fbpx

De lekkerste granola maak je zelf

Heerlijke knapperige granola vol met gezonde voedingstoffen die je lijf echt voeden in plaats van vullen en die niet bol staat van suiker en kunstmatige toevoegingen. Helemaal zelf samen te stellen voor een fractie van de prijs van een supermarktvariant. 

Afhankelijk van je voorkeur kun je deze granola helemaal zelf aanpassen. De ingredienten lijst lijkt lang, maar ook met iets minder variatie is de granola nog altijd erg lekker!

Kies voor verschillende noten, zaden en pitten aangezien deze je helpen om je bloedsuiker stabiel te houden. Ook ondersteunen ze je hormoonhuishouding en zijn ze een goede bron van mineralen zoals magnesium. 

Met dit recept maak je ca 2 grote potten granola en is tot 4 weken houdbaar. De bereidingstijd is ca 20 minuten. 

Ingrediënten

200 gram havermout (ik gebruik een combinatie van grove en fijne havermout)
150 gram noten* 
100 gram zonnebloempitten en pompoenpitten 
25 gram rauwe quinoa
75 gram rauwe boekweit
3 a 4 eetlepels gepofte rijst
2 a 3 eetlepels kokossnippers of -rasp
2 flinke eetlepels kokosolie
80 tot 100 gram honing (afhankelijk van hoe zoet je het wilt)
1/2 theelepel vanille extract
een flinke handvol rozijnen

*(harde noten zoals hazelnoten, cashewnoten, paranoten, macadamia, pistache en amandelen werken het beste omdat deze minder snel verbranden)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en smelt de kokosolie en roer hier de honing en vanille extract door. 
  2. Snij de noten grof
  3. Meng alle ingrediënten behalve de rozijnen door elkaar en zorg dat alles goed bedekt is met het kokosolie mengsel. 
  4. Stort alles op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 10 minuten in de voorverwarmde oven. Hussel alles door elkaar en rooster nog eens 5 minuten. Herhaal dit totdat de granola overal mooi goudbruin is van kleur. Let in de laatste minuten goed op want het kan dan ineens heel snel gaan en het zou zonde zijn als je granola verbrand. 
  5. Laat volledig afkoelen en meng dan de rozijnen door de granola. Bewaar in een luchtdichte doos of glazen (weck)pot. 

Variatietips

  • Vervang de havermout door andere graansoorten zoals spelt of rogge.
  • Voeg 1 a 2 theelepels kaneel toe
  • Vervang de vanille door amandelextract
  • Voeg 1 zakje oplos espresso toe aan de gesmolten kokosolie voor een heerlijke koffiesmaak
  • Vervang de rozijnen door ander gedroogd fruit zoals cranberry’s, abrikozen, pruimen of dadels
  • Voeg, nadat de granola is afgekoeld, stukjes pure chocola toe

Enjoy!