fbpx

Hormoonbalans

Speekseltest

Deze speekseltest  geeft inzicht in de belangrijkste vrouwelijke hormonen oestrogeen, progesteron, cortisol en DHEA en toont de onderlinge verhouding tussen deze hormonen.

Hormoonbalans test € 169,-

Hormoonbalans test incl. consult € 249,-

Waarom deze hormoonbalans test
Deze speekseltest geeft inzicht in de hormonen oestrogeen, progesteron, cortisol en DHEA en toont de verhouding tussen deze hormonen. De juiste balans tussen hormonen is erg belangrijk: als de verhoudingen niet goed zijn of de hormoonproductie achteruit gaat kan dit zich uiten in klachten als depressies, gewichtsproblemen, hoofdpijn en migraine, stemmingswisselingen en slaapstoornissen.

Hormonale (dis)balans
Een hormonale disbalans kan onder andere ontstaan door verkeerde voeding, stress, een tekort aan vitaminen en mineralen of overgewicht. In deze speekseltest voor vrouwen worden de hormonen progesteron, cortisol en DHEA gemeten om zo inzicht te krijgen in de niveaus en de balans tussen deze hormonen.

Onderdeel 1: oestrogeen en progesteron test
De verhouding tussen oestrogeen en progesteron is een belangrijke indicator voor een gezonde hormoonbalans. Steeds vaker hebben vrouwen te maken met een hoger oestrogeen gehalte ten opzichte van progesteron (oestrogeendominantie) en dat zorgt onder andere voor de volgende klachten:

 • PMS
 • Overgewicht
 • Stemmingswisselingen, neerslachtigheid, depressie of (extreme) boosheid
 • Pijnlijke borsten
 • Moeite om zwanger te worden of te blijven
 • Concentratieproblemen (oa een gevoel van watten of mist in je hoofd)
 • Opgeblazen gevoel of vocht vasthouden
 • Zware, onregelmatige of pijnlijke menstruaties
 • Endometriose of vleesbomen
 • Emotionele buien en mini inzinkingen zonder duidelijke reden
 • Hoofdpijn of migraine
 • Slapeloosheid, licht slapen of vaker per nacht wakker worden

Onderdeel 2: cortisol  en DHEA test
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, maar doet veel meer voor ons. Het speelt onder andere een rol in je slaap en waakritme, stofwisseling en heeft een belangrijke functie bij het beschermen van het lichaam tegen de gevolgen van ziekte, verwonding of stress. Je cortisol niveau is mede bepalend voor je stressgevoeligheid. Cortisol wordt in de bijnier aangemaakt. Als je gedurende een lange periode veel stress ervaart maakt de bijnier te lang veel cortisol aan waardoor deze uitgeput kan raken, wat een burn-out wordt genoemd. Veel mensen hebben last van een te laag of te hoog cortisol niveau wat kan leiden tot klachten als vermoeidheid, slechte nachtrust, gewichtstoename, een verminderd immuunsysteem, meer behoefte aan suikers, verlaagd libido en verandering van de bloeddruk.

DHEA wordt ook wel het anti-stresshormoon genoemd vanwege de bewezen positieve werking op het humeur en bij depressiviteit. Als er sprake is van veel stress wordt er meer cortisol aangemaakt. Als reactie hierop neemt de aanmaak van DHEA toe om het cortisolniveau te reguleren. Dit voorkomt dat het cortisolniveau voor een langere periode hoog is wat een negatieve invloed heeft op spieren, hersenen, het immuunsysteem en stressklachten. Naast een regulerende werking, zijn er aanwijzingen dat DHEA het afweersysteem ondersteunt, je geheugen kan verbeteren en overgewicht helpt te verminderen.

Voor wie is deze test geschikt?
Heb je het vermoeden dat je last hebt van een hormonale disbalans dan is dit een goede test om te doen. Deze test kan zowel voor vrouwen die te kampen hebben met vruchtbaarheidsproblemen, in de (peri) menopauze zitten, langere tijd stress hebben ervaren (door ziekte, werk, privé of omgevingsfactoren) of last hebben van andere hormonale klachten zoals hevige of onregelmatige menstruaties, terugkerende hoofdpijn of migraine, overgewicht (ondanks gezonde voeding en sporten), vermoeidheid of (hevige) PMS. 

Weten hoe het met je hormoongezondheid gesteld is biedt de mogelijkheid om gerichte leefstijlaanpassingen te doen waarmee je snel de hormonale balans weer hebt hersteld. Als je behoefte hebt aan een persoonlijk advies op basis van de uitkomst die je ontvangt dan kun je een 1 op 1 traject boeken (zie het kopje “aanbod” in het menu hierboven) of de optie voor een aanvullend consult bij de test te kiezen. 

Zelf test
Nadat je de test hebt besteld ontvang je een deze binnen enkele dagen thuis via de post. Je neemt de test zelf thuis af stuurt deze gratis retour. Je sample wordt volgens de meest moderne technologie onderzocht. Binnen 10 werkdagen ontvang je jouw persoonlijke resultaten via een beveiligde email. Heb je een aanvullend consult geboekt dan ontvang je ook een link waarmee je een afspraak voor dit consult kunt inplannen.