fbpx

3 adviezen die ik had willen krijgen voor ik zwanger werd

Als je zwanger wilt worden, wil je natuurlijk jouw lichaam in de best mogelijke staat brengen om die zwangerschap goed te kunnen volbrengen zodat uiteindelijk jouw toekomstige baby gezond en wel ter wereld komt. Er zijn een aantal standaard adviezen die altijd worden gegeven door artsen zoals: slik je foliumzuur, geen alcohol drinken, niet roken. Maar er zijn 3 andere adviezen die ik had willen weten voordat ik zwanger werd. Deze deel ik graag met je.

Vrouw alleen800x1000

Ontpillen na het nemen van hormonale anticonceptie

Onderzoek van het Radboud UMC heeft aangetoond dat vrouwen die binnen drie maanden zwanger worden nadat ze zijn gestopt met hormonale anticonceptie, een verhoogde kans hebben op complicaties tijdens de zwangerschap, met name op het gebied van zwangerschapsvergiftiging of vroeg geboortes. Door het gebruiken van hormonale anticonceptie wordt namelijk je eigen cyclus stilgelegd. Dat betekent dat er dus geen ovulatie plaatsvindt. De eicellen die jij in je eierstokken in voorraad hebt, worden in een soort van slaaptoestand gebracht. Juist die ovulatie, die rijping van de eicel, is natuurlijk belangrijk voor een zwangerschap.

Een eicel heeft ongeveer drie tot vier maanden nodig om te rijpen en uiteindelijk tot ovulatie te komen. Alles wat je in die drie tot vier maanden doet, heeft invloed op de kwaliteit van die eicel, de aanmaak van progesteron en uiteindelijk ook op je zwangerschap. Hierdoor adviseer ik om minstens drie maanden, maar het liefst zes maanden, jezelf de tijd te geven om te ontpillen en bij te komen van de effecten van de pil.

Wat er ook mee speelt op het moment dat je de pil of andere hormonale anticonceptie hebt gebruikt, is dat je lichaam extra voedingsstoffen nodig heeft om het te kunnen verwerken. Een aantal van die voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde zwangerschap. Denk met name aan foliumzuur, bepaalde b-vitamines, zink en magnesium. Op het moment dat jij de pil slikt, verbruikt je lichaam meer van die voedingsstoffen en is de kans groter dat je er een tekort aan hebt. Dat kan de kans op een gezonde zwangerschap negatief beïnvloeden.

Een ander issue met de pil is dat het je darm gezondheid aantast, met name de samenstelling van je microbioom. Hierdoor kan er een leaky gut ontstaat, waarbij bepaalde stoffen vanuit je darmen in je bloedbaan terecht komen en je immuunsysteem getriggerd wordt, samen met laaggradige ontstekingen. Dit zorgt ervoor dat je minder vruchtbaar bent. Daarbij is het zo dat onderzoek heeft uitgewezen dat 70% van onverklaarbare onvruchtbaarheid voortkomt uit een verstoorde microbioom in je darmen. Je lever en je darmen zijn dus erg belangrijk als het gaat om je hormonale disbalans en je vruchtbaarheid.

Op het moment dat jouw darmen en je lever niet goed werken, kan er ook oestrogeen dominantie ontstaan. Dat is een situatie waarin je verbruikte oestrogeen, wat je iedere maand weer aanmaakt, blijft rond circuleren in je lijf. En een verhoogd oestrogeen gehalte kan ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar bent en meer moeite hebt om zwanger te worden.

Neem folaat, geen foliumzuur

Folaat en foliumzuur zijn verschillende vormen van vitamine B11. Maar folaat is de natuurlijke vorm en foliumzuur is de synthetische vorm (gemaakt in een laboratorium). Foliumzuur is daardoor minder goed opneembaar in je lichaam. Het kan zelfs zorgen dat er een opstapeling plaatsvindt. Het slikken van foliumzuur is daarom niet altijd het juiste advies. Wat ik wel aanraad is om voldoende folaat binnen te krijgen. Onderzoek wijst uit dat folaat een essentieel onderdeel is van celdeling en DNA-vorming. Dat zijn natuurlijk hele belangrijke onderdelen als je het hebt over een zwangerschap dus je wilt dat deze vitamine voldoende aanwezig is.

Voordat je folaat ook echt in je cellen kunt opnemen, vindt de eerste omzetting plaats in je darmen. Daarvoor is het van belang dat je darmen goed functioneren, dat je microbioom optimaal is en dat je de juiste voeding binnen krijgt. Folaat is in veel voedingsmiddelen terug te vinden zoals in lever, asperges, camembert en aardbeien. Combineer vooral verschillende voedingsmiddelen en zorg voor afwisseling, daarmee krijg je over het algemeen wel voldoende folaat binnen. Wil je toch een supplement slikken? Kies dan niet voor de synthetische maar de natuurlijke vorm van folaat. Dit wordt vaak aangetoond met 5-MTHF.

Kies bijvoorbeeld voor deze van Vitakruid. Een hoog opneembare en kwalitatief hoogwaardige vorm van folaat met 5-MTHF. Met de code ‘cyclus101’ krijg je 10% korting op je bestelling. 

Kijk naar de kwaliteit van het sperma van je partner

De kwaliteit van het sperma van je partner bepaalt namelijk de kwaliteit, de ware blauwdruk van je placenta. Die placenta is natuurlijk weer belangrijk omdat het zuurstof en voeding naar de baby toebrengt. Dus het is heel belangrijk dat ook de vader in optimale gezondheid is. Een minder gezonde vader heeft vaak minder gezond sperma en dat kan de ontwikkeling van de placenta, en daarmee de zwangerschap en foetus, negatief beïnvloeden.

Je ziet tegenwoordig dat de kwaliteit, maar ook de hoeveelheid sperma drastisch afneemt bij mannen. Dat heeft vooral veel te maken met onze leefomgeving en onze leefstijl. Er zijn verschillende manieren om de kwaliteit te verbeteren. Over het algemeen geef ik mannen dezelfde leefstijladviezen als vrouwen: voldoende slaap, geen stress, niet roken/drinken, onbewerkte voeding eten en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen zoals vitamine B, vitamine C, vitamine D, zink, CO Q10 en folaat. Bewegen is ook heel belangrijk. Bij mannen is met name de testosteronproductie van belang, dit kun je stimuleren met bijvoorbeeld krachttraining.

Conclusie

Ontpillen na het nemen van hormonale anticonceptie, folaat nemen in plaats van foliumzuur en het kijken naar de kwaliteit van het sperma van je partner, zijn drie belangrijke adviezen om mee te nemen als je een gezonde zwangerschap in stand wilt houden. 

Heb je meer adviezen nodig of wil je begeleid worden om natuurlijk zwanger te worden? Plan geheel vrijblijvend een korte kennismaking in. Je krijgt direct toegang tot mijn agenda en kunt zelf een tijd plannen dat jou het beste uitkomt.  

Ik begeleid vrouwen naar een natuurlijk zwangerschap doormiddel van een persoonlijk begeleidingstraject. We kijken dan naar voeding maar ook naar je hele leefstijl, en als je wilt, ook naar die van je partner.