorschijn komen? Door jezelf voldoende aan natuurlijk (zon)licht bloot te stellen kun je depressieve gevoelens verminderen en je algehele humeur verbeteren. Dit is niet alleen gunstig voor je algemene gezondheid, maar is ook zeer belangrijk als je de kans op conceptie wilt vergroten.
Immuunsysteem
Zonlicht ondersteunt je immuunsysteem waardoor je beter bestand bent tegen infecties. Te weinig zonlicht resulteert vaak in een verminderde weerstand en vaker ziek zijn. Als je een baby wilt creëren wil je natuurlijk zo gezond mogelijk zijn en zonlicht helpt je daarbij.
Veilig zonnen
Zonlicht is belangrijk voor ons en het kan je vruchtbaarheid bevorderen. Maar laat ik voorop stellen dat verbranden door de zon inderdaad schadelijk is voor je cellen. Het is dus wel belangrijk om verantwoord met de zon om te gaan.
Ik geef je graag een paar tips mee om je te beschermen tegen zonlicht, vooral als je lang(er) in de zon gaat zitten. Begin, zodra de zon zich in het voorjaar weer vaker laat zien, met jezelf regelmatig bloot te stellen aan de zon. Hierdoor bereid je je huid voor en activeer je je interne zonbescherming.
Geniet vooral van de ochtend en avondzon. Overdag kun je jezelf op zonnige dagen het beste beschermen met een parasol, een hoed of door gewoonweg in de schaduw te zitten, vooral rond de middag, als de zon het felst schijnt.
Heb je weinig beschutting? Gebruik dan een natuurlijke zonnebrandcrème. Kijk goed naar de ingrediënten van je zonnebrandcrème. Het beste is een natuurlijke crème met een mineraal filter zoals zink oxide. Vermijd vooral de volgende stoffen in je zonnebrandcrème: oxybenzone, octinoxate, homosalate, octisalate, octocrylene en avobenzone. Dit zijn kankerverwekkende stoffen die je liever niet op je huid wilt smeren.
Heb je meer advies nodig over de zon, zonnebrandcrèmes en je gezondheid? En hoe je de zon kan gebruiken om natuurlijk zwanger te worden? Stuur me dan een berichtje. Ik kan je persoonlijk begeleiden. Als je met mij een traject volgt kijken we bovendien naar je voeding en je leefstijl. The whole package!