Is jouw voeding de reden dat je niet zwanger raakt?
Als je op fertiliteitsdieet gaat googelen, kom je op allerlei verschillende adviezen uit. De een zegt dat je gluten en zuivel moet verwijderen uit je dieet, de ander zegt dat je geen vlees mag eten, weer een ander zegt dat je vooral veel supplementen erbij moet slikken. Ontdek in dit artikel hoe het fertiliteitsdieet je kansen op een baby kan vergroten!

Wat is de basis voor een goed fertiliteitsdieet?
Bij voeding zijn er vier aspecten die ervoor zorgen dat je de beste stoffen binnenkrijgt. We gaan eigenlijk terug naar de basis. Als je goed gevoed wilt zijn moet je voeding zo natuurlijk mogelijk zijn en dus zo min mogelijk bewerkt. Het liefst ook biologisch, lokaal en, als het kan, uit het seizoen. Deze vier kenmerken zorgen ervoor dat er in jouw voeding de meeste voedingsstoffen zitten en dat je lichaam optimaal functioneert.
Ook is het belangrijk hoe je jouw voeding voorbereid. Ik zie bijvoorbeeld vrouwen die veel salades eten. Los van het feit dat een salade weinig voedzaam is, zijn koude en rauwe groenten moeilijker verteerbaar. Dit maakt dat je die voedingstoffen minder goed opneemt. Bij een fertiliteitsdieet wil je juist ervoor zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk gevoed wordt door de juiste voeding te eten, maar ook door het op de juiste manier voor te bereiden.
Voeding en zwangerschap
De natuur heeft een hele ingenieuze, maar vaak simpele methode bedacht om de beste omstandigheden te kweken voor een zwangerschap. Wil jij een baby creëren uit een eicel en een zaadcel, dan is daar heel veel energie voor nodig en dus ook veel voedingstoffen. Een hormonale balans is ook heel belangrijk. Zo voelt jouw lichaam zich veilig en is het een ideale basis voor een zwangerschap.
Op het moment dat je wel zwanger raakt, maar dat je zwangerschap wordt afgebroken, ligt het vaak niet aan je vruchtbaarheid. Je wordt namelijk wel zwanger, alleen blijkt dat je lichaam niet in staat is om de zwangerschap in stand te houden. In veel gevallen is het de oorzaak dat er te weinig voedingsstoffen voorhanden zijn. Je bent een nieuw lichaampje aan het vormen dat bestaat uit miljoenen cellen, en die cellen moeten opgebouwd worden uit de stoffen die in jouw voeding zitten.
Waar moet je dan op richten? Is er dan één universeel dieet? Nee, dat is er niet. Dit hangt namelijk af van welke voedingstoffen je dan tekortkomt of van een specifiek probleem in je lichaam. Het kan zijn dat bijvoorbeeld je darmen niet goed werken waardoor bepaalde voedingstoffen minder goed worden opgenomen, of dat je een glutenintolerantie hebt, dan kan het helpen om voedingstoffen te elimineren. Dit is per persoon verschillend. Wat wel voor elke zwangerschap belangrijk is, is het eten van gezonde eiwitten, vetten en koolhydraten.
Eiwitten, vetten en koolhydraten
Een van de belangrijkste bouwstenen van onze cellen zijn eiwitten. Als je te weinig of niet de juiste eiwitten binnenkrijgt, kunnen je cellen niet juist opgebouwd worden. Zo zie je bijvoorbeeld het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn beter opneembaar voor je lichaam en zijn completere eiwitten dan plantaardige eiwitten. Met plantaardige eiwitten moet je bepaalde combinaties maken om een compleet eiwit te kunnen maken. Goed letten op welke en hoeveel eiwitten je binnenkrijgt is heel belangrijk bij een fertiliteitsdieet.
Als je kijkt naar je hormonen, dan heb je gezonde vetten nodig. Hormonen worden opgebouwd uit cholesterol, dit zijn vetten die je lichaam uit je voeding haalt. Er zijn heel veel verschillende soorten vetten maar als je het hebt over goede vetten dan zijn het vaak ook dierlijke vetten. Deze zijn stabieler, hebben minder risico op oxidatie en bevatten minder omega6 dan plantaardige oliën. De verhouding van omega6 en omega3 in je lichaam is heel belangrijk. Als hier een disbalans in ontstaan, kan het zorgen voor ontstekingen (meer omega6) die van invloed zijn op je hormoonhuishouding en dus ook je vruchtbaarheid.
Tot slot zijn er de koolhydraten, oftewel de voornaamste energiebron van je lichaam. Met de komst van keto en koolhydraatarme diëten zie je vaak dat vrouwen bang zijn geworden voor koolhydraten. Dit is echter niet nodig. Je lichaam heeft juist koolhydraten hard nodig om in energie te voorzien. Een andere belangrijke reden is het ondersteunen van je schildklier die belangrijk is voor je hormoonhuishouding. Goed opneembare koolhydraten zijn bijvoorbeeld fruit, witte rijst, goed gekookte aardappels en groenten, honing, ahornsiroop, gefermenteerde of rauwe zuivel.
Pas op met teveel (volkoren) granen en groenten. Deze bevatten namelijk fytinezuur. Fytinezuur bindt zich aan bepaalde mineralen in je bloed zoals magnesium, calcium, koper en zink, waardoor ze minder beschikbaar zijn voor jou. Juist die mineralen heb je nodig voor een goed werkende schildklier en gezonde zwangerschap.
Conclusie
Bij het fertiliteitsdieet gaat het er vooral om welke voeding je eet en of deze voeding goed bij je past. Het fertiliteitsdieet is een feit maar er is geen standaard fertiliteitsdieet die voor iedereen werkt, dat is een mythe. Het fertiliteitsdieet is namelijk persoonsgebonden omdat elk lichaam anders is en verschillende behoeftes heeft. Dat maakt het ook zo lastig.
Ik kan je echter daarbij helpen. Ik begeleid vrouwen naar een natuurlijk zwangerschap doormiddel van een persoonlijk begeleidingstraject. Ik kijk naar wat je precies nodig hebt, op welke manier je je maaltijden moet samenstellen, hoeveel je moet eten en welk fertiliteitsdieet het beste bij je past om zwanger te kunnen worden. Meer info hierover vind je hier.