fbpx

Dit is waarom je vandaag nog wilt
beginnen met water drinken

Water is voor ons van levensbelang. We weten ook allemaal wel dat we voldoende water zouden moeten drinken, 
maar wat is voldoende? En waarom moeten we dan eigenlijk al dat water drinken?

Glas water

We bestaan voor een groot deel uit water (zo’n 60 %) en per dag verliezen we ongeveer 2 a 3 liter water per dag door transpireren, urine, ontlasting en onze adem. Dit vocht vullen we voor een deel aan door onze voeding, maar moet voornamelijk uit vloeistoffen komen. Als je sport, ziek bent of wanneer het erg warm is heb je zelfs nog meer vocht nodig.

Water is de beste optie

Puur water is, in tegenstelling tot frisdranken, koffie, zwarte thee, alcohol en andere dranken, weinig tot niet belastend voor je lijf. Je lever en nieren hoeven dit niet te zuiveren of om te zetten in meer lichaamseigen stoffen en kan het direct gebruiken om je lichaamsvocht op pijl te brengen.

Wanneer je te weinig vocht tot je neemt verstoor je je vochtbalans en dit kan vervelende gevolgen hebben. Misschien heb je ook zo nu en dan weleens last van hoofdpijn doordat je te weinig hebt gedronken, maar je kunt ook last van je maag of darmen, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, hoge bloeddruk, misselijkheid, moeite met concentreren of blaasontsteking krijgen. Dit gebeurt al wanneer het vochtgehalte met 2% daalt.

Hoeveel zou je dan moeten drinken? Hier zijn verschillende theorieën over. Zelf hou ik het volgende rekensommetje aan:

Gewicht x 0,3 / 10. Oftewel 60kg x 0,3 / 10 = 1,8 liter water per dag.

Het overige vocht halen we uit onze voeding en met name uit groente, fruit en zuivel. Zijn dit producten die je niet of weinig eet dan zul je dus meer water moeten drinken. De maximum hierbij is 3 liter per dag om ervoor te zorgen dat je nieren niet teveel belast worden. Ook is het beter om geen grote hoeveelheden in één keer te drinken, maar te verspreiden over de dag.

Voldoende water drinken zorgt er ook nog eens voor dat we een stralendere huid en een betere stoelgang hebben. Het zorgt ervoor dat je minder spierpijn hebt, dat je nieren en hersenen optimaal kunnen functioneren en het kan hoofdpijn verminderen of laten verdwijnen.

Saai water

Nou snap ik ook dat alleen water drinken ook maar saai is. Ook kruidenthee en groentesappen tellen mee en je kunt zelfs in beperkte mate zwarte koffie drinken. Het is beter om alle overige dranken zoals (light) frisdranken, alcohol, fruitsappen en andere gesuikerde dranken zo veel mogelijk te laten staan en met mate te drinken.

Ondanks alle voordelen van water drinken hoor ik nog vaak genoeg dat iemand het niet voor elkaar krijgt om wat meer water te drinken, maar 8 koppen koffie of 1,5 liter frisdrank op een dag is geen probleem.

Uiteindelijk komt het neer op keuzes maken en ook gewenning. Je gaat ook niet ineens de marathon lopen als je nog nooit een paar hardloopschoenen hebt aangehad!

Wil je graag gezondere keuzes maken en meer water drinken? Bouw dit dan langzaam op en doe het in kleine stapjes.

Hierbij alvast een aantal tips die je zouden kunnen helpen om het makkelijker te maken.

1. Goed begin van de dag
Start de dag met een glas lauwwarm water. Tijdens de nacht verlies je veel vocht en het is belangrijk om dit meteen in de ochtend weer aan te vullen. Kies voor lauwwarm omdat dit beter is voor je maag en lever. Je lichaam hoeft dan namelijk geen energie te steken in het opwarmen van het water tot lichaamstemperatuur. Ook zal je maag je dit in dank afnemen omdat deze niet houdt van koude dingen.

2. Een extra glas water
Drink bij iedere kop koffie of (zwarte) thee die je drinkt ook een glas water. Leer jezelf dit aan en je zult zien dat je automatisch meer water en minder koffie of thee zal drinken. Zelf drink ik voornamelijk warm water (oftewel thee zonder zakje). In het begin kijkt iedereen me gek aan, maar al gauw wordt deze gewoonte overgenomen en hebben de mensen die dit ook gaan doen minder last van maagklachten en hoofdpijn.

3. Kom nooit zonder te zitten
Zorg ervoor dat je altijd een fles(je) met water bij je hebt. Leg er een in de auto en stop er standaard een in je tas voordat je van huis gaat. Zo kom je nooit zonder water te zitten of kom je in de verleiding om voor een minder gezond alternatief te kiezen.

4. Zet het klaar
Zet alvast de hoeveelheid water die je zou moeten drinken op een dag klaar. Zorg ervoor dat het op grijpafstand staat. Hierdoor ben je sneller geneigd om toch een slok te nemen en maak je het voor jezelf makkelijker om voldoende water te drinken.

5. Geef er een lekker smaakje aan
Wil je graag een smaakje aan je water toevoegen of wat kunnen afwisselen in smaak? Voeg dan stukjes fruit, groente of kruiden toe aan je water. Citroen, komkommer en munt zorgen voor lekker fris water. Meloen, aardbei, framboos zijn wat zoeter en rozemarijn, kaneel en gember geven juist wat meer pit aan je water.