fbpx

Hoe bepaal je je cyclus als je niet menstrueert?

Het is één van de meest gestelde vragen die ik krijg en zeker een belangrijke als je, om wat voor reden dan ook, niet menstrueert. Wanneer je bijvoorbeeld zwanger bent of borstvoeding geeft, maar ook wanneer je een hysterectomie hebt gehad, (ernstig) ziek bent, veel stress ervaart of in de (peri) menopauze bent kan je cyclus nogal wisselvallig zijn of zelfs helemaal verdwijnen. Een andere reden voor het niet menstrueren is voor veel vrouwen het gebruik van hormonale anticonceptie. 
Maan

Wanneer je niet menstrueert is het erg lastig (of zelfs onmogelijk) om je cyclus, en dan met name de eerste en laatste dag hiervan, te bepalen aan de hand van je menstruatie en hormonale signalen. Toch kun je ook dan een cyclus bijhouden. Sterker nog, het kan juist heel fijn zijn om toch een cyclus aan te houden. Het geeft houvast en zorgt ervoor dat je meer richting kunt geven aan je leven. Maar hoe doe je dat?

Niet menstrueren is toch juist fijn?

Geloof het of niet, maar voor veel vrouwen geeft de menstruatiecyclus een bepaalde houvast, ook wanneer je niet zo blij bent met je menstruatie omdat het ongemakkelijk, pijnlijk of ronduit onhandig is. Het feit dat je menstrueert is dan toch een soort ijkpunt en wanneer dat wegvalt of steeds wisselt omdat je een onregelmatige cyclus hebt kan het onzekerheid met zich meebrengen of ervoor zorgen dat je maar blijft doorgaan en zo onvoldoende goed voor jezelf zorgt.

Leven volgens je cyclus zorgt er namelijk voor dat je ook op gezette tijden rust neemt van je almaar doordenderende leven. Het zorgt ervoor dat je voldoende luistert naar de signalen van je lichaam en goed voor je zelf zorgt. De verschillende eigenschappen van de 4 fases van je cyclus laten je op een natuurlijke wijze weten waar je je aandacht op zou moeten richten en welke superkrachten je kunt gebruiken of juist welke valkuilen je moet vermijden. Wanneer je cyclus wegvalt kan het zijn dat je hier onvoldoende aandacht voor hebt met alle gevolgen van dien. 

De maancyclus

Een veelgebruikte methode wanneer je eigen cyclus wegvalt is het volgen van de maancyclus. Hoewel uit onderzoek blijkt dat je cyclus niet synchroniseert met de cyclus van de maan, geeft het veel vrouwen toch het gevoel dat de maancyclus hun eigen cyclus versterkt. Wanneer je niet menstrueert kan de cyclus van de maan een anker voor je zijn en je zo helpen om toch de voordelen te halen uit leven volgens je cyclus.

De maancyclus heeft 29,5 dag en de verschillende maanfases hebben veel gemeen met de fases van het infradiane ritme van een vrouw die uit 28 dagen bestaat. In het kort komt het hier op neer: 

  • De fase van de nieuwe maan staat gelijk aan je menstruatie en je innerlijke winter
  • De fase van de wassende maan staat gelijk aan je pre-ovulatie en je innerlijke lente
  • De volle maan staat gelijk aan je ovulatie en je innerlijke zomer
  • De fase van de afnemende maan staat gelijk aan je pre-menstruatie en je innerlijke herfst

Tot slot heb je ook nog de donkere maan. Dit zijn de dagen dat de maan niet zichtbaar is voor ons. Ze is er wel, maar we kunnen haar een paar dagen niet zien. Deze fase betreft de paar dagen vlak voor je menstruatie, een periode waarin veel vrouwen vooral last hebben van bijvoorbeeld PMS klachten zoals eetbuien, emotioneel zijn of vermoeidheid.

De maan staat voor het vrouwelijke en de vrouwelijke energie, het ultieme vrouwelijke hemellichaam. De zon staat voor de mannelijke energie en daarmee vormen ze samen weer de balans tussen licht en donker, dag en nacht, goud en zilver.  Deze symboliek komt onder meer voort uit het feit dan de maan het licht van de zon “ontvangt” en omdat de cyclus van de maan gelijk loopt met de cyclus van de vrouw.

Nieuwe maan

Tijdens de nieuwe maan is de kracht van de maan op haar laagst en staat daarmee voor rust. In de menstruatiecyclus staat deze fase voor je menstruatie, je innerlijke winter. Het is de start van een nieuwe cyclus en biedt daarmee hoop voor wat komen gaat, mogelijkheden en een nieuw begin. Het is de tijd om je intentie te zetten en je wensen voor de komende cyclus kenbaar te maken. Plant nu de zaadjes die de komende cyclus zullen gaan uitgroeien tot mooie bloemen. 

De fase is uitermate geschikt voor het maken van plannen, een nieuw project opstarten, sollicitatiegesprekken te voeren en te gaan voor de kansen die je aangereikt worden. Richt je nu op nieuwe stappen in je carrière of je relatie en ga op ontdekkingstocht, plan ontmoetingen met nieuwe mensen en bedenk strategieën en manieren om je intentie en wensen tot uiting te brengen. 

Wassende maan

Net als de groeiende maan is de fase van de wassende maan de tijd van groei voor jou. Je energie neemt toe en waar je tijdens de nieuwe maan vooral de voorbereiding voor je intentie en wensen hebt gedaan is het nu een tijd van actie ondernemen. Dit komt overeen met de pre-ovulatie en innerlijke lente van de menstruatiecyclus. Het is een fase om bewust te kiezen wie je wilt zijn en wat je wilt doen. Deel je ideeën met de wereld want alles wat je nodig hebt staat nu tot je beschikking. 

Deze fase gaat over aantrekkingskracht, manifestatie van datgene dat je tijdens de vorige fase hebt bedacht, extra succes en vruchtbaarheid. Begin met bouwen, verbeter je gewoontes of start een nieuwe, breid je netwerk uit en lanceer je nieuwe project of start met je nieuwe baan, een nieuwe hobby of sport. Alles wat je doet om je lichaam te versterken werkt nu dubbel zo goed dus maak daar gebruik van. 

Volle maan

Tijdens volle maan is de maanenergie haar hoogtepunt. Je kunt nu veel energie voelen. Dit kan een gespannen gevoel geven maar ook (oude) emoties kunnen nu naar boven komen. Creativiteit stroomt en het is makkelijker om naar je intuïtie te luisteren. Neem deze vooral nu serieus en laat je hierdoor leiden. Vier je successen en volg je passie. 

De volle maan fase is vooral geschikt voor sociale uitjes dus ga bij je familie op bezoek, bezoek de vrijmibo en doe nieuwe contacten op of spreek lekker af met je vriendinnen. Deze fase is ook de meest vruchtbare fase en waarschijnlijk voel je je nu sexier en heb je meer zelfvertrouwen dan in andere fases. Gebruik deze fase om je relatie nieuw leven in te blazen of ga op een leuke date.  

Afnemende maan

Met de komst van de afnemende maan wordt de energie weer minder. Deze fase komt overeen met de pre-menstruatie of innerlijke herfst van de menstruatiecyclus. Dit is de tijd om naar binnen te keren, te reflecteren en over jezelf te leren. Onderzoek wat je nog hebt laten liggen en wat je de volgende cyclus wilt aanpakken. Waar wil je mee doorgaan en wat wil je loslaten? Het is een uitgelezen moment voor zaken waar je je volle focus en oog voor detail voor nodig hebt zoals je administratie bijvoorbeeld of het opruimen van je kledingkast. Het is dus de tijd om op te ruimen en te reinigen, zowel in je huis als innerlijk. Zo ben je klaar om de volgende cyclus te beginnen.

 

Je energie neemt af en het is nodig om rustiger aan te doen. Misschien voel je je moe of wat somber. Een teken dat je wat gas mag terug nemen en extra goed voor jezelf zorgt. Plan zo min mogelijk afspraken, zeker als je behoefte hebt aan meer tijd voor jezelf. Rust uit, ga wat eerder naar bed of plan wat extra tijd in voor jezelf. Zoek vooral naar positieve ervaringen tijdens deze fase. Richt je op de mensen die je ondersteunen en je een goed gevoel geven, luister naar rustgevende muziek en wees lief voor jezelf. 

Donkere maan

Vlak voor de start van je nieuwe cyclus met de komst van de wassende maan spreken we over de donkere maan. Dit zijn de dagen dat de maan niet zichtbaar is voor ons. Ze is er wel, maar we kunnen haar een paar dagen niet zien. Deze fase betreft de paar dagen vlak voor je menstruatie, een periode waarin veel vrouwen vooral last hebben van bijvoorbeeld PMS klachten zoals eetbuien, emotioneel zijn of vermoeidheid.

Dit is het moment om je echt te focussen op rust en herstel. Als het je tijdens de afnemende maanfase niet voldoende is gelukt om dit te doen, blok dan deze dagen in je agenda. Neem een ontspannend bad, ga op tijd naar bed, neem een vrije dag en laat je verzorgen door je partner. Ga liggen, sluit je ogen en keer naar binnen. Gun jezelf deze 1 a 2 dagen wat extra rust en ontspanning.